29-річний Віталій Колошиць житель Чорткова. Чоловік працює піцайоло в одній з місцевих піцерій. Кухар закінчив Чортківське вище професійне училище та Київський національний університет харчових технологій.
Чоловік розповідає, що хист до кулінарії у нього проявлявся ще в дитинстві.
- Я любив дивитися кулінарні шоу та старався повторювати за кухарями, - розповідає Віталій. - Мріяв працювати кулінаром ще приблизно з п’яти років. Навіть пригадую, колись була така традиція на завершення школи: ми разом з однокласниками писали свої мрії, потім складати їх у пляшку та закопували. Я тоді написав, що мрію стати кухарем та працювати у Франції. І доклавши зусиль, мені вдалось здійснити свою дитячу мрію.
Чоловік працював кулінаром не лише в Україні, а й у Франції та Італії.
- Саме в Італії я став піцайоло, - розповідає кухар. - Я був су-шефом у одному із італійських ресторанів, і одного разу шеф запропонував мені стати піцайоло. Я ж погодився, бо у них більша зарплата.
Та потім ця справа захопила Віталія, і уже шостий рік він працює піцайоло.
Чоловік розповідає, що складність приготування піци - у приготуванні тіста.
- З одного й того ж борошна можна зробити три-чотири різновиди тіста для піци, - пояснює чоловік. - Також потрібно вміти правильно підбирати борошно для того чи іншого тіста. Інгредієнти - не менш важлива частина у піці. Якийсь продукт може вам смакувати, а якщо його поставити на піцу, то він втратить свій смак. Тому, аби готувати смачну піцу потрібно багато експериментувати.
Віталій брав участь у відкритому Чемпіонаті України з піци – "Pizza Fest 2018", де найкращі піца-майстри змагалися у п'яти категоріях, до яких входить не тільки приготування найсмачнішої піци, але і піца-акробатика. Там чоловік зайняв друге місце.
- Ці чотири дні чемпіонату України - це були найкращі дні за всі шість років, якими я займаюсь піцою, - каже чоловік. - Саме тому, що мені надзвичайно сподобалось приймати участь у чемпіонаті України, я вирішив поїхати на чемпіонат світу.
Віталій їде на змагання разом із своїм товаришем Сергієм Чупіром. Вони будуть брати участь у в трьох категоріях: Pizza napoletana STG, Pizza Classica, Pizza a due.
- Ми хочемо показати, що Україна вміє смачно готувати піцу, - каже Віталій. - І справжньою перемогою для нас буде, якщо ми, принаймні, переженем всіх італійців.
Кухар розповідає, що участь у чемпіонаті - це недешеве задоволення. Участь не безкоштовна, він підрахував, що приблизно на цю поїздку витратить 2 тисячі доларів.
- Для мене участь у цьому чемпіонаті - це честь, змагатись із найкращими піцайолами світу, - каже чоловік. - А у журі сидітимуть кухарі світового визнання, яких здивувати буде важко.
Та піцайоло з Чорткова каже, що має чим дивувати суддів. Розповідає, що уже придумав ексклюзивний рецепт, який має створити ефект “вау”.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 16 від 16 квітня 2025
Читати номер