Партнер рубрики Події

Погруддя та мозаїка з радянськими солдатами: які пам'ятки ще не декомунізували у Тернополі

Погруддя та мозаїка з радянськими солдатами: які пам'ятки ще не декомунізували у Тернополі

Після початку повномасштабного російського вторгнення у Тернополі демонтували деякі пам’ятники та символи радянських та російських діячів. Однак деякі пам’ятки ще залишилися. Дивіться у нашому матеріалі, що з ними стало. 

У Тернополі було чимало пам’ятників радянським вождям, комуністичним лідерам чи російським діячів. Після здобуття Україною незалежності більшість цих монументів демонтували. Деякі об’єкти вирішили демонтувати або перейменувати лише після початку повномасштабного вторгнення росії. Однак деякі пам’ятники та художні витвори і досі можна побачити.  

Мозаїка з радянськими солдатами

На бульварі Данила Галицького на «Палаці спорту» є велика мозаїка. На ній зображено радянських солдат, яких радо зустрічають українці з хлібом та сіллю. На одязі та шоломах – червоні зірки.

Хоча фасад будівлі пошарпаний, сама мозаїка в хорошому стані. Тисячі різнокольорових елементів міцно тримаються на стіні. 

Відео дня

У соціальних мережах тернополяни активно обговорюють, що можна зробити з цією мозаїкою. Дехто вважає – що такому сюжету, де українці зустрічають радянських солдат, не місце у Тернополі. Дехто ж навпаки – вважає, що потрібно зберегти або ж частково змінити.  

– Кожного дня ходжу біля цієї будівлі і дивуюся – невже не можна щось придумати? Раніше ми не звертали на це увагу, а зараз це точно недоречно, –  пише Євгенія Покидко.

– Можна замість червоного кольору, що видніється на фоні, створити синьо-жовтий.... І нічого поганого в тій мозаїці немає. То витвір мистецтва нашого українського народу, його минуле. Історію ми повинні пам'ятати і знати, – пише Іван Рудий.

– Саме мистецтво мозаїки і ремесло є дуже гарні і є частиною краси міста. Робилася мозаїка відомо коли, і відомо які вітри тоді віяли. Але... Теперішні влади мають додати до тої мозаїки інформаційну таблицю, щоби було відомо хто робив, хто творив, хто замовляв. Це наше минуле яке буде нам завжди наступати на п'яти, поки ми його не роздивимося у всій його суперечності, – пише Марія Якубович.

А що думаєте ви? Напишіть у коментарях та проголосуйте, чи варто демонтувати мозаїку?

Опитування

Що варто зробити з мозаїкою?

Ми підготували інформаційний запит до міської ради та запитали, чи планують демонтаж або інші заходи щодо цієї мозаїки. Також запитали, чи залишились у місті інші пам’ятки СРСР, які підлягають декомунізації. Про це читайте згодом. 

Радянські пам’ятники та пагорб слави

Найбільше радянської символіки залишилося у Старому парку. Раніше він мав назву «Парк слави». За радянських часів 9 травня там відбувалися заходи та демонстрації. Вшановували пам’ять полеглих у Другій світовій і за часів незалежності. 

Наразі у парку є погруддя героїв радянського союзу, пагорб, де був вічний вогонь, меморіальні плити та братська могила. Відповідно до інформації департаменту культури та туризму Тернопільської обласної військової адміністрації, яку надали журналістам «20 хвилин», на території Старого парку є поховання 484 військовослужбовців (230 відомих та 254 невідомих) у 8 братських та 14 індивідуальних могилах. 

Братську могилу планують перенести на територію міського кладовища біля села Довжанка, а після перемоги планують провести реконструкцію парку.  

Радянський танк

Біля старого парку раніше стояла радянська техніка. БМП та гаубицю передали для потреб військових, а танк Т-34 вирішили продати на аукціоні, щоб придбати дрони для українських військових. Танк відреставрували перед продажем, але аукціон так і не відбувся, оскільки не знайшлося охочих купити танк. Його хочуть продати щонайменше за 872 210 гривень, як його оцінили експерти. 

Пам’ятник Пушкіну

Монумент російському письменнику демонтували першим після початку повномасштабного вторгнення. Залишився лише постамент, яких закрили банером, щоб зберегти від вандалів. Чи з’явиться на постаменті новий пам’ятник, або ж його демонтують – ще не вирішили. Це планують зробити після війни. 

Пам’ятник льотчикам-визволителям

Корпус літака МіГ-17 зняли з постаменту, який знаходиться на вході до парку Національного відродження. Наразі на постаменті встановили прапор. Сам корпус літака вдалося продати на аукціоні за 360 тис. гривень. Його купила будівельна компанія ПП «Креатор-Буд». Однак його ніяк не планували використовувати, а в аукціоні взяли участь лише з благодійною метою. 
У Тернополі знімають Літак. А ви що про це думаєте? (ОПИТУВАННЯ) :  13:04:2022 - 20 хвилин Тернопіль

Будинок культури залізничників

Радянський герб залізничників, який «прикрашав» фасад будівлі на проспекті Бандери, де колись діяв будинок культури, демонтували у жовтні 2022 року. Деякі тернополяни помилково вважали, що це герб СРСР. Однак насправді на барельєфі зображений не серп та молот, а молот та французький ключ – емблема залізничників з 1932 року. Інші елементи дуже нагадували герб Радянського союзу. 

Мозаїка Валерія Ламаха

На фасаді «Текстильника» була мозаїка художника-графіста Валерія Ламаха. Там був зображений орнамент та п’ять постатей: спортсмен, вчений, хлібороб на полі, будівельник та мати з маленькою дитиною. У 2021 році фасад будівлі ремонтували та утеплювали. Саму мозаїку зберегли, але її закрили банерами, тож подивитися на неї тепер не можна. 

А чи знаєте ви місця чи пам’ятники у Тернополі, де ще залишилась радянська символіка? Пишіть у коментарях! 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Oksana Zhulytska

    Але українські солдати також воювали у ВВ! І в шоломі з зірочкою, на жаль

    Олександр Лисенко reply Oksana Zhulytska

    Цікаво, що мається на увазі під скороченням ВВ? Гурт "Воплі Відоплясова"?
  • Михаїл

    Мозги собі купіть. І тупі бошки дебіли собі знесіть.
  • Олександра ГРИБ

    Люди добрі, але з тої клятої війни поверталися і наші родичі. Мій дідусь, на жаль, не повернувся.
  • Алфей

    Хто не пам'ятає минулого у того немає майбутнього... На то він і пам'ятник щоб пам'ятати. А їх руйнування це метод совка у Європі цього немає, там у Берліні досі стоїть і солдат невідомий і танк Т 34..

keyboard_arrow_up