Партнер рубрики Події

Пляж має бути з паспортом та рятувальним постом

Пляж має бути з паспортом та рятувальним постом
  • Цього року до рятувальників з питаннями погодити визначені місця для купання ніхто не звертався.
  • Проте тернополяни вже відпочивають на Дальньому пляжі і Циганці.
  • Вода лише цього річ забрала життя 13 людей. Дотримуйтесь правил, аби відпочинок був безпечним.

13 чоловік загинули на водоймах області від початку цього року. З них одна дитина – 14-річний Максим, життя якого обірвалось днями у с. Устя Монастириського району.

За аналогічний період минулого року потопельників було 16, з них троє – діти.

  • Загиблих, на щастя, менше, аніж торік, але розслаблятись не можна, натомість варто дбати про безпеку під час відпочинку, - каже речник начальника управління держслужби з надзвичайних ситуацій в області Ірина Крупа. - Кожен випадок - то трагедія. І її можна було б уникнути, дотримуючись елементарних правил поведінки на воді.

Нагадаємо, 20 червня вода забрала життя двох людей – 53-річного вчителя з Підгайців Володимира Федорчука та його підопічного – 14-річного Максима Скасківа. Ще одного з школярів рибалки все-таки витягнули за допомогою вудочки.  
Трагедія сталась на Дністрі. За словами начальника Монастириського відділення поліції Владислава Лазебніка, двоє вчителів та семеро учнів з Підгаєччини вирушили у трьохденний туристичний похід. Йшли берегом вздовж Дністра, ночували у палатках. Опівдні туристи зупинилися перепочити. Два хлопчика зайшли у воду. Стояли неподалік берега і не на глибині. В якийсь момент, розповідає один з юнаків, каміння пішло у них з-під ніг і їх почало закручувати у водяний вир. Товариш не вмів плавати, тому хлопець спробував витягти його. На допомогу кинувся й учитель. Проте вода крутила занадто сильно і вибратися самотужки було складно. Одного з школярів рибалки все-таки витягнули за допомогою вудочки. Інший хлопчик разом з учителем пішли під воду.

Відео дня

Читайте також Володимир Федорчук загинув, рятуючи свого учня-пластуна
- За фактом смерті двох людей на водоймі Монастириським відділенням поліції порушене кримінальне провадження за ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України, - повідомив начальник відділу комунікації головного управління нацполіції в області Сергій Крета. - Після завершення розслідування кримінальне провадження буде закрите у зв’язку зі смертю потерпілих.

Відпочинок влітку на воді регламентують Правила охорони життя людей на водних об'єктах України.

  • У Правилах йдеться, що саме керівники підприємств, організатори масових заходів, а також всі, хто використовують водні об’єкти з виробничою, оздоровчою чи спортивною метою або для відпочинку людей, - відповідають за охорону життя людей у межах закріпленої ділянки водної поверхні чи прибережної частини водойми, - пояснила Ірина Крупа. – Вони також обладнують і утримують рятувальні пости, забезпечують їх приміщеннями та рятувальними засобами.

Визначають місця масового відпочинку людей, купання, рибальства, використання водних об’єктів місцеві адміністрації та органи місцевого самоврядування, кажуть рятувальники.

  • Місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування щороку перед початком літнього купального сезону подають затверджені копії карт-схем земельних ділянок та водного простору, придатних для організації пляжів, територіальним органам Державної служби з надзвичайних ситуацій України та аварійно-рятувальним службам, які обслуговують водні об'єкти у своїй зоні відповідальності, - каже Ірина Крупа. - Цього року до нашого управління ніхто з питаннями погодити визначені місця для купання не звертався.

Купання та масовий відпочинок людей дозволяється тільки у місцях масового відпочинку на водних об’єктах, визначених місцевими органами виконавчої влади та місцевого самоврядування. І лише за наявності паспорта пляжу та розгорнутого рятувального поста.

Відпочивальникам заборонено

  • запливати за межу купання на акваторії, яку огороджено буями;
  • підпливати до моторних суден, вітрильників, веслових човнів та інших плавзасобів;
  • залізати на технічні та попереджувальні знаки, буї та інші предмети;
  • використовувати рятувальні засоби не за призначенням;
  • стрибати у воду зі споруд, не пристосованих для цього, і в місцях, де невідомі глибина та стан дна;
  • розпивати спиртні напої і купатися в нетверезому стані;
  • організовувати у воді ігри, пов'язані з пірнанням та захватом тих, хто купається;
  • забруднювати і засмічувати водні об’єкти та територію пляжів;
  • подавати обманні сигнали тривоги заради жарту;
  • залишати без нагляду малолітніх дітей;
  • використовувати для плавання автомобільні камери, плоти, лежаки, дошки;
  • використовувати моторні, вітрильні, веслові човни, інші гребні і моторні плавзасоби, водні велосипеди, швидкісні моторні плавзасоби, водні мотоцикли в зонах пляжів, у громадських місцях купання при відсутності буйкового огородження пляжної зони і в межах цієї зони;
  • приводити із собою собак та інших тварин.

Цифра 

В області є 886 ставків та озер, 6 066 км – протяжність річок.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up