Партнер рубрики Події

Помер професор ТНТУ Тимофій Рибак

Помер професор ТНТУ Тимофій Рибак

15 січня на 87-му році життя відійшов у вічність Тимофій Іванович Рибак. 

Пан Рибак був членом Української повстанської армії, доктором технічних наук, професором, завідувачем кафедри технічної механіки та сільськогосподарських машин, головою спеціалізованої вченої ради із захисту докторських і кандидатських дисертацій, автором численних наукових праць, академіком АІНУ, заслуженим працівником освіти України, нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня.

Рибак Тимофій Іванович народився у селі Староміщена Підволочиського району Тернопільської області. Навчався у Підволочиській вечірній школі. 1949 року був заарештований за участь у молодіжній підпільній організації «Львинці». Покарання відбував у таборах Мордовії, в Омську, а також у Казахстані. Звільнений 25 травня 1954 року за амністією.

Відео дня

В 1964 році Т. І. Рибак успішно закінчив університет і був направлений на роботу в головне спеціальне конструкторсько-технологічне бюро «Львівхімсільгоспмашу», де пропрацював 26 років. Пройшов шлях від інженера до начальника конструкторського відділу. Опублікував фундаментальні монографії та низку наукових статей. Захистив кандидатську і докторську дисертаційні роботи. Опісля був запрошений завідувати кафедрою технології машинобудування «Львівської політехніки».

З 1990 року професор Т. І. Рибак — завідувач кафедри технічної механіки та сільськогосподарських машин, а з 1997-го по 2007 — проректор з навчально-науково-виробничих комплексів і зовнішньоуніверситетської діяльності ТДТУ ім. І. Пулюя. Тут він став «Заслуженим працівником освіти України», кавалером ордена за заслуги III ступеня, стипендіатом стипендії Президента України, нагороджений медаллю Григорія Ващенка. За його ініціативою у 1991 році вперше на Тернопільщині була відкрита спеціалізована вчена рада із захисту кандидатських і докторських дисертаційних робіт за спеціальністю «Сільськогосподарські та гідромеліоративні машини», яку він очолював донині.

Професор Тимофій Рибак з 1996 року — автор і керівник регіональної довготривалої програми «Взаємодії вищих закладів освіти західних областей із закладами освіти Автономної Республіки Крим та Військово-Морськими силами ЗС України». На виконання цієї програми провів вісім міжнародних симпозіумів Україна-Туреччина «Проблеми інтеграції науково-освітнього інтелектуального потенціалу в державотворчому процесі» у м. Севастополі з двома виїзними сесіями у Стамбулі.

В його доробку більше 360 наукових праць. Під керівництвом д.т.н., професора Рибака Т.І. захищено п’ять докторських та більше тридцяти кандидатських дисертаційних робіт.

У нашій пам’яті Рибак Тимофій Іванович назавжди залишиться відданим сином Української землі, людиною високого інтелекту, талановитим педагогом і науковцем, щирим приятелем та колегою.

Висловлюємо глибокі співчуття його рідним та близьким і розділяємо з ними біль втрати.

Панахида відбудеться 16 січня о 19 годині в Домі печалі. Похорон - 17 січня.

Вічна пам’ять!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Галя Дутко

    Хороша була людина!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:10 У Тернополі встановлять стелу пам’яті та меморіальну таблицю захиснику Андрію Теребію 10:26 У Тернополі 16 травня проїзд у вишиванці буде безкоштовним 09:45 Тернопільська громада втратила Героїв Петра Воробця і Олега Єрмошина 09:00 Масований удар по Україні 8 травня — ворог випустив понад 50 ракет і більш як 20 «шахедів» Від читача 16:53 Майже 600 переселенців шукають роботу на Тернопільщині 07:59 МВС запустило два нових електронних сервіси для військових. Що з їх допомогою можна зробити 21:05 Тернополяни бігтимуть задля підтримки військових 20:02 П’яний водій, який збив жінку і втік з місця ДТП, у суді відбувся штрафом 19:01 Де дивитись Євробачення-2024 та як голосувати у півфіналі play_circle_filled 18:15 Три роки умовно для водійки, яка під наркотою в’їхала в Катедру 17:55 На яких вулицях 8 травня чекати відключень світла 17:05 Чоловік з Тернопільщини за 9 тисяч переправляв військовозобов'язаного через кордон 16:23 Зупинили кровотечу до приїзду швидкої: у Зборові патрульні врятували чоловіка 15:40 Як отримати лікарняний дистанційно: покрокова інструкція 15:02 Ні відстрочки, ні бронювання не маю: як журналістка «20 хвилин» ходила на пару до Володимира Труша 14:25 У Збаражі затримали чоловіка за розпивання алкоголю на зупинці, він мав при собі рюкзак з боєприпасами 13:43 Тернополян просять утриматись від відвідування парків 12:55 Двоє людей за добу втопились у річках Тернопільщини 12:09 Яку їжу за знижками продають у супермаркетах Тернополя photo_camera 11:35 Заплатив 9 тисяч доларів, взяв надувний човен і — на Дністер: прикордонники про мешканця Тернопільщини play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up