Партнер рубрики Події

Салат з редискою та полуницею, десерт Pink Floyd. Чим вражав гостей перший учасник проекту "13 шефів"

Салат з редискою та полуницею, десерт Pink Floyd. Чим вражав гостей перший учасник проекту "13 шефів"
  • Гастрономічний проект "13 шефів" у Тернополі стартував 30 квітня.
  • Участь у ньому беруть сім тернопільських закладів, шеф-кухарі яких готуватимуть особливі вечері.
  • Першу вечерю та атмосферний вечір готував шеф-кухар крафт-пабу Le Rock. 

Ідея організувати такий проект, як розповідає засновник Андрій Валовий, виникла у жовтні 2015 року. Він з колегами хотіли створити проект, який об’єднуватиме шеф-кухарів.

- Я загорівся цією ідеєю і в 2016-ому представив концепцію проекту “13 шефів”, - розповідає . - Його підтримали і в тому ж році він пілотно стартував у Львові, а в 2017-ому розійшовся країною. Уже є шість міст-учасників і два ще на старті. Важливо розуміти, що це не змагання і не конкурс. В Україні є багато таких проектів, на яких можна змагатись, а ми створили зовсім інший формат. Учасники діляться досвідом.

У проекті беруть участь сім тернопільських закладів, проте, є ймовірність, що учасників буде більше. Першу вечерю готував шеф-кухар з 25-річним стажем Papa Loci закладу Le Rock. Наступними гостей прийматимуть Scorini, “Водограй”, “Ковчег”, “Йозеф Штрудель”, “Тернопільська Кнайпа 1540” та новий ресторан, який поки без назви. У кожному з цих закладі вечерю влаштовуватимуть в останній понеділок місяця. На вечір запрошують інших учасників та гостей, які оцінюватимуть страви.

Rock snack з пивним сетом

У меню закладу Le Rock було п’ять позицій. Як кажуть організатори, така кількість рекомендована для сет-меню. Може бути і більше, але не менше п’яти. Меню для вечері шеф-кухарі повинні були скласти в рамках концепції закладу.

Шеф-кухар Papa Loci поєднав пиво і вино, рибу та м’ясо. Як пояснив шеф-кухар, під час подібних вечерь хочеться показати кожен продукт, з яким працюєш.

Першу страву, яку офіціанти подали гостям була Rock snack з пивним сетом. Гості спробували три види пива власного приготування та три закуски.

- Перший снек з хрустким тістом трішки було незручно їсти і, як на мене, то у ньому було забагато соусу, - каже фуд-блогер Наталі Литвин. - Думаю, що можна було просто змастити ним листя салату і цього було б достатньо. Кекс з м’ясом мені смакував, а булочка з овочами трішки недопрацьована. Пиво сподобалось, особливо світле.

Для шеф-кухаря Віталія Гуралевича закуска була сухою і не дуже по’єднуваною з пивом. На його думку, це варіант більше до вина.

Салат з крем-сиром

Після пива і закусок гості смакували салат, у якому було кілька особливих інгрідієнтів. Шеф-кухар поєднав ніжний козячий сир, горіхи, зелень, полуницю, редиску, соус з конжутом та надзвичайно смачну грушу. Подавали салат з вином.

- Мені сподобалось вино, з гарним післясмаком, - каже ресторатор Тарас Ковальчук. - Якщо говорити про салат, то є два зауваження: мені був загустий соус, який розмастили по тарілці, але він не перейшов на інгрідієнти салату і було забагато компонентів. Я б залишив або полуницю, або грушу.

Шеф кухар Іван Валовий теж вважає, що було забагато компонентів в салаті, але загалом салат смачний і приготовлений на високому рівні.

Шарлот з лососем і овочами

У третій страві шеф-кухар поєднав лосося, моцарелу, овочі та омлет. Доповнив страву соусом з креветок та витяжки з петрушки. Цю страву подавали теж з вином. Думки гостей, як і про кожну страву, розділились.

У шеф-кухарів були власні зауваженні, бо кожен з них приготував би страву по-іншому. Деяким гостям не зовсім були зрозумілі поєднання інгрідієнтів. Але смачно було всім.

- Мені не зовсім зрозуміле поєдання лосося з омлетом, - каже юрист Вікторія Лесняк. - Але мені дуже сподобався креветковий соус, а соусу з зелені не вистачило смаку. Не знаю, як це правильно називається, але здається, що це овочеве конкасе і мені воно дуже сподобалось.

Лондон фланг бой

Четвертою стравою було м’ясо з картоплею та овочами гриль. Шеф-кухар обрав фланк стейк, який сам по собі є досить жорстким. Papa Loci м’ясо приготував на грилю зі спеціями.

- Мені дуже смачно, єдине, я б ще попрацював над смаком гарніру та соусу, - каже шеф-кухар Олександр Далецький. - Мені недостатньо смаку, немає солі, перцю. Подача дуже гарна. І я вважаю, що це була єдина страва під концепцію цього закладу.

Іншому шеф-кухарю Галині Біді страва теж сподобалась. Жінка каже, що м’ясо дуже смачне і досить ніжне.

- Мені сподобались й інші страви, - каже Галина Біда. - Як на мене, то все поєднується. Гарна подача. Загалом в мене хороші враження і дуже задоволена, що прийшла на цей проект.

Десерт Pink floyd

Завершальною стравою вечері став мусовий десерт з дуже органічною для закладу назвою. Як зазначив шеф-кухар закладу, десерт назвав і на честь свого улюбленого гурту. У ньому поєднали шоколадний мус та лаймовий чіз-кейк.

- Поєднання смаків дуже хороше, - каже Наталі Литвин. - Мусова консистенція могла бути кращою, але загалом десерт смачний.

Хотів згадати молодість

Ідеї та натхнення для особливого меню шеф-кухар черпав на природі, на пікніках з друзями, з розмов. Поєднавши все це з власним досвідом та знаннями Papa Loci створив меню.

- Взяв участь для того, щоб у своєму віці пригадати молодість і показати всім іншим на що я здатен, - каже шеф-кухар. - Підготовка була непростою. Я був обмежений в часі, на все у мене було менше місяця. Знаю, що в колег, які брали участь раніше, було і по пів року. Але я довів, що навіть за такий короткий час можна це зробити.

Після вечері Papa Loci розповів, що помітив власні невеликі помилки, але загалом задоволений тим, як пройшов вечір.

Після кожної вечері гості отримуватимуть анкету, в якій повинні оцінити вечерю за шістьма показниками: поєднання страв та напоїв, використання локальних продуктів, креативність вечері, сезонність та актуальність меню, смак і загальне враження.

Під час гала-вечері, яка відбудеться наприкінці року у Львові, нагородять шість закладів у тій номінації, в якій вони себе показали найкраще.

Як кажуть організатори, після гала-вечері проект не завершиться, адже він покликаний об’єднати шеф-кухарів. Проект розвиватиметься і з часом стане якісною відзнакою для закладів та шеф-кухарів.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Таня

    Ого. Щось новеньке. Дуже круто і цікаво було почитати
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up