Підприємець Олег Юник та його дружина розказали, як їм погрожували та вимагали гроші. А що з підозрюваними?

Підприємець Олег Юник та його дружина розказали, як їм погрожували та вимагали гроші. А що з підозрюваними?
  • Правоохоронці затримали групу осіб, які займались вимаганням та погрозами. Затриманих підозрюють в підпалах, погрозах та вимаганні 250 тисяч доларів у місцевого підприємця Олега Юника. Організатор злочинної групи, як він говорить, – онук екс-депутата міськради та власника тернопільської компанії. Його прізвище фігурує і в суді щодо цієї справи.
  • Що відомо, яка відповідальність за погрози та вимагання? Ми дізналися більше. Читайте далі.
  • Авторизуйтесь та підпишіться, і Ваш внесок допоможе розвитку незалежної журналістики. 

Як вдалося з’ясувати журналістам «20 хвилин», погрози відомому тернопільському підприємцю Олегу Юнику почали надходити на початку літа. Зловмисники, за його словами, вимагали приблизно 7 млн гривень. Для анонімності хотіли, щоб суму перевели у біткоїнах.  

Олег Юник – тернопільський виробник м'ясної продукції. Власник мережі магазинів. 

Спалили два кіоски та посипались погрози

Як усе відбувалось, розповідає підприємець. Перше займання сталось вночі 24 травня приблизно о 01:00.  

Відео дня

– Наприкінці травня було загорання першого магазин на Чалдаєва. Там обгоріла стіна, холодильне обладнання. Подумав, що сталось коротке замикання. Коли через чотири дні після цього згорів ще один магазин на вулиці 15 Квітня – зрозумів, що тут щось нечисто. Ще через два дні, як згорів другий кіоск – зателефонували з вимогами перевести 250 тисяч доларів у біткоїнах, або бізнес продовжить горіти і постраждають мої близькі. Ми звернулися до поліції. Дружину, яка була на той час вагітна, вивіз із міста. Взяли охорону, яка чергувала під будинком, бо був страх, що можуть підпалити дім. Другий телефонний дзвінок з погрозами був дружині, уже 3 червня.

Як розповідає Олег Юник, дружина важко це сприйняла та дуже злякалась через цю ситуацію. Сам підприємець мав залишатися в Тернополі, щоб продовжувати займатися бізнесом. 

Дружина підприємця Христина зі старшою, семирічною дитиною покинули місто. Згодом правоохоронці порадили повернутися до Тернополя. Доки тривало слідство, не можна було подавати вигляд, що поліції відомо про погрози.

– Мені з дитиною довелось переховуватись, потім, нам потрібно було вдавати, що все гаразд, все класно, ходити на роботу, щоб зловмисники нічого не запідозрили…А друзі та рідні ні про що не здогадались! – пише дружина підприємця Христина Юник. – Кожен раз, сідаючи в машину, я молилась, щоб вона не зірвалась, кожен раз виходячи з машини я оглядалась, чи ніхто не слідкує, охорона під домом. За все літо я ні разу не вийшла на своє подвір‘я, адже все під наглядом камер, я не мала права говорити з чоловіком, адже все на прослушці…Уколи, робота з психологом для позбавлення постійної параної, і найгірше - споглядання за чоловіком, який ходив зблідлий, переживаючи за це все. А я вагітна і слухаю погрози по телефону…І серце не в п‘ятки, а в живіт…

12 серпня підприємцю надійшло смс з новими погрозами:

Підозрюваних затримали

Як повідомили в обласному управлінні національної поліції у Тернопільській області, підозрюваних затримали 12 вересня. Правоохоронці встановили учасників злочинної групи та отримали докази їх причетності до злочинів.

Проведеними заходами вдалося встановити особу, яка, власне, і вела перемовини щодо погроз. Це – житель Київської області, який, як з'ясувалося згодом, працює на організатора. Організатор – тернопільський 25-річний лікар, який у такий спосіб намагався вирішити свої власні фінансові проблеми. Ще один підозрюваний, який безпосередньо займався підпалом, – з Вінниччини.

Правоохоронці не називають імен фігурантів справи. Як розповів Олег Юник – ім’я організатора йому відомі. Це онук колишнього депутата міськради та власник одного з тернопільських підприємств. 

– Я не підозрював, що це саме він (Богдан Корильчук) організатор. Кілька років тому я позичав йому кошти, які він мені повернув. Між нами не було ніякої ворожнечі. Можливо, вимагали гроші саме в мене, тому що я колись йому позичив гроші, можливо, через те, що бачили, що в мене є хороший бізнес. Але ця сума 250 тисяч доларів не вкладається в голові. Я сподіваюсь, що учасникам не вдасться «зам’яти» справу, – каже пан Юник. 

Оперативники теруправлінь стратегічних розслідувань у Тернопільській, Київській, Вінницькій областях та Києві, слідчі слідчого управління поліції в Тернопільській області за силової підтримки КОРД одночасно провели 10 санкціонованих обшуків за місцями проживання фігурантів, в інших володіннях, якими вони користуються, та у транспортних засобах. На підставі отриманих доказів організаторові та двом його спільникам поліцейські повідомили про підозру за ч. 2 ст. 189 (вимагання) та ч. 2 ст. 194 (умисне знищення або пошкодження майна) Кримінального кодексу України.  Ще одного фігуранта справи розшукують. 

За вимагання та пошкодження майна фігурантам загрожує до 10–ти років ув’язнення.

Обрали міру запобіжного заходу

Щодо підозрюваного в організації підпалів та вимагання грошей пана Корильчука відбулося судове засідання у понеділок, 13 вересня. 

Адвокат обвинуваченого хотів проведення засідання без участі журналістів. Він мотивував це тим, що дані свідків набудуть розголосу і це вплине на хід слідства. Однак слідчий суддя дозволила бути присутнім лише двом журналістам та вести пряму трансляцію.

Прокурор вимагав тримання під вартою на час слідства підозрюваному без можливості внести застави, оскільки Корильчук підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 2 ст. 189 (вимагання) та ч. 2 ст. 194 (умисне знищення або пошкодження майна) Кримінального кодексу України. Це мотивували тим, щоб підозрюваний не міг чинити тиск на учасників справи, переховуватися від органів досудового розслідування або знищити речові докази. Якщо ж суд дозволить підозрюваному вийти під заставу, прокурор просив встановити мінімальний розмір застави 6 810 000 гривень.

Сам підозрюваний просив вийти на волю під заставу. На питання судді, за які кошти живе та скільки щомісяця отримує – відповів, що допомагають батьки, які працюють лікарями. 

– Якщо є можливість, я прошу запобіжний захід у вигляді внесення застави. Батьки допомагають. Вони мене утримують. Орієнтовно 10-15 тисяч на місяць. Трохи мама дає, трохи тато... 

Підозрюваний на питання журналістів, чи визнає він свою причетність до скоєння правопорушення запевняє – нічого не робив. Чому підозрюють його – не знає.

– Я не визнаю цих звинувачень. Ми дійсно з Олегом Юником товаришували, це правда. Ні я, ні по моїх проханнях йому не телефонували та нічого не робили, - запевняє він.

Запобіжний захід для  - застосувати тримання під вартою із можливістю внесення застави. Сума, яку визначив суд, доволі смішна - 180 000. Нагадаємо, що вимагали 7 000 000. 

Ми стежимо за розвитком ситуації. Далі буде.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Игорь Гуменецкий

    Роботяги-інтелектуали, сказали "а", кажіть і "б", а так, пішли ви подальше разом зі своїми підписками!
     Бабла бачите писаки зрубати хочуть.

    Volodymyr Hnizdiukh reply Игорь Гуменецкий

    Игорь Гуменецкий хто на шо вчився. Хтось палить чуже майно і так заробляє, а хтось шукає інший спосіб. У всі часи інформація (хороша інформація, цінна) завжди дорого коштувала
  • Олег Ткач

    По тихому придушити виродка !
  • Дмитро Балух

    Треба було йому їх перевести в ковбасу тай би навіть незнали де дебіли поділися!

keyboard_arrow_up