Партнер рубрики Події

Півдня без світла сидів цілий будинок. Нібито через неіснуючі борги

Півдня без світла сидів цілий будинок. Нібито через неіснуючі борги
- Електрику вимкнули - одразу в помешканнях холодно, - каже Євген Лоза. - Їжу приготувати чи підігріти - теж неможливо. Нам сказали, вимкнули через борги. Але в мене та інших мешканців ні копійки заборгованості...
  • Півдня без світла довелось сидіти мешканцям будинку, що на Мазепи, 2. Мало того, їх попередили – не виключено, що в наступні дні ситуація повториться.
  • Хто говорить неправду, що сталось на «Дружбі» і, якщо причина справді у боргу за електроенергію, – чому заручниками стали мешканці, у яких жодної копійки заборгованості, з’ясовували журналісти «20 хвилин»

Еелектропостачання зникло у будинку на Мазепи, 2 10 січня. У кого індивідуальне опалення – котли не працювали, тому в помешканнях дуже швидко стало холодно. Мерзли сім’ї з малими дітьми та літні люди. Приготувати їжу також було неможливо, бо у квартирах електричні плити. Про це повідомив редакцію мешканець будинку, що на Мазепи, 2 Євген Лоза.

Майстрів, каже чоловік, чекали мало не півдня. А коли ті прийшли – розповіли мешканцям, що вимкнули світло через… борги. В жеку виправдовуються – такого не казали, електрику, мовляв, вимкнули, бо замкнула електропроводка. Але якщо проводка таки замкнула, чому світло було у під ‘їздах, про що розповіли мешканці телефоном, а у квартирах – ні…

Ні світла, ні тепла

- Нам вдень відключили електропостачання - у першому та другому під’їзді, - розповів Євген Лоза. - Через дві години спроби додзвонитися до жеку виявилися марними. До РЕМу дозвонився, сказали, що не проводять ніяких робіт, порадили звернутися до жеку. За десятим разом дозвонився на гарячу лінію міської ради. Сказали, що вже дзвонили з нашого під'їзда, і майстер вже виїхав.

Відео дня

О 19:30 у будинку з'явилось світло. Майстри сказали, що відключення електропостачання проведено за… несплату, стверджує чоловік. І завтра, попередили, скоріш за все буде таке саме.

- Довго з ними сперечався: у мене ніяких боргів нема (копії платіжок про сплату є в редакції – прим. авт.), як і в інших мешканців, за винятком декількох квартир, де, імовірно, ніхто й не проживає, - обурюється пан Євген. - Півдня без світла, котел без електрики не працює. Квартира охолола. Працювати за комп'ютером неможливо. Витрачені нерви і час на з'ясування. Їжу приготувати і розігріти не було де.

У будинку проживають сім'ї з маленькими дітьми, розповів чоловік. Мерзли і залишались голодними усі.

- На моє питання, мовляв, як це можете пояснити, майстри відповіли: що це, напевно «закинули кістку», щоб мешканці будинку самі «розібрались» з боржниками, - каже пан Євген. - Сказав працівник жеку, що в обід прийшли представники РЕМу і жеку та відключили за несплату. В мене питання: чи є це законним? І до кого звертатись? Чому всі повинні сидіти без світла через когось? Невже неможливо відключити постачання індивідуально???

Хто і чому вимкнув – невідомо

Як з’ясували журналісти, до боргів відключення світла не має жодного стосунку. Навіщо таку причину назвав мешканцям працівник жеку і навіщо таким чином збурювати людей – нам невідомо. Ми таки перевірили інформацію, чи бува, не сталось непорозуміння. І електрику в будинку таки вимкнули за борги, забувши при цьому попередити мешканців.

- 10 січня за адресою вул. Мазепи, 2 Тернопільський міський РЕМ не проводив аварійно-відновлювальних робіт, - запевнив заступник начальника Тернопільського міського РЕМ з енергозбуту Юрій Наклюцький. - Також хочу повідомити, що роботи з відключення боржників проводять згідно з вимогами правил користування електричною енергією для населення з дотриманням процедури відключення.

Тобто, відключають боржника, а не цілий під’їзд, запевняють енергетики.

- Робіт з відключення споживачів-боржників за використану електричну енергію за вище вказаною адресою 10 січня 2018 року не проводили, - запевнив Юрій Наклюцький. 

Виникло замикання електропроводки

Хто ж вимкнув на Мазепи, 2 електроенергію і навіщо – ми далі намагались з’ясувати в управлінні житлово-комунального господарства міста. Ті скерували нас до ПП «Дружба-сервіс-тепло», яке є балансоутримувачем даної багатоповерхівки.

- Дійсно, вчора, 10 січня, о 16.30 до ПП “Дружба-сервіс-житло” надійшло звернення від мешканців будинку за адресою вулиця Мазепи, 2 щодо відсутності електропостачання у будинку, - запевнили у жеку. - Відсутність електроенергії, як з’ясувалося, виникло через замикання електропроводки.

Приблизно о 17.00 на місці працював електрик підприємства, а о 19.30 електропостачання було відновлене, розповідає директор ПП “Дружба-сервіс-житло” Олег Лемега. Втім, жодних розмов про відключення про заборгованість не було, запевнив директора підприємства електрик, який працював у вказаному під’їзді.

- Мешканці підходили і цікавилися причиною відсутності світла, але навіть жартома електрик не озвучував таку абсурдну причину, яка навіть теоретично не може відповідати дійсності, - запевняє Олег Лемега.

Це самоуправство – каже юрист

Дії працівників обслуговуючого підприємства (жеку) неправомірні, стверджує юрист Олена Степанова.

- Більше того, в їхніх діях вбачаються ознаки кримінального правопорушення, відповдальність за яке передбачено ст. 36 Кримінального кодексу України  йдеться про самоуправство, - каже юрист. – Однак, довести це буде складно. Оскільки особи, які відключили електрику мешканцям, звісно, не зізнаються, що зробили це через заборгованість.

В таких випадках юрист радить викликати патрульну поліцію за телефоном 102. Поліцейські зафіксують факт відключння, відберуть пояснення в того, хто відключає. А також перевірять правомірність відключення.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Денис

    Наклюцький то гамдон, брехун і злодій, Наталя Василівна тому свідок
  • David Starr

    Брехня, у нас у першому під_їзді обладнання стоїть і усе безпроблемно працювало, може адреса невірна?

keyboard_arrow_up