Партнер рубрики Події

Перше та останнє ексклюзивне інтерв'ю на посаді голови Тернопільської ОДА. Звільнили Ігоря Сопеля

Перше та останнє ексклюзивне інтерв'ю на посаді голови Тернопільської ОДА. Звільнили Ігоря Сопеля
  • Президент України Володимир Зеленський прийняв відставку голови Тернопільської обласної державної адміністрації Ігоря Сопеля.
  • За понад 100 днів роботи ні про стратегію, ні про здобутки голови особливо не чули ні громадськість, ні преса. Напередодні зняття з посади журналістам вдалося поспілкуватися з екс-очільником області. Текст на сайт "20 хвилин" мали залити сьогодні, 22 лютого о 19.00. І от голова пішов у відставку. Тож це його перше та останнє інтерв'ю на посаді. 

У зв’язку з ситуацією, що виникла на Тернопільщині через евакуацію з Китаю громадян України, та незадовільною роботою облдержадміністрації з інформування населення щодо епідеміологічної безпеки Президент України прийняв заяву Ігоря Сопеля про відставку із займаної посади за власним бажанням, ідеться на офіційному сайті президента.

Нагадаємо, що Ігор Сопель – родом із Хоросткова Гусятинського району. З 2010 року вів підприємницьку діяльність, від якої, каже, на деякий час довелося відмовитися. У 2010-2015 роках був депутататом Хоростківської міської ради.

Про роботу, особисте, зв’язки з Президентом та кварталівцями він розповів "20 хвилин". Подаємо оригінал нашої розмови. Оскільки при зустрічі питання відставки ще не стояло... Хоча чутки про догану вже були. 

Відео дня

Чому прийшов на посаду

- Вітаю! Пане Ігоре, понад 100 днів очолювали Тернопільську облдержадміністрацію. Якими здобутками можете похвалитися?

- Найперше, із чим я зіткнувся, коли прийшов на посаду, - це велика заборгованість із виплати заробітних плат у медичній та освітній галузях. У медичній сфері не вистачало 50 млн грн, а в освітній – 5 млн. Однак спільно з урядом ми цю проблему вирішили, вчителі та лікарі отримали свої зарплати. Є серйозна проблема і у дорожників. Борг у Служби автомобільних доріг області перед підрядниками накопичувався ще з 2012-го року. На кінець року заборгованість перед працівниками підрядних організацій становила понад 120 млн грн, 60 із них підтверджені судовими рішеннями. У кінці січня постановою Кабміну було передбачено погашення перших 44 млн заборгованості.  Працювали і в напрямку виявлення нелегальних АЗС та грального бізнесу, реального обігу лісів тощо.

- Тобто гроші на виплату зарплат прийшли з Києва?

- Так, усе відбулося за підтримки уряду.

- До призначення на посаду голови ОДА Ви були досить успішним підприємцем. За даними 2018-го року, від свого бізнесу Ви отримали майже мільйон гривень. Чому вирішили все покинути і піти на державну роботу, та ще й очолити ОДА?

- Рішення непросте, але свідоме. Є відомий вислів: «Не святі горщики ліплять». У мене є досвід успішної управлінської діяльності та життєвий досвід. Тому якщо є можливість покращити життя багатьох жителів області, гріх було не скористатися таким шансом та не допомогти. 

- Разом з шансом щось змінити додалася і велика ніша відповідальності. Ви були готові до роботи в цьому кріслі?

- Я вірю в те, що ми рухаємося правильним шляхом, що зможемо побороти корупцію, зробити життя українців кращим. Як би далі не було...

- Однією із версій Вашого призначення були родинні стосунки з Президентом, його дружиною чи оточенням. Прокоментуйте.

- Ні, ніяких родинних зв’язків я не маю. Закривайте це питання.

- А дружні?

- Дружні є. Але знаєте, скільки в них друзів? Дуже багато. Прийшовши на посаду, я відчуваю велику відповідальність, аби виправдати довіру.

Медична реформа та інвестиції

- З 1 квітня в країні має стартувати другий етап медичної реформи – на вторинній ланці. Чи готова Тернопільщина до цих змін, чи зможуть люди у маленьких селах, містечках та районах своєчасно отримати якісну медичну допомогу?

- Принцип реформи – створити ринкові відносини у медичній галузі. Заклади, які будуть надавати населенню якісні послуги, процвітатимуть. А ті, хто працювати не хочуть, просто не витримають конкуренції. В області визначені шість опорних закладів, які будуть ключовими в наданні медичної допомоги: Бережанська районна центральна лікарня, Тернопільська міська комунальна лікарня №2, Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги, Університетська обласна лікарня, Чортківська та Кременецька центральні районні лікарні.

- Чи достатньо лікарів та ресурсів у селах, аби надавати якісну медичну допомогу, передбачену реформою?

- Ми продовжили закупівлю спецтранспорту та обладнання телемедицини для сільських амбулаторій. Усі 184 амбулаторії отримали автомобілі. Це і покращення, і полегшення роботи медичних працівників. Продовжуємо будувати амбулаторії загальної практики. 19 об’єктів планують завершити до кінця поточного року. 

- У чому вбачаєте інвестиційну привабливість Тернопільщини? Які конкретні кроки передбачені для залучення інвесторів?

- Наразі є всі передумови як до залучень міжнародних, такі  внутрішніх інвесторів. Наприклад, за програмою «Доступні кредити 5-7-9%» держава компенсує підприємцю частину кредитного навантаження. Чим більше робочих місць ви створюєте, тим більшу компенсацію % за кредитом отримуєте.

Без зовнішніх інвесторів нашій економіці також поки що не обійтися. Проведення інвестиційнихфорумів, зустрічей, перемовин – площадки, де можна спілкуватися з людьми, які готові вкладати кошти у розвиток регіону. Є певні напрацювання в цьому напрямку, але наразі не хочу їх озвучувати. У нас є що запропонувати: індустріальні парки, певні об’єкти на підприємствах, які вже занепали, де збережена інфраструктура, підведені комунікації, а отже, є можливість працювати. Особлива інвестиційна принада – туризм. На території області маємо аж 34 замки.

Чи будуватимуть садки і школи?

- З березня має стартувати масштабна програма відновлення інфраструктури. Скільки нових шкіл, садочків та кілометрів доріг з’явиться на Тернопільщині?

- По 5 шкіл, садків, стадіонів. ЗОШ мають з’явитися у Тернопільському, Кременецькому, Бучацькому, Підволочиському та Гусятинському районах. Збільшення площі приміщень пов’язана із великою чисельністю учнів. Дороги – теж у пріоритеті. Цьогоріч відремонтуємо 305 км доріг.

- Окреслені глобальні плани, але чи вистачить грошей?

- Прогноз власних доходів обласного бюджету (без урахування трансфертів) становить 736 млн гривень. Це на 73 млн грн більше фактичного надходження минулого року, ніж попереднього року.

Зростання незначне, зважаючи і на підвищення рівня мінімальної зарплати. Також є державна субвенція, зокрема на реалізацію урядових програм. Тож сподіваємось, що все буде гаразд.

Про «догану», родину та зв’язки з Президентом

- За понад 100 днів роботи ви не провели жодної прессконференції та відкритої зустрічі із журналістами. Чому така закритість?

- Не було, певно, такого суспільного запиту, аби проводити зустрічі. Загалом я не медійне обличчя, не звик хвалитися про здобутки на камери. Є чіткі завдання, я їх намагаюся виконувати сумлінно. Будем старатися більше комунікувати зі ЗМІ.

- А як щодо догани, про яку писали деякі місцеві ЗМІ. Ви її отримували?

- Ні. Розмови про це пішли, мабуть, через те, що я комусь незручний. Зі мною важко домовитися про якісь корупційні схеми. Можливо, зіграли роль і політичні ситуації. Коли прийшов на посаду, мене одразу сприйняли недружньо. У жовтні вибори, коли в когось падає рейтинг, в інших піднімається. Можливо, хтось вибиває собі дивіденди.

- У мережі було чимало інформації щодо Вашої прихильності регіоналам. Що скажете про це?

- Я ніколи не мав партійної приналежності, тим паче до Партії регіонів.

- У яких стосунах Ви з попередньою владою? Чи зустрічаєтеся з колишнім головою Степаном Барною?

- Він є депутатом обласної ради. Ми спілкувалися з ним перед прийняттям бюджету. Різні політичні позиції заважають.

- Як часто особисто спілкуєтесь із Володимиром Зеленським?

- Нечасто, але кілька разів було. Не з всіма питаннями треба йти до Президента. Ми спочатку звертаємося в Адміністрацію. Є куратори, з якими можна поспілкуватися. Ми і поставлені для того, щоб вирішувати проблеми на місцях, а не створювати їх іншим.

 «Справи перейшли до дружини»

- Як ставитесь до кумівства при призначенні на посади?

- Важливо не те, хто тобі ця людина, а що і як вона буде робити. Звісно, простіше, коли поруч людина, якій можна довіряти, у якій ти впевнений. І якщо вона фахова, готова працювати на благо області, країни, то не вбачаю проблеми в тому, що це може бути хтось із друзів.

- Хто зараз є найбільшим Вашим помічником?

- Сім’я, без неї взагалі нічого б не вийшло. Там, де чоловік і дружина разом, там є успіх. Відколи ми з Олею одружилися, то все разом – і робота, і бізнес. Ми як друзі, як партнери. З досвіду – сімейні пари досягають кращого результату.  Це гарний приклад і для дітей. Сильна сім’я – сильна країна.

- Що з Вашим бізнесом? Фактично він перейшов в руки дружини?

- Це був наш сімейний бізнес. Відколи я став головою, справив веде дружина.

- Чи було відсутнє лобіювання власних інтересів з допомогою посади?

- В мене немає власних інтересів, мій бізнес зовсім не пов'язаний з державними коштами чи комунальними об'єктами. Тому любіювання власних інтересів не можливе.

- Скільки часу на добу проводите вдома? Ви живете в Хоросткові?

- Так, живу у Хоросткові. А вдома буваю, коли як пощастить – 5-7 годин, не більше.

Де живе та чого боїться

- Тобто щодня Ви добираєтесь у Тернопіль? Не простіше було переїхати сюди на певний час?

- Наразі я про це не думаю. Виїжджаю з дому о 6 ранку. Дорогою обдумую свої плани на день.

- Як відновлюєтесь? Займаєтесь спортом чи маєте інші хобі?

- Бракує часу. У будні і вихідні – на роботі. Скажу відверто, за той час, що працюю на посаді, я ще стільки проблем не бачив і не чув! Година-дві щонайменше потрібні лишень для того, щоб ознайомитися з документами та поставити підписи. Робота нелегка. Коли ти пропускаєш через себе проблеми людей, - непросто. Спілкування з друзями, сім’єю, дітьми відновлюють.

- Чого найбільше боїтеся?

- Я чітко усвідомлюю, що моє перебування на цій посаді тимчасове. Боюся не виправдати довіру людей, Президента, країни.

Відповідаючи на останнє питання, Ігор Сопель ніби пророкував ситуацію.

Куди піде Ігор Сопель та хто очолить область після його відставки, ми дізнаємось згодом. Стежте за нашими новинами на сайті "20 хвилин. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (29)
  • Андрій

    Указу ще немає, а тому говорити, що Сопеля звільнили неправильно.
  • Ростислав Гарасимчук

    ЦЕЙ ЗЕБІЛ ПОРВАВСЯ, РОЗПАКОВУЙТЕ НАСТУПНОГО !!!
  • Віталій Володимирович

    Не горбимся)
  • Serhii Nuzhnyi

    Якшо бубочка його звільняє то значить шо він таки не став йому служити і тут я Сопеля поважаю.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:00 Тернопільська громада втратила захисника Руслана Зазуляка 08:01 Тарифи на платні медичні послуги Тернопільської міської дитячої лікарні затвердив виконком (документ) 22:00 Безкоштовні курси водіння пропонують для мобілізованих та демобілізованих військовослужбовців 21:06 Засліпили фари: жінка, яку збили на трасі поблизу Борщева, померла до приїзду швидкої Від читача 17:45 Реадаптація ветеранів на робочому місці 20:00 Його бригаду найбільше «люблять» окупанти: історія молодого командира гармати 19:00 Ремонт на вулиці Сахарова: тролейбус №9 та автобуси №12 та №21 курсуватимуть за новими маршрутами 18:00 Лікарку з ВЛК звинувачують в підробці медичного висновку для військовозобов'язаного 17:03 У Великій Березовиці загорілася вантажівка з бочкою (ОНОВЛЕНО) 16:03 Як отримати посвідчення донора крові у Тернополі: «20 хвилин» перевірили photo_camera 15:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 1 травня 15:05 Розклад богослужінь та графік освячення пасок у церквах Тернополя 14:45 У Тернополі чоловік випав з вікна багатоповерхівки 14:00 На вулиці Сахарова понижують висоту бордюрів на переходах 13:30 Квадромарафон «RUN 4 VICTORY»: компанія МХП проводить благодійний забіг у чотирьох містах України (новини компаній) 13:00 У Тернополі двом вулицям мікрорайону «Південний» присвоїли нові назви 12:23 У потічку на Підволочищині знайшли тіло 81-річної жінки 12:00 Вибір матраців-топперів у місті Тернопіль (на правах реклами) 11:40 В аварії на Тернопільщині травмувався 50-річний водій мотоцикла 11:30 Дякую діткам, які надіслали нашим захисникам частинку великоднього тепла з рідного Тернополя - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up