Парк перетворили на лісозаготівлю, каже тернополянин

Парк перетворили на лісозаготівлю, каже тернополянин

Гори колод, обрізаного гілля можна побачити у парках міста, особливо в «Топільче». До неба сумно здіймаються оголені стовбури – картина виглядає постапокаліптично. Тернополяни кажуть, що такого активного весняного обрізання дерев вони в попередні роки не помічали.

- Я знаю, що наші комунальники полюбляють обчімхувати дерева і пояснюють це оновленням, видаленням аварійних гілок. Проте це вже занадто, - каже тернополянка Оксана Павлюк, яка звернулася в редакцію. - У що перетворилися наші парки? У сутінках тут наче і фільмі жахів. Поспилювали гілки на старих деревах – це зрозуміло. А ось чому чіплятися тих, які два-три року тому тільки «оновлювали». 

Йдеться про дерева на набережній Ставу поблизу острівця «Чайка», додає тернополянка.  Вони якраз повипускали свіжі гілки, які навесні з зеленим листям дивилися б дуже гарно. А їх знову «підстригли», залишивши голі стовбури.

Previous Next

Відео дня

-  Поки тут виростуть гілки – знову доведеться чекати років два-три, - каже пані Оксана. - А ще я була шокована, коли побачила, що плакучі верби на острові закоханих знову пообрубували. Гілля дуже красиво звисало до води і його роками ніхто не чіпав. Декілька років тому дерева обрізали. Тільки минулоріч гілки почали відростати – і що маємо? Все знову обрубали. Що робиться? Може я чогось не розумію?

Окрім того тернополяни обурюються через масове зрізання дерев в парку «Топільче». І справді, якщо пройтися парком, тут можна побачити багато спиляної деревини. Особливо постраждали дерева на центральній алеї у парку. Від ряду дерев, висаджених вздовж алеї, залишилися лише стовбури.

- Навіть плакучу вербу, яка прикрашала гіллям місточок навпроти зоокуточка, спиляли до середини стовбура, - каже тернополянин Олег. - Дивлюся на це все і таке враження, що парк перетворили на лісозаготівлю.

Те, що дерева у Тернополі омолоджують аж занадто, кидається у очі і гостям міста. Нещодавно фото стовбурів на набережній Ставу розмістив на своїй сторінці у Facebook фотограф з Ужгорода Сергій Гудак. 

 

Омолодження дерев проводить КП «Об’єднання парку культури та відпочинку Тернополя».  Його керівник Олег Протасевич каже, що тернополяни не повинні обур’юватися, адже є відповідні норми для підрізання кожного дерева. Тому порушення у цьому немає.  

- Ви думаєте, ми не любимо наші парки, лише тернополяни люблять? – каже він.

Зрізані колоди працівники комунального підприємства поріжуть на дошки, які використають для ремонту місточків у парку,  додає Олег Протасевич.

Начальник управління житлово-комунального господарства міськради, еколог Олег Соколовський пояснює, що омолодження дерев є нормальним явищем. Воно є обов’язковим, адже по-іншому ми просто не втримаємо дерева у місті.

- Будь-яке дерево обов’язково треба омолоджувати, бо на жаль ми живемо в урбанізованій системі і дерева цього не витримують, - каже він. - Тому щоб дерево жило довше, його треба омолоджувати. Причому кожне дерево має свою систему омолодження. Наприклад, тополю обрізають без скелетних гілок – під стовбур, іншим деревам – залишають скелетні гілки. Це речі, які ми постійно робимо, і ніхто ніколи не звертав уваги, а зараз це викликає незрозумілу реакцію. Працівники об’єднання парків роблять добру справу – вони рятують зелені насадження. Чому це викликає таку стільки шуму?

Олег Соколовський також додає, що тополя, яку зрізають, не є ділова деревина, тобто та, яку можна продати. Тай взагалі за словами посадовця, на території міста не буває такої деревини, бо переважно зрізають хворі та крихкі дерева. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:35 «На щиті» повертається захисник з Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up