Партнер рубрики Події

Перевірте, чи у ваших паспортах однакові літери. Ні — один з документів вже недійсний

Перевірте, чи у ваших паспортах однакові літери. Ні — один з документів вже недійсний
  • Навіть якщо до завершення терміну дії документу ще далеко, він вже може бути недійсним і його доведеться замінити — це стосується власників ID-карти і закордонних паспортів. Якщо у вас досі паперовий документ громадянина України, вас зміни не стосуються.
  • Як перевірити свої документи онлайн, що робити, якщо виявили розбіжності в написанні імені і прізвища та скільки потрібно заплатити за заміну, читайте.

 

Якщо у вашій ID-карті та закордонному паспорті різняться літери в імені і прізвищі, один з документів вже недійсний.

Літері різні — документ треба замінити

На підставі змін, внесених до постанов Кабміну, привели транслітерацію усіх документів до одного зразку. Тобто ваші ім'я та прізвище повинно мати однакове написання латинськими літерами і у закордонному паспорті, і ID-картці. У випадку, якщо є відмінність бодай у одній літері, документ, який був виданий першим, вважається недійсним. І про це власники можуть навіть не здогадуватись.

Відео дня

Зверніть увагу власники паспортів, які містять в імені та прізвищі букви Г, Ш, Щ, Ч, Х, Ю, Я, Є.

Наприклад, якщо ви в ID-картці Oleg, а в закордонному паспорті Oleh, то один з ваших документів вже не дійсний. Перевірити це можна на сайті Державної міграційної служби України за посиланням: https://dmsu.gov.ua/services/nd.html.

Якщо транслітерація в обох документах однакова, сервіс перевірки документів видасть результат про чинність документу, вам не доведеться нічого змінювати.

— У разі встановлення розбіжностей, вам потрібно звернутися до підрозділів міграційної служби, для заміни документу, що вже не є дійсним, — повідомила  головний спеціаліст зі зв’язків з громадськістю управління Державної міграційної служби в області Юлія Треліх. — В лютому 2023 року в системі оформлення біометричних паспортних документів відбулося оновлення програмного забезпечення. Відповідно, у разі різної транслітерації у паспорті для виїзду за кордон та ID-картці дійсним визнається останній оформлений документ.

Тобто, якщо особа оформила спочатку паспорт для виїзду за кордон, а потім ID-картку з іншим написанням прізвища чи імені латинськими літерами, то закордонний паспорт буде автоматично визнаний недійсним та потребує обміну.

За заміну документу треба платити 

Якщо так сталось, що у вас недійсним виявився саме закордонний паспорт, а ви маєте його залишити, бо за цими даними відкривали візу, маєте рахунки за кордоном чи оформляли нерухомість, можна прийти до міграційної служби та подати заяву про заміну ID-карти.

Наприклад, у 2021 році ви оформили закордонний паспорт, а в 2022 році ID-картку, і літери в них різняться, саме документ для виїзду за кордон буде недійсним і потребує заміни. Навіть якщо до закінчення терміну дії документу ще далеко. Якщо в цей час ви опинились за кордоном, вам потрібно звернутись до консульської установи, вам виготовлять тимчасове посвідчення для повернення в Україну.

— Якщо в особи є діюча ID-картка, а вона хоче змінити транслітерацію до раніше виданого закордонного паспорту, особа звертається в органи ДМС, і пише заяву, що за основу хоче взяти написання прізвища за зразком паспорту для виїзду за кордон, — пояснила Юлія Треліх. — Також громадяни можуть подати заяву на одночасне оформлення обох документів.

Варіант 2: ID-картку ви виготовили раніше, аніж закордонний паспорт. Тоді йдете в органи ДМС і оформляєте нову ID-картку.

За оформлення нових документів вам доведеться сплатити повну вартість.

Нагадаємо, якщо дитині, якій оформлюють закордонний паспорт, виповнилося 12 років, її присутність під час подання документів обов’язкова!

Кожен громадянин України має можливість оформити закордонний паспорт з народження, а ID-картку — з 14-ти років.

Довідка

Вартість ID-картки  та закордонного паспорту *

ID-картка: до 10 робочих днів — 820 грн, 20 днів  — 450 грн.

Закордонний паспорт: до 7 робочих днів — 1 496 грн, до 20 днів — 856 грн.  

*вартість виготовлення документів вказана без банківських послуг.  

Як перевірити стан оформлення документа

Отримати інформацію щодо стану оформлення документа можна на офіційному веб-сайті ДМС, скориставшись сервісом «Перевірка стану оформлення документів» https://dmsu.gov.ua/services/docstate.html

Перевірити документи можна на сайті Державної міграційної служби України за посиланням: https://dmsu.gov.ua/services/nd.html.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Любовь Царук

    Добрий вечір!Підскажіть будь ласка.У мого батька в паспорті ім'я Афанасій,а у мене в паспорті Опанасівна.Тепер коли я вхожу у спадщину мені говорять що це помилка,і що мені робити?В українській мові це ідентичні імена і це помилка чи ні?
  • Oleg Shchur

    Не переживайте, вже все норм.
  • Юлія Михалик

    В мене в двох паспортах одинакові літери але Id картка не дійсна!
  • Ljubov Kozhanova

    Якийсь ідіот зробив помилку а ми повинні іі виправляти за свої гроші?? Навчіть своїх працівників правильно писати і нехай відповідають за свої помилки!!

keyboard_arrow_up