Партнер рубрики Події

Парламентські вибори на Тернопільщині: чи є уже перші порушення

Парламентські вибори на Тернопільщині: чи є уже перші порушення

Про початок виборів, перебіг станом на 11:00 годину та ситуації на дільницях розповіли поліцейські, громадські активісти та кандидати в народні депутати у неділю, 21 липня. 

 

Хід виборчої кампанії у тернопільському прес-клубі прокоментували представники правоохоронних органів, ГМ ОПОРА, ТОО КВУ, ТО Нівроку та Коаліції ГО «За чесні та прозорі вибори!», Центру суспільних досліджень ПОЛІС, керівники штабів, кандидати у народні депутати до Верховної ради України.

- Ситуація спокійна, всі сили і засоби заступили на чергування вчасно, - розповідає начальник головного управління національної поліції Олександр Богомол. - У ОВК працюють спецпідрозділи. На початок голосування дві виборчі дільниці у Гусятинському районі та в Тернополі відкрились із затримкою на 20-30 хвилин. І зараз вони працюють у штатному режимі

Загалом, як зазначив пан Богомол, з початку виборчого процесу до них  надійшло 125 звернень і складено 52 адміністративних протоколи. 

Відео дня

- Поліція буде слідкувати за перебігом, - каже пан Богомол. - Але на даний час правопорушень адміністративно та кримінально характеру немає. 

Омбудсменка Громадянської мережі ОПОРА Ольга Мазаєва зазначила, що вони також традиційно ведуть спостереження за виборами. 

- У нас працюють короткострокові та довгострокові спостерігачі у всіх округах, - каже пані Мазаєва. - Порушень не виявлено. Але хочу зауважити на рахунок потреб маломобільних груп. В дуже багатьох дільницях відсутнє додаткове освітлення і люди, які погано бачать, вимушені звертатись за допомогою за третіх осіб. 

Жінка особисто вела спостереження в психоневрологічний лікарні. І каже, що там голосує велика кількість старших людей, але для них не передбачено належного освітлення. 

- А також конструкція кабінок для голосування по низу має брус, і на інвалідному візку важко проїхати, - каже омбудсменка Громадянської мережі ОПОРА. - Але, надіюсь, найближчим часом це виправлять. 

Також пані Мазаєва зазначила, що в нас очевидно покращується рівень зовнішньої політичної реклами. 

На прес-конференції прокоментували, що до Дня тиші практично всі білборди були почищені. Але незначна кількість реклами залишилась на місцях стихійної поклейки, тобто, на дошках оголошень, наприклад. 

Стосовно передвиборчої агітації розповіли, що набирає обертів політична агітація проти когось, а не за. Серед порушень виявили, що на одній дільниці була відсутність інформації одного із суб’єктів виборчого процесу. 

Голова творчого об’єднання “Нівроку” та координатор коаліції “За прозорі та чесні вибори” Олександр Домбровський зазначив, що в день виборів від їхньої коаліції діє п’ять робочих груп. І вони також на даний момент правопорушень суттєвих не зафіксували. А дрібні порушення мають місце на всіх виборах, каже пан Домбровський. 

Директор центру суспільних досліджень «Поліс» Ігор Процик зазначив, що вони зафіксували кілька незначних правопорушень.

- На дільниці №95 до нас звернулася жінка 1936 року народження, якій поставили примітку НСП (неможливість самостійно пересуватися), а вона вже кілька разів самостійно ходить на вибори, – каже  Ігор Процик. - У ще один випадок був навпаки – чоловік 1944 року народження хотів проголосувати вдома, але йому сімейний лікар у поліклініці №3 не видала довідки для підтвердження організації голосування за місцем перебуванням.

Але серед позитиву цих виборів Ігор Процик відзначає відповідне маркування кабінок для людей з інвалідністю.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Lesya Ukrainka

    Є. До моєї мами ще до сих пір не приїхали , щоб Мама змогла проголосувати.
  • Alina Hnatyuk

    Економлять!!?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up