Партнер рубрики Події

Під Катедрою відкрили музей-крипту

Під Катедрою відкрили музей-крипту

В музеї буде постійно розміщена експозиція «Тернопіль сакральний». Вона присвячена історії тернопільської парафії та сакральним пам’яткам міста.
 

У тернопільському Архикатедральному соборі презентували новий туристичний маршрут храмом. Для тернополян та туристів відкрили підземелля Катедри та оглядовий майданчик на одній із веж. За словами настоятеля та отців, для того, щоб облагородити локації та створити зручні умови для відвідування їх людьми, роботи проводили понад рік.  Відтепер усі бажаючі зможуть потрапити на екскурсію у визначений час, коли не проводяться богослужіння, попередньо звернувшись у Туристично-інформаційний центр міста Тернополя. Вартість вхідного квитка складатиме 30 гривень. Для пільгових категорій населення обіцяють продумати умови. Для школярів отці розробили абонементи для безкоштовного відвідування експозицій для того, щоб сприяти вивченню ними історії міста.

У підземеллі-крипті Катедри розмістили експозицію "Тернопіль сакральний". За словами отців, їхньою метою було представити життя трьох найбільших громад, що проживали у місті до 2ї світової війни: української греко-католицької, польської римо-католицької та єврейської. На вежі, де зараз завершуються роботи з облаштування оглядового майданчика, також будуть розміщені світлини старого Тернополя та його сакральних споруд, в тому числі й тих, що не дожили до наших часів, фото наслідків бомбардування міста та Катедри зокрема.

  • У планах - реконструкція куполів храму та облаштування виходу на центральний купол, а також повернення фасаду його історичного вигляду. Проект був розроблений архітектурною  майстернею Юрія Вербовецького і зараз знаходиться на погодженні у Києві, - каже настоятель Архикатедри Орест Павліський.

Як відомо, раніше підземелля Катедри використовувались як військовий шпиталь для німецьких солдатів, після війни там сталася пожежа і воно залишалося занедбаним до останнього часу. Цікавим є те, що його конфігурація не збігається з будівлею сучасного храму і за спогадами очевидців, воно з'єднувалось з підземеллями обласного архіву, будівля якого є частиною всього монастирського комплексу Катедри. Крім того, за даними георадарного дослідження подвір'я перед храмом, яке проводили у 2017му році ГО City Project за підтримки ТМР, було виявлено кілька тунелів, що ймовірно сполучають його із тернопільським замком, підземною церквою сестер Йосифіток під прокуратурою та мережею підземель на майдані Волі.

Відео дня

Офіційне відкриття відбудеться цієї неділі. Його приурочать 21-й річниці заснування Тернопільсько-Зборівської єпархії УГКЦ.

Автор Андрій Кір

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:01 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 20:01 Борсук «життєрадісний»: у лісі на Тернопільщині фотопастка зафіксувала рідкісну тварину photo_camera 19:03 Відео у TikTok від тернополян та про Тернопіль: дивіться підбірку! play_circle_filled 18:01 Благодатний вогонь вже привезли у тернопільські церкви photo_camera Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 17:02 Великдень на передовій: українські воїни розповіли як не забувають про традиції 16:01 Очікуємо грози: на Тернопільщині — штормове попередження photo_camera 15:01 Невипита кава рятує життя: танкіст-депутат зі Збаража відкрив збір на ремонт військового авто 14:03 Біля Катедри діти влаштували Великодні гаївки: як усе відбувалось photo_camera 13:02 Капелани 105 окремої бригади тероборони ЗСУ вітають військових з Великоднем play_circle_filled 12:03 Як тернополяни йшли на Великодню службу до храмів photo_camera 11:02 «Паски були скромні, без родзинок, але смачні... спечені мамою на засланні»: тернополянка про сумний Великдень play_circle_filled 10:03 Маленькі тернополяни вітають захисників з Великоднем play_circle_filled 09:01 Частуйте дітей Великодніми стравами розумно. Поради батькам від медиків
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up