Партнер рубрики Події

Підсудні брати Лужецькі у суді провокували активістів

Підсудні брати Лужецькі у суді провокували активістів
  • У Тернопільському міськрайонному суді почали новий розгляд справи братів Лужецьких, обвинувачених в сепаратизмі та тероризмі.
  • Їх, нагадаємо, у  лютому 2016 року міськрайоний суд засудив до 14 та 15 років тюрми.
  • Однак ті звернулись до Апеляційного суду. Той в липні 2016 скасував  призначене покарання і відправив справу на новий розгляд. 


Однією із причин такого повороту  стали  дрібні технічні моменти під час розгляду справи у суді першої інстанції

Братів Дмитра та Ярослава Лужецьких, нагадаємо,  співробітники СБУ в Тернопільській області затримали у 2014. Чоловіки вербували жителів області для участі в діяльності терористичних організацій «Донецька народна республіка» та «Луганська народна республіка» і проведення акцій протесту проти дій державної української влади. Найманців нібито мали привезти на інструктаж до Білорусі, а звідти – до військового тренувального табору в Ростові-на-Дону. Брати інструктували, організовували матеріальне забезпечення, практичне тренування, бойову підготовку залучених осіб у спеціальних таборах на території Російської Федерації для їх подальшої участі у терористичних акціях на Сході України. За участь у бойових діях на боці "ДНР" та "ЛНР" тернополяни обіцяли завербованим грошову винагороду.

Сьогодні, 29 вересня, на новий розгляд прийшли активісти організацій «Правий Сектор», «Національний корпус», «Вільні люди», ВО «Автомайдан» та ін.

- Сьогодні всі адекватні націоналістичні організації в Тернополі тут зібрались, - каже керівник обласного штабу «Правого сектору»  Нараз Сарабун. - Тут купа хлопців, які брали участь в бойових діях, які не дозволять випустити сепаратистів на волю, або пройти їм по "Закону Савченко".  Наскільки ми знаємо – вони вже 3 роки сидять в СІЗО. Воно їм зараховується  за шість років. Наскільки я розумію,  якимись обхідними шляхами сепаратисти навіть в Тернополі  себе почувають вільно.  На передостанньому судовому засіданні вони взагалі там матюкались і кричали «слава новоросії», і їх вигнали із залу. Саме через те подавалась апеляція,бо їм нібито не давали  завершального слова. Хоча їх вигнали із зали суду через те, що вони порушували порядок. 


Саме ж засідання розпочалось із запізненням майже на годину – майже о 12-й. У суді чекали одного із  захисників  підсудних. Коли ж засідання почалось, захисник запропонував відкласти засідання, оскільки у суді мали б опитувати свідків, а тих не було. Присутні активісти обурювались, що такі дії – не що інше, як чергове затягування. Далі виникли перепалки між підсудними та активістами. Зокрема і через те, що активісти запропонували  братам говорити українською, або ж користуватись послугами перекладача. Один із братів  - Дмитро заявив, що присутні  створюють тиск на них та адвокатів. Та звинуватив тернополян у тому, що вони самі не розмовляють українською. 

- Повторю, если я с вами буду разговаривать на украинском, вы половину не поймете, - заявив підсудний. - Потому, что вы не знаете нормально украинского языка... Вот когда вы будете нормально общаться на украинском, я в ответ буду с вами также общаться на украинском. А не суржиком, которым вы разговариваете.

Ті та інші перепалки дали свій результат. Суддя оголосив перерву на 15 хвилин.  Була імовірність, що на цьому засідання зупинять і перенесуть. Активісти ж усвою чергу заявили, що не дадуть відвезти підсудних. Тож, коли таки пішли на перерву, частина  присутніх вирушила  до автозака, припарковоного у внутрішньому дворику суду.

- Вони не повинні поводити себе так впевнено. Тим більше верещати з клітки «зайди сюда» чи ще якісь речі, - пояснив поведінку активістів Назар Сарабун.  – Половина хлопців були на війні чи втратили там друзів, навіть рідних. Тому мовчати на такі речі не реально. Бо це вже за межами людського розуміння. Коли їхні адвокати, які надані державою чи інакше, коли вони себе таким чином поводять, то говорить про те, що в нас в тилу більше ворогів, як на фронті. То вже не зрозуміло, в яку сторону воювати. Ми не дамо їх звідси вивести… Тут є майже всі організації Тернополя громадські. Тут всі прийшли не задля якоїсь показової діяльності. Тут всі розуміють, що в нас в Тернополі ці люди вербували  людей в "ДНР" за вісім тисяч гривень прямо в барах ще у 2014. Ніхто нічого не міг зробити. І зараз всі собі їх гордо охороняють, возять. Всі розуміють, що вони – сєпари і доказова база  є достатньою, щоб засадити.   
Після закінчення перерви, у суді зачитували протоколи, що містяться у матеріалах слідства – коли, за яких умов, з ким брати спілкувались, та кого куди вербували. Чи не найчастіше в захисників виникали питання щодо засобів фіксації тих чи інших матеріалів. У присутніх зачитування такої інформації викликало ряд питань, адже практично вже все чули. Однак захисники та підсуні наполягали, що все це треба зачитувати, бо мають питання до тих чи інших доказів. Той же Дмитро Лужецький загалом вимагав назвати документ, яким в Україні "ЛНР" та "ДНР" визнано терористичними організаціями.

Після ще однієї перерви та знову ж повернення у залі суду до зібраних матеріалів,  близько 16.00 як  представник державного обвинувачення, так і один захисників попросили закінчити сьогоднішнє засідання. Мовляв, треба бігти й на інші суди. Наступне судове засідання проведуть 18 жовтня. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up