Партнер рубрики Події

Паску випікали чисті господині у чистій хаті

Паску випікали чисті господині у чистій хаті
Більшість із тернопільських господинь нині просто купує паску. Випікати її ніколи або й ніде. Утім, для наших бабусь випікання паски було особливим процесом, під час якого вони дотримувались певних традицій, випікали у певні дні.


Одначе у більшості сіл на Тернопіллі жінки і далі печуть великодній хліб самі. Купують тільки ті, хто не має змоги чи сили спекти власноруч.

- Раніше господині брались за випікання паски тільки у чистій хаті, - розповідає етнограф та фольклорист Лілія Мусіхіна. – Мали бути чистими і самі господині. Тож ті, у яких були місячні, за замішування тіста навіть не брались. Є повір’я, щоправда регіонального характеру, що хоч трішки тісто має помісити маленька дівчинка.

Паски випікали, за словами етнографа, трьох видів – білу, жовту шафранну, і чорну медову. Сьогодні ми випікаємо фактично тільки жовту, паску на яйцях.

- Пекли або в суботу вранці, або із п’ятниці на суботу, - продовжує пані Мусіхіна. - На Хмельниччині, звідкіля я родом, є така традиція – допоки випікається паска, не можна сідати, інакше осяде і паска. Також на пасках ворожили. Тобто, трактували своє майбутнє по тому, як спечеться паска – репне, перевернеться.

Якщо паска «репне», то це віщували нестатки, негаразди. Якщо ж паска перевернеться, то це, за словами пані Лілії, означало, що у наступному році хтось з родини уже паски не їстиме. Окрім того, пасок завжди випікали більше, аніж треба самим господарям. Адже чималу кількість треба було роздати – родичам, сусідам чи просто тим людям, які самі не були у змозі спекти її. А ще – треба було віднести на цвинтар.

- Вірили і у надзвичайні властивості того тіста, з якого випікали, - продовжує Лілія Мусіхіна. – Тому руки із тіста витирали об плодові дерева. Мовляв, і дерева будуть такими ж високими, а плоди – смачними і м’якими, як паска. Шкарлупу з яєць, які використовували, також розвішували на плодові дерева. Робили це на Бережанщині. Тамтешні жителі вірили, що дерево зародить плодами гарно.

Частково дотримуються традицій випікання паски на Тернопільщині і досі. Приміром, на Лановеччині паску випікають переважно у Чистий четвер. Бо вважають, що робити це у п’ятницю чи у суботу – неможна.

- Я печу близько двадцяти пасочок у печі, - розповідає Лідія Петросюк. – Більшість з них – не для себе: роздаю родичам, друзям. А вони, натомість, допомагають продуктами – хтось принесе борошна, хтось родзинок. Печу у четвер, бо так у нас заведено. Хоча бачила, що у деяких областях випікають навіть у суботу. Приміром, на Херсонщині – там я навчалась на пекаря.

Паску замішує жінка із «розчини». Її робить з борошна, молока і дріжджів. У саме ж тісто, окрім традиційних ваніліну, яєць, цукру, родзинок, додає ще й журавлину, цукати, курагу.

- У нас на Лановеччині є села, у яких натомість паски освячують «трійцю», - продовжує жінка. – Це три невеличкі хлібини із несолодкого тіста. Дехто ж освячує і трійцю, і паску.

Печуть паску тільки у четвер і на Шумщині. Вважають, що у смачній пасці має бути багато яєць.

- Ми випікаємо паску у мурованій цегляній печі на дровах з вишні чи берези, - розповідає тамтешня жителька Наталя Стасюк. – Якихось традицій щодо того, як випікати паску, у нас нема. Головне, щоб вона була смачною. Ще вважають, що паска має бути жовтою. Тож даємо у тісто 15 жовтків. Випікаємо п’ять чи більше пасочок. Найменшу беремо на освячення.

Єдина традиція, якої однаково дотримуються обоє господинь, це - частування краями паски після освячення, худоби. Мовляв, аби та не хворіла.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:55 Біля Вишнівця сталася ДТП: надавали допомогу жінці 16:01 У Храмі Гробу Господнього в Єрусалимі зійшов благодатний вогонь play_circle_filled 15:03 Як тернополяни освячували Великодні кошики: шукайте себе та знайомих на фото! photo_camera 14:03 Нажились на авто для ЗСУ: кременчанин втратив 280 тисяч гривень при покупці транспорту з-за кордону Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 13:02 Як рухаються справи з ремонтом моста в Теребовлі (ФОТО) photo_camera 12:03 Як прикрасили Тернопіль до Великодня: підбірка локацій для фото photo_camera 11:01 На Симоненка горів балкон у багатоповерхівці. Як вберегтись від пожежі під час свят 10:02 Легко, а кольори неймовірні: 7 натуральних барвників, якими можна розфарбувати яйця 09:02 Соковитий лаваш з червоною рибою: корисний варіант шаурми за 10 хвилин 22:00 На Великдень в Тернопільській області порядок охоронятимуть понад 600 правоохоронців play_circle_filled 21:00 6 травня у парку Сопільче проведуть гаївки 20:05 Що класти у кошик і що робити з пасками, які не з'їли: о. Олексій Філюк відповідає на ваші запитання 19:00 Тернопільщина втратила захисників Володимира Солтана, Володимира Попеля і Богдана Добрянського 18:08 На Тернопільщині відкрили оновлений ізолятор тимчасового тримання 17:23 Допомога ЗСУ на Великдень: мер Тернополя Надал вчергове повіз захисникам на передову дрони, Великодні паски та військове спорядження (пресслужба Тернопільської міської ради)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up