"Поки одні пішли на обід, а інші ремонтували світло - пропало 50 бюлетенів": які порушення фіксують на Тернопільщині

"Поки одні пішли на обід, а інші ремонтували світло - пропало 50 бюлетенів": які порушення фіксують на Тернопільщині
Фото соцмережі тернопільський пресклуб

Про порушення на виборах і можливі загрози повідомляють правоохоронці, спостерігачі ГМ ОПОРА, ТОО Комітету виборців України, коаліції “За чесні та прозорі вибори”, Центру суспільних досліджень «ПОЛІС».

Про ситуацію на виборчих дільницях в Тернопільській області 25 жовтня за дві години до завершення голосування говорили під час засідання Тернопільського пресклубу.

На Теребовлянщині не дорахувалися 400 бюлетенів, а в Заліщицькому районі пропало 50 бюлетенів

– Поліція далі працює в посиленому режимі, - зазначив начальник Головного управління нацполіції в Тернопільській області Олександр Богомол. – Станом на 18.00 було 67 повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства.

В Теребовлянському районі члени комісії не дорахувалися 400 бюлетенів до районної ради на дільниці. Встановили, що при отриманні бюлетенів члени комісії їх не перераховували і з 900 - 400 відсутні. Проте, члени ДВК сподіваються, що через низьку явку бюлетенів вистачить. На цю дільницю виїхали члени ТВК та слідчо-оперативна група, яка з'ясує чи правопорушення кримінальне, чи адміністративне.

Відео дня

В селі Ворвулинці Заліщицького району пропало 50 бюлетенів. Голова комісії звернувся до поліції. На даній дільниці члени комісії дотрималися правил, перерахували бюлетені, але не дотрималися інших правил. Коли одні члени комісії пішли на обід, а інша частина пішли ремонтувати світло, яке зникло, на дільниці залишили одну спостерігачку. Після того виявили, що пропало 50 бюлетенів. Буде порушено кримінальне провадження, проводяться негайні слідчі дії, обстеження території, встановлюються свідки і очевидці можливого злочину.

Було 20 повідомлень про незаконну агітацію, навіть повідомляли, що пропав волонтер, який проводив опитування біля ДВК. 15 повідомлень - про незаконне опитування біля ДВК, знищення бюлетенів – 4 повідомлення, неможливість голосування за закордонним паспортм, про те, що не міряють громадянам температуру, відсутні в списку виборців. Двічі була інформація, що фотографують бюлетені. І останнє повідомлення про порушення, що понад 300 бюлетенів по Тернопільській ДВК залили кавою і вони знищені. Але наслідків це не матиме, бо це зробили ненавмисно, люди зможуть проголосувати - є запас бюлетенів.

Крім цього було чотири повідомлення про можливий підкуп виборців. За цими фактами працюють слідчо-оперативні групи. Зокрема по Шумську було повідомлення, що троє людей спілкувалися між собою на ДВК, побачив спостерігач, як передавали гроші від однієї людини до іншої. Ми встановили, що це були брат і дві сестри, сестра сестрі давала гроші. Ми будемо перевіряти всі факти.Завтра ми дамо інформацію, чи були порушені кримінальні провадження.

"Перевірили дільниці на предмет доступності"

Ольга Мазаєва, громадський омбусмен ГО ОПОРА:

  • Серез порушень було кілька випадків фіксації агітації в день голосування – зокрема в ТРЦ «Подоляни» ще була не знята агітація. На дільниці №611113 на вул. Шептицького, де дільниці були промарковані, і кожен виборець кидав всі бюлетені в різні урни. Коли вкидалися бюлетені, було легко зрозуміти волевиявлення громадян. Це було процедурне порушення, його усунули. Сподіваємося, що це не був умисел проводити контрольоване голосування.

Також ОПОРА промоніторила дільницю в 20-й школі на предмет доступності. В серпні їх теж перевіряли, і тоді на цій дільниці рейки були вужчі, ніж колеса у колясці. Людина не могла проїхати жодним чином. Зараз ми знову перевірили доступність, особа з інвалідністю намагалася заїхати на дільницю. Пандус підремонтували, поставили додаткові дошки. Але тільки з сторонньою допомогою людина заїхала на дільницю. Поручнів нема, кут нахилу 20 градусів, при нормі від 8 до 10. Назвати пандусом це складно. Але зробили хоч щось.

Перервали вибори, бо проводили дезінфекцію

Володимир Курило, КВУ

- На дільниці №611113 здійснили переривання виборчого процесу для здійснення дезінфекції, але згідно з Виборчим кодексом, це порушення, голосування здійснюється безперервно з 8.00 до 20.00, тобто так не має відбуватися. Також є моменти з списками виборців.

На дільницю № 611148 прийшов чоловік з запрошенням проголосувати, але в уточненому списку його не було, і він не зміг проголосувати.

На дільниці №611152 не дали проголосувати особі, яка мала поганий зір, при чому вона зверталася щоб інший виборець допоміг.

На дільниці №611132 одна з малих переносний скриньок не мала контрольного листка. Члени комісії сказали, що її не планували використовувати, тому і нема цього листка. Але незалежно від того, чи використовували б цю скриньку, цей лист мали кинути в скриньку ще зранку.

Загрози №1, що після 20.00 члени ДВК не будуть допускати спостерігачів до підрахунку голосів. Це вже неодноразово спостерігається, є близько десятка повідомлень. Наступна загроза – на дільницях дуже низька кількість копій протоколів, в передбачено, що всі офіційні особи мають право отримати копію виборчого протоколу і його зобов’язані надати, і передбачена відповідальність за ненадання протоколу. Але цих бланків мало і не всі дільниці мають ксерокси, щоб зробити копії. Також хочеться відмітити низьку методологічну підтримку дільничних виборчих комісій від ТВК.

Невідомі особи проводять опитування по домофонах

Перевірити законність діяльності людей, які обходили будинки та через домофон опитували виборців щодо голосування просить координатор коаліції "За чесні та прозорі вибори". Олександр Домбровський розповів, що їхні спостерігачі виявили людей, які начебто агітували тернополян йти на вибори. Він вважає, що таким чином ці ініціативні групи могли підкуповувати виборців. 

- В районі вулиці  Симоненка- бульвару Вишнівецького підозрілого вигляду люди опитували в домофонах громадян, вели фіксацію на папері, - розповів координатор коаліції «За чесні та прозорі вибори» Олександр Домбровський. - Одна група – це були три студенти, інший випадок – жіночка пенсійного віку. Молодики сказали, що закликають людей голосувати і швидко щезли. З жіночкою було цікавіше. На запитання наших спостерігачів, що вона тут робить, вона сказала, що обдзвонює по домофонах виборців і закликає голосувати. Спочатку вона сказала, що є членом виборчої комісії, але посвідчення при ній не було. Потім вона сказала, що є спостерігачем, потім з’ясувалося - що на прохання однієї з партій вона запитувала чи проголосували люди. Ми вбачаємо тут ймовірність «просіювання» виборців, бо з тими вибоцями, які сумніваються, можна продовжувати діалог і можливий підкуп виборців. Ми попросили поліцію перевірити ці ситуацію.

Також нами зафіксовані факти, що виборці голосують поза межами кабінок.

"Голосували на столі, а не в кабінках"

Ігор Процик, директор центру суспільних досліджень «Поліс»:

- Спільно з працівниками поліції ми зафіксували білборди з матеріалами передвиборчої агітації, де є фотографія, назва політичної партії, ім’я, прізвище кандидата. Цей факт зафіксували.В дільницях на «Східному» і на БАМі нами було зафіксовано різну кількість бюлетенів, які отримали від ТВК згідно акту і фактично перерахованих безпосередньо після отримання бюлетенів.

На дільниці №611165 не було контрольних листів на обидві переносні скриньках, тому тут не змогли організувати голосування за місцем перебування виборців, але потім це питання вирішилося.

Незначні випадки – через значні черги на дільницях, дехто з виборців спробував голосувати на столі, що порушує таємницю голосування, але після зауважень це усували. Була значна кількість старших людей, яким самостійно було важко проголосувати, інші не хотіли допомагати, боячись ризику заразитися. Також було недотримання соціальної дистанції, члени виборчої комісії не були в рукавичках, були питання і до якості масок, наданих міською радою.

А в місті Чортків на деревах була агітація однієї з політичних партій, тому були звернення до поліції.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Val Val

    Не думав, що ви так низько впадете. Робити дані по виборах платною новиною.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up