Партнер рубрики Події

«Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці

«Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці
  • «У Тернопільській обласній бібліотеці для дітей видають книги малечі без проблем, однак тільки не внутрішньо переміщеним».
  • Допис про це опублікувала на сторінці у Facebook Катерина Посохова. За словами жінки, дитині відмовилися видати книги без внесення грошової застави. Директорка бібліотеки натомість вважає слова харків'янки неправдивими. 
  • Журналісти «20 хвилин» розбирались у ситуації.

Родина Посохових через повномасштабну війну два роки тому переїхали з Харкова у Тернопіль. Син Катерини Святослав обожнює читати. За словами жінки, раніше у Тернополі він відвідував міську бібліотеку біля школи, в якій навчається. Перечитав багато книг і жодних нарікань не мав. При черговому візиті бібліотекар порадила мамі з сином звернутись у значно більшу Тернопільську обласну бібліотеку для дітей. 

– І ось тут ми дізналися, що дитина в Тернополі «не своя», а які можуть бути книги для не своїх? – обурюється Катерина Посухова. – За дві обрані книги (старенькі і в ганебному стані) на абонементі нам виставили рахунок у 600 гривень. Така, типу, застава, бо довіри до нас нема. Ми щиро здивувалися. На що почули про «можете написати «слава росії», «такі, як ви, вже багато книг у нас потягли». Але ж які ми? Офіційно зареєстровані в місті, працюємо, навчаємось – дитина в місцевій школі, має відмінні успіхи. Сказати, що Свят засмутився – це нічого не сказати. При нас видають дітям книги без проблем, але не йому.

Відео дня

Далі, як пише жінка, мала годинну розмову у бібліотеці про неприпустимість дискримінації. Як пояснила пані Катерині заступниця директорки закладу Надія Чайківська, книги під заставу видають на загальних засадах. Врешті, обрану літературу забрали додому, де дитина її прочитала.

За деякий час принесли повернути книги у бібліотеку. Зробили це у відповідний термін, література була ціла і неушкоджена. А бібліотекарка з порога повідомила – більше книг без застави їм не видадуть.

Святослав Посохов

– Мені сказали розмовляти з директоркою, бо так написано на нашому формулярі. Бібліотекарки нічого поганого не робили, пояснили, що у них таке правило і одразу кликали керівниць. Далі була тривала розмова з директоркою Надією Новіцькою, а пізніше прийшла і її заступниця.

Я знову почула всі догми світу про переселенців, яким не можна довіряти, хоч скільки б вони жили в Тернополі. Намагалась спокійно апелювати до Конституції, де всі громадяни рівні тощо. У відповідь – або платіть, або ідіть, або поліцію викликаємо. Засумнівалась в адекватності дій адміністрації зі співробітників хіба прибиральниця – пошепки уточнила у іншої співробітниці, чи точно в бібліотеці правильно поводяться. Звичайно, кажуть. Свій фронт у поважних керівниць бібліотеки…  –  каже Катерина Посохова.

Катерина Посохова з сином Святославом

Родина не проти, аби була застава, але для всіх, на рівних умовах, які не порушуватимуть Конституцію. Катерина Посохова не розуміє, чому дитина, народжена в Тернополі, може читати книжки без застави, а переселенці повинні платити гроші.

– Зараз чи не всі видавництва нам написали, що хочуть подарувати книги Святославу, купа організацій і десятки людей. Думаю, якби всі охочі це зробили, ми могли б усю орендовану квартиру ними заставити, – говорить Катерина Посохова.

Допис харків’янки набув розголосу

У коментарях на сторінці Катерини Посохової люди обурюються даній ситуації.

Станом на 14:30 17 квітня допис має вже понад 270 поширень та більше 300 коментарів.

– Згідно законодавства, базові послуги в бібліотеці, такі як видача книг, надаються безкоштовно. Громадяни України, підприємства, установи та організації мають право вільного вибору бібліотек відповідно до своїх потреб», – коментує Андрій Лазарук.

– Хоча в країні презумпція невинуватості, але не в Тернополі. В бібліотеці маєш лишати заставу… Дуже принизливо… Ну і на мій погляд, в бібліотеку ходять люди інтелігентні, – пише Наталія Федоренко.

– Для призначення перевірки буде доречним звернутися до Омбудсмена. Порушення прав дітей є неприпустимим в умовах війни, – вважає Дмитро Лобанов.

Святослав Посохов

– Як соромно! Дякую, що пишете про такі випадки, бо це неприпустимо. Сподіваюсь, родичі і знайомі цих працівниць теж прочитають, і трохи сорому за таку поведінку окрім офіційного покарання їх теж спіткає, – висловилася Любов Белецька.

– Хай би викликали поліцію. Закон повністю на вашому боці. Вони не мають жодних повноважень так діяти, плюс це справді дискримінація, заборонена Конституцією. Цій справі варто надати розголосу і юридичного вирішення, – говорить Тетяна Власова.

– Потрібен максимальний розголос ситуації щодо дискримінації ВПО: дитині не дають книги в комунальній бібліотеці і дискримінують її за регіональною ознакою, – каже Христина Коціра.

Люди на знак підтримки маленького харків’янина пропонують подарувати йому книги. Вони пишуть, що розумні, читаючі діти – це наше майбутнє, тому їх треба всяко підтримувати і заохочувати.

Чи є застава за користування книгами

На сайті розміщені Правила користування Тернопільською обласною бібліотекою для дітей, розроблені відповідно до Законів України «Про культуру» та «Про бібліотеки і бібліотечну справу».

Там йдеться про те, що бібліотека забезпечує надання основних послуг безкоштовно. Платні послуги надаються згідно з чинним законодавством.

У пункті 3.1. вказано: «Громадяни України незалежно від статі, віку, національності, освіти, соціального походження, політичних та релігійних переконань, місця проживання мають право на бібліотечне обслуговування». У пункті 3.2 натомість: «Громадяни України, підприємства, установи та організації мають право вільного вибору бібліотек відповідно до своїх потреб».

Користувачі мають право одержати для опрацювання поза бібліотекою одноразово не більше 5 книг терміном до 15 днів. Термін користування новими надходженнями, документами підвищеного читацького попиту, періодикою може бути зменшено до 7 днів. Кількість книг, які видаються в читальному залі, не обмежена. Кожна бібліотека самостійно визначає види й типи документів, що видаються лише в читальному залі. Це зокрема рідкісні та цінні книги, довідкові видання тощо.

У пункті 3.8 є наступна інформація: «Особи, які тимчасово проживають у зоні обслуговування бібліотечного закладу, мають право користуватися тільки його читальними залами або одержати документи додому у порядку, зазначеному бібліотекою».

Ознайомившись з правилами користування обласної бібліотеки для дітей, журналістка «20 хвилин» не знайшли у них жодного слова про застави за користування книгами. Також відповідна інформація відсутня в розділі про платні послуги бібліотеки.

До слова, раніше в Україні існував наказ Міністерства культури «Про затвердження Інструкції про порядок застосування в бібліотеках України грошової застави за особливо цінні книги та об'єкти користування». Але ця норма втратила чинність від 8 серпня 2011 року.

У ньому зазначалося, що кожна бібліотека самостійно визначає особливо цінні книги, які видають під заставу. До них належали книги, які бібліотека мала в обмеженій кількості примірників, а також високої вартості. За дітей грошову заставу вносили батьки або особи, під наглядом яких вони перебували. Користувачеві мали видати  квитанцію про одержання від нього грошової застави. Розмір застави встановлювала бібліотека.

Як коментують ситуацію у бібліотеці 

Журналістка «20 хвилин» звернулася за коментарем у Тернопільську обласну бібліотеку для дітей.

Директорка Тернопільської обласної бібліотеки для дітей Надія Новіцька стверджує, що допис, який харків’янка Катерина Посохова розмістила у соцмережах, неправдивий.  

Директорка Тернопільської обласної бібліотеки для дітей Надія Новіцька

– У цієї родини наразі на руках перебувають дві книжки з фонду нашої бібліотеки, які вони отримали безкоштовно, без будь-якої застави. Вони ними користуються, але у дописі не зазначили, що мають їх. Вони отримали від нас книжки без будь-якої застави і без внесення будь-яких коштів. Ніхто з них не вимагав грошей. І сума в 600 гривень звучала тільки з уст пані Катерини. Я і мої працівники такої суми не називали! – каже директорка.

За словами Надії Новіцької, у бібліотеці дійсно є послуга «грошової застави». Вона регламентована Законом України «Про бібліотеки і бібліотечну справу».

Один із пунктів передбачає, що бібліотеки мають право застосовувати у своїй роботі грошову заставу. Під неї видають дороговартісну та цінну літературу, книги, які є в одному примірнику чи в обмеженій кількості, а також книги підвищеного попиту, за якими «черга» читачів.

Надія Новіцька запевняє, що розмір застави залежить від вартості самої книжки.

– У нас є всі факти, що послуга грошової застави в бібліотеці існує ще з 2018 року. І цією послугою користуються не лише внутрішньо переміщені особи, але й мешканці Тернопільської області. Зокрема, наразі книги під заставу взяли близько 30 осіб. Ми беремо кошти, аби застрахувати бібліотекарів і наш заклад від втрати фонду. Ці кошти беруться на час прочитання книг і повертаються у повному обсязі читачу, коли він віддає літературу назад. На кожній книзі є її вартість. Ми не можемо вимагати будь-яку довільну суму, –  коментує директорка бібліотеки.

За словами пані Надії, у дописі Катерина Посохова написала, що на їхньому формулярі зробили запис, що видаватимуть книги лише через директорку бібліотеки і лише під заставу. Однак жінка запевняє, що такого запису на формулярі немає. Редакції вдалося отримати від Катерини Посохової фото того самого формуляра, який їм видали у бібліотеці (прикріплюємо нижче).

Фото формуляра, виданого родині Посохових

– Пані Катерину ми лише усно попередили, що у нашій бібліотеці є послуга грошової застави у разі, якщо вони братимуть якісь цінні книги або книги підвищеного попиту тощо. Інші книги, які не мають такої важливості, видаються безкоштовно для всіх. Маємо розроблене положення про грошову заставу і там все чітко написано. Ми показували цей документ жінці, але вона його не хотіла брати до уваги. Наше пояснення вона сприйняла дуже різко, начебто ця норма спрямована лише проти них, бо вони переселенці, сказала, що ми не поважаємо Конституцію. На нашу думку, жінка хотіла спричинити конфлікт і зробити собі після цього хайп на всю Україну, – висловилася Надія Новіцька.

За словами директорки Надії Новіцької, наразі від Тернопільської обласної бібліотеки для дітей готують звернення до читачів і до громади з обгрунтуванням ситуації, яка склалася.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (176)
  • Vk

    Бо в тих бібліотеках роблять переважно старі баби а в них  розум ніякий
  • Teren Teren

    Пане  Олександр Кот, я тут, нижче по сторінці, ще 3 години тому особисто вам поставив кілька запитань. Ви ж такий активний, а відповіді ваші де? Чи нема що сказати?
  • Олександр Кот

    Чіпляти дитину до якогось (незрозуміло чи він був конфлікту) між дорослими людьми? І робити на цьому хайп? Виставляючи фото дитини як КОГО?   В Європі би до такої мамочки прийшла зразу ювенальна поліція. Як мінімум. Сподіваюсь у нас хтось на це таки відреагує відповідно.

    Олександр Кот reply Олександр Кот

    Єлизавета Катрич  Я з такими теж працюю. Запитайте в Катерини 🙂  як вони в мене всі дружно та прикольно слухаються. Хай і це розповість. Це фото з тієї самої бібліотеки. А діти в більшості ті про яких Катерина сказала що "дискриміновані".

    Єлизавета Катрич reply Олександр Кот

    Олександр Кот , ех, Олександре, я б залубки ще посиділа у вашому рожевому будиночку, але мені час займатися простими дорослими речами. Хай щастить! Було приємно поспілкуватися з дорослим нігілістом, але мені і сина-підлітка в цьому вистачає.

    Олександр Кот reply Олександр Кот

    Єлизавета Катрич Хм. А Святослав тут до чого? Він щось заявляв? І до чого тут суди? Хай мама подасть позов. Я прийду подивитися. Суспільство інфантильне? Яке? Те, що росію мордою в болото кладе на фронті? Чи те яке збирає гроші, волонтерить? Покажіть. Це ДЕ ви таке знайшли?

    Єлизавета Катрич reply Олександр Кот

    Олександр Кот , як не прикро, ви праві, немає дискримінації, і для таких людей, як ви, і для українських судів, і для тернопільських працівників бібліотек, для всіх цих осіб немає дискримінації, бо суспільство інфантильне і не здатне визнавати свої вади, бо про толерантність і про інший погдяд на ркчі розмовляти ніхто не хоче, не те що сприйняти це всередені себе. Така стратегія дуже зручна і для влади і для більшості громадян. Добре, що вирастають такі українці як Святослав, що читають, думають, відчувають і бачать, можуть відрізнити дискримінацію від побутового маралічитання і заявляють про це вголос.
    Ну, а вам бажаю і надалі залишатися у вашому рожевому будиночку віри в глобальну українську доброчесність та суспільну справедливість, це дуже зручно.

    Олександр Кот reply Олександр Кот

    Єлизавета Катрич  Немає. Така моя думка. Що таке дискримінація у власній країні? Таки лише було в совку. В жодному суді факт такої дискримінації не буде доведено жодним юристом. Погугліть поняття дискримінації.  І покажіть хоча б один приклад судової справи де такі речі були би визнані про ВПО. Чекаю.

    Єлизавета Катрич reply Олександр Кот

    Олександр Кот , ну чому ви вирішили що "за два роки"? Можливо просто цей випадок, за участі у ньоми дитини, став для пані тригерним і вона саме про нього розповіла.
    Давайте так, дискримінація мала місце і дитину з матір'ю образили та поставились до них несправедливо. Може ця історія і не заслуговує на такий розголос, але якщо про це не говорити, люди, як і ви зараз, продовживатимуть казати що немає ніякої дискримінації ВПО.

    Єлизавета Катрич reply Олександр Кот

    Олександр Кот , я сама ВПО і мешкаю зараз в Тернополі. Це особливе місто, за два роки я неодноразово стикалась с дискримінацією і знаю якими можуть бути тернополяни. Звісно є і добрі, і чуйні люди і я намагаюсь дивитись на своє життя позитивно, але час від часу мене як спустять головою об файну тернопільську землю, так в очах темнішає.
    Я заздрю (у доброму сенсі) тим кому ніколи не доводилось стикатися с дискримінацією, сексизмом, шеймінгом, але ці негаьивні суспільні явища від цього не перестають існувати.

    Олександр Кот reply Олександр Кот

    Єлизавета Катрич  До речі. Бібліотака ніде не озвучила прикрий випадок. А пані Катерина з радістю та завзяттям знайшла дискримінацію в Тернопільській бібліотеці за два роки?

    Олександр Кот reply Олександр Кот

    Єлизавета Катрич  Я не місцевий. 🙂 Щодо того, хто кого кольнув, то я вважаю сам термін "переселенці" некоректним і дискримінаційним. Це звичайні громадяни України які постраждали від раші. Вони в себе вдома. Саме так і відчувають себе більшість адекватних людей. А ті, які сприймають Тернопіль, як "галіцию" от таке і пишуть в соціальних мережах. Думка моя. 🙂 За два роки мамочка знайшла нарешті дискримінацію в Тернополі? Цікаво )))

    Єлизавета Катрич reply Олександр Кот

    Олександр Кот , і навіть у "документі" що ви виклали написано, що застава зараховується на рахунок бібліотеки у разі неповернення книжки, а не у разі написання слів "Слава Росії". То, до чого працівниця бібліотеки взагалі приводила цей приклад пошкодження, яке він має відношення до застави?
    Я розумію, що людина, щодо якої не відбувалась дискримінації, може її і не бачити щодо інших. Але, якщо бути ввічливими і працювати виключно в рамках правових норм, то і дискримінації ви не допустите. А тут людана явно бажала кольнути переселенців, раз підняла цю тему пошкодження книги.
    Зрозумійте, іноді навіть фраза: "А ви що не місцеві?" може бути сказана з різною інтонацією і може бути як простою цікавістю так і приниженням.

    Єлизавета Катрич reply Олександр Кот

    Олександр Кот , а ось пряма цитати директорки бібліотеки з іншого шанованого видання:

    Олександр Кот reply Олександр Кот

    Єлизавета Катрич  Звичайно не бачу. Заставу просили згідно нормативного акту який регулює

    Єлизавета Катрич reply Олександр Кот

    Олександр Кот , мені шкода, що ви не бачете дискримінацію у цій історій, через таке небачення вона продовжує процвітати. Дивіться, дискримінація – це несправедливе чи жорстоке ставлення до особи, чи групи осіб на основі їх належності до певної категорії чи соціальної групи. І саме хлопця ВПО запідозріли в можливому пошкодженні книги написом "слава Росії", через що просили у його матері заставу за книгу. Таке звинувачення було несправедливим і дуже образливим для цієї родини і таке узагальнене зневажання - це масове явище, якого ні ця родина, ні більшість ВПО не заслуговують.

    Олександр Кот reply Олександр Кот

    Єлизавета Катрич  Я ж не про працівників бібліотеки говорю. Я не знаю що там сталось. Але, судячи з посту Катерини - точно не дискримінація дитини. 100 % Але їй захотілось щоб  всі це побачили. А побачили професійний рівень журналіста, і рівень газети де він працював. І результат цього крику. На рівному місці.

    Єлизавета Катрич reply Олександр Кот

    Олександр Кот , не можу з вами не погодитись, вичавити з мухи слона - це ми вміємо, а журналісти так й поготів... Втім це їх робота.
    А щодо працівників бібліотеки - до їх роботи і людських якостей таки є питання...

    Олександр Кот reply Олександр Кот

    Єлизавета Катрич  Я не виключаю можливості якоїсь систуації. Все можливо. Всі ми люди. Але. Так як це було подано, це просто хайп ні на чому. Якщо людина журналіст, вона повинна була би написати заяву, звернення з вимогою назвати правовий акт на підставі якого ніби то вимагалися гроші. Потім вже систематизувати і написати обгрунтовані висновки чи матеріал. Що ми бачимо? "Ось дитина- ось директор - ось дискримінація". Це ТАК подається? На підставі скандального матеріалу такий карик просто так підіймається? В її РІДНІЙ газеті Тернопільщину називають вже " Галіція". Повністю російське бачення. Повністю ФСБ шна технологія. Ось реальні докази. ЦЬОГО хотіла Катерина? ВОНА це зробила. Кому на радість?

    Єлизавета Катрич reply Олександр Кот

    Олександр Кот, нажаль, історія дійсна і учасники її реальні люди, оскільки є коментарі і від самої директорки бібліотеки Надії Новицької. І, судячи з її коментарів, мала місце дискримінація в бік хлопця, оскільки працівники бібліотеки раніше мали негативний досвід зовсім з іншою дитиною.

    Олександр Кот reply Олександр Кот

    Єлизавета Катрич Є пост який спричинив вибух ненависті і хайпу. Пост без жодного факту і жодного доказу. Навіває на думку про ФСБ шні технології. По результатам саме так і виходить. Думка моя. Особиста.

    Єлизавета Катрич reply Олександр Кот

    Олександр Кот , слухайте, ну ситуація дійсно дуже прикра. Мені щиро подобаються бібліотеки Тернополя, але і з образами на свій бік, як не місцеву, я теж стикаюсь регулярно. Тому сподіваюсь, що сторони конфлікту зможуть його узгодити, так би мовити, безкровно.

    Єлизавета Катрич reply Олександр Кот

    Олександр Кот , ну якщо виходити з викладеного у статті то я бачу наступне: відповідно до ст.21 ЗУ "Про бібліотеки і бібліотечну справу" Громадяни України незалежно від статі, віку, національності, освіти, соціального походження, політичних та релігійних переконань, місця проживання мають право на бібліотечне обслуговування. До бібліотечного обслуговування входить і інформувати користувачів про всі види послуг, що їх надає бібліотека, в т.ч. й платні, перелік яких затверджено постановою Кабінету Міністрів України N 1271 від 12.12.2011р.
    Тобто, замість того щоб вступати в склоку, працівник бібліотеки мав надати відвідувачці документ де затверджена сума застави за видачу на руки рідкісних документів. А не ображати неповнолітнього користувача і погрожувати його матері викликом поліції.
    Таким чином було порушено право на отримання інформації про послуги бібліотеки.

    Олександр Кот reply Олександр Кот

    Єлизавета Катрич А кругозор дитини дуже збільшився від цього скандалу? І можете мені нормально викласти в чім право сина було порушено?  В якій диспозиції? Слухаю уважно. В німеччині за отакі речі служба захисту дітей і сім"ї відразу би почала розслідування. Проти мамочки яка розповсюджує фото дитини з такими  сюжетами. А мамі для початку би порекомендували психотерапевта. Чекаю про "порушення". Дуже.

    Єлизавета Катрич reply Олександр Кот

    Олександр Кот , ви про що? Ювенальна поліція? Це за що - просто цікаво? За те що мама відстоює права свого сина на користування громадською бібліотекою для розвитку кругозору дитини? Не перебільшуйте... 🙂

    Teren Teren reply Олександр Кот

    Вина за той весь срач однозначно на адміністрації бібліотеки. Так, застава на рідкісні чи дорогі видання річ цілком зрозуміла і правильна, але при записі в бібліотеку то все мало бути чітко і однозначно обговорено і визначено! Ось з цієї полиці книги видаємо на таких умовах, з цієї на таких, а ті взагалі, лише в читальній залі. Наперед, чітко і однозначно!

    А якщо виник конфлікт, значить того НЕ БУЛО! Ну, такий стиль роботи, така безвідповідальність. Ось і конфлікт. Чи то чисто емоційно, бо ВПО можна зрозуміти, коли люди втратили все і опинились ось в такій ситуації. Чи зумисно, і таке може бути. Але винні ті директриси! Однозначно.

    І їм потрібно було згладити конфлікт, відразу, а не розвивати, бо ж винні! Але але...
  • Надія Качуровська

    Включіть мозги, вони не збагатилися особисто. Де хейт на нардепку Людмилу Марченко, яка після відкатів на "Шлях" сидить нині у ВР? ЧИ ВИ ДАВПЛИ ЇЙ ТЕЖ ГРОШІ НА "Шлях"?

keyboard_arrow_up