Партнер рубрики Події

Подорож до центру Галичини. Таємниця засновниці Ізраїлю

Подорож до центру Галичини. Таємниця засновниці Ізраїлю
Голда Меїр

Єврейський слід в житті Нараєва тягнеться на багато століть. Біль і смуток двох світових воєн не оминув містечко. Та були герої. 

Вбили дитину в бабусі на руках

Єврейський народ гітлерівці винищували поголовно. Не щадили ні калік, ні дітей, ні старих.
       
- Єврейська сім’я домовилася з нашою жінкою, яка жила в Дрогобичі, що вона їхню дитину сховає від німців, - розповідає  місцева мешканка Ярослава Красниця. - Жінка привезла хлопчика в Нараїв до бабці. А бабця вже прийняла його, як рідного, водила дитину щонеділі до церкви. Два чи три роки бабця хлопчика виховувала. А дитина є дитина, і у євреїв є оця традиція обрізання. І хтось, якась гнида, про то заглянула і донесла німцям. Прийшли до жінки з автоматами. Розстрілювали євреїв в нас на окописку, і бабцю з дитиною туди привели. Хлопчик рветься: «Бабцю, не дай мене розстріляти! Бабцю, не дай мене!..» Але на руках у бабці хлопчика застрілили…

Засновниця Ізраїлю

Поміж трагічні історії єврейського народу, у селі говорять, що з Нараєва, можливо, походить Голда Меїр (дів. Мабович). Народилася співзасновниця держави Ізраїль 3 травня 1898 у Києві, померла 8 грудня 1978 в Єрусалимі. Але де почався рід Мабовичів? 

Звідки її батько, достеменно ніде нема правдивої інформації. У своїх спогадах під назвою «Моє життя» 4-ий прем’єр-міністр Ізраїлю писала:      
 
«Мої батьки в Києві були приїжджими… Мій батько, народжений в Україні, повинен був проходити військову службу в Пінську, але саме там мама його й  зустріла».

У якому саме місті України народився і виріс Мойша-Іцхок Мабович, Голда Меїр не згадує. Про матір відомо, що вона проживала в Пінську (нині Білорусь). Дівоче прізвище матері – Найдич, теж з єврейського роду.

Але про походження співзасновниці Ізраїлю говорять в Нараєві.

 - Батьки, а може дідусь Голди Меїр, в Нараєві шинок тримали. В 60-х роках вона приїжджала з візитом в Київ, і вітаючи з жовтневими святами, вітала також наших односельчан. Правда це чи ні, не знаю, але так в селі у нас переказують, – каже Ярослава Красниця.

Нерозгадана таємниця батьківського роду
  
За словами директора україно-ізраїльського Інституту стратегічних досліджень імені Голди Меїр Альберта Фельдмана, справжнє ім’я батька Голди може бути історичною загадкою.

- Її батько належав до кантоністів. Так називали єврейських хлопчиків, яких забирали до царської армії Росії, коли ті досягнули 14-річного віку, - каже він. - Служити єврейські чоловіки мали не менше 25 років. Але під час військової служби в Пінську, майбутній батько Голди дістає для себе підроблені документи і покидає армію. Вже одруженим він переїжджає з дружиною до Києва, батьки якої були проти цього шлюбу через бідність нареченого. Після єврейських погромів у Києві голова сім’ї вдруге підробляє документи і сам переїжджає в США, а потім забере дружину з дітьми. Тому ми не знаємо на сто відсотків чи Іцхок Мабович справжнє ім’я і прізвище батька Голди. Тим не менше, він скоріш за все походить з території тодішньої Польщі, яка входила до складу Російської імперії.         

Назарій НАДЖОГА

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up