Печиво з токсичною речовиною могло потрапити на прилавки магазинів у Тернополі. Будьте обачні!

Печиво з токсичною речовиною могло потрапити на прилавки магазинів у Тернополі. Будьте обачні!
  • До тернопільських маркетів та продуктових магазинів могли завезти печиво із високим вмістом шкідливої речовини – акриламіду. Вона небезпечна для організму людини та може призвести до отруєння.
  • Про це містян попередили на сторінці Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області.
  • Як діяти, якщо помітили на прилавку такий товар – у матеріалі.

Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області доводить до відома про отримання інформаційного повідомлення системи швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів RASFF від 12 січня 2023 року № 2022.7376-fup 4.

Високий вміст акриламіду виявили у печиві, яке виготовлене в Румунії (виробник: Ro Star S.A., Romania) та експортувалось з Польщі (оптовик: VYV DISTRIBUTION Sp. z o.o., Poland) до України (одержувач: ТзОВ «ЛЬВІВІМПОРТ», вул. Володимира Великого, 2, м. Львів, 79021).

Якщо ви помітили даний товар в обігу, негайно повідомте про це Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області! Зверніться за адресою: вулиця Микулинецька, 20, або телефонуйте за номером (0352) 52-10-10).

Відео дня

Будьте пильні й звертайте увагу на те, що купуєте!

– Інформуємо, що відповідно до статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини та у строк не більше двох робочих днів письмово інформувати про виявлену невідповідність компетентний орган (Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області), що передбачено частиною 3 статті 20 закону, – додають від Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області.

ДОВІДКА. Акриламід — це органічна сполука, амід акрилової кислоти складу CH2CHCONH2. За звичайних умов є білою, твердою речовиною. Має високу розчинність у воді, спиртах. Проявляє сильні нейротоксичні властивості. У твердому агрегатному стані речовина має високу здатність до сублімації, тому представляє більшу загрозу, ніж у рідкому, оскільки є можливість контакту із випаровуваннями та пилом. Характерною особливістю акриламіду є те, що ознаки отруєння проявляються лише після прихованого періоду від кількох днів до тижнів.

До симптомів ураження належать: посилене потовиділення на руках і ногах, оніміння або навіть параліч кінцівок. Контакт акриламіду із очима спричинює кон’юктивальні ураження, пошкодження рогівки ока. Вдихання пари або пилу може призвести до серйозного ураження нервової системи (після прихованого періоду).

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (14)
  • Алла Заверуха

    А навіщо нам чуже печиво???В Україні своє дуже смачне!!!Хто на нас заробляє.....
  • Bogdanochka Ch

    А що робить держпродспоживслужба? Штани протирає, до них звернися, то вони нічого не знають.

    Світлана Мазепа reply Bogdanochka Ch

    Bogdanochka  Ch А над чим зараз ведеться контроль і ким?! Сидить в окопі солдат голодний і незнає, що міністерство на його харчування виділяє ,,шалені гроші‘‘. Ось і контроль над тендерами, а такого...😡

    Nadiia Vovk Vovk reply Bogdanochka Ch

    Богдана Генега зарплату і премію отримуе
  • Луців Леся

    Та його валом є скрізь.
  • Марія Миколаївна

    А хто допустив до продажі а хто дав дозвіл  вся відповідь

keyboard_arrow_up