Партнер рубрики Події

Переїхали з Києва у Чортків, щоб продавати музику. Чи вдалося це їм?

Переїхали з Києва у Чортків, щоб продавати музику. Чи вдалося це їм?
  • Жити поближче до природи, у селі на Чортківщині, вирішило подружжя музикантів Маликів. Уже два роки вони живуть та працюють тут, в райцентрі. І кажуть, не пожаліли жодного разу. 
  • Розповідаємо незвичну історію людей, які руйнують стереотипи, дотримуються екокультури, продукують творчість та виховують чотирьох малюків у любові до природи.

Катерина та Олег Малики познайомились під час навчання у Національній музичній академії ім.Івана Чайковського. Жінка народилась на Херсонщині, хист до музики мала ще змалку. Чоловік  — наш земляк, народився в селі Ставки, що на Заліщанщині. Їх об’єднала музика. Вона ж дала крила до нових звершень в улюбленій справі та в сімейному житті.

Зараз Олега Малика знають як оперного співака з сценічним ім’ям MALINOWSKI. Він актор, поет, продюсер, викладач, лауреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів. Катерину Малик — як талановиту українську співачку, композиторку, піаністку, критику та авторку пісень.   

— Ми поєднали свої долі, і свої голоси також. Разом створили музичний проєкт «Musica dal vivo Ukraine», з яким гастролювали у всій Україні. Наші друзі, знайомі, що працюють в музичній сфері об’єднались в театр антрепризи.Разом ми створили перший в Україні патріотичний мюзикл та презентували його. І це все тривало до періоду пандемії. Потім поставили його на паузу, але не загалом заняття музикою, — розповідає Катерина. 

Відео дня

Жінка каже, що хоча пандемія внесла корективи у їх життя, як і життя кожного музиканта, але повністю на паузу його не поставила. Навпаки, карантинні обмеження примусили розвивати інші напрямки музики. Зокрема подружжя Маликів створило власний музичний YoyTube- канал, який зараз активно розвивають.Там публікують авторські пісні, сучасне аранжування класичної та української музики.

 

Переїхали поближче до природи

У 2020-му сім’я Маликів переїхала у рідне село Олега з милозвучною назвою Ставки.

— У нас народились малюки, ми ж звикли постійно бути в дорозі. Згодом зрозуміли, що дітям такий ритм не дуже підходить. Питання було більше в екології, ніж в пандемії. Ми хотіли, щоб діти не зростали посеред міської метушні з різними некорисними речами, які продукує місто. Крім того, їжа з супермаркетів, де  чимало штучного, те, чого ми намагаємось уникнути, — говорить Катерина. — Звучить дивно, але наша сім’я дотримується таких позицій і ми твердо на них стоїмо. 

Жінка надихнулась розповідями свого чоловіка про неймовірне дитинство в його селі, і захотіла, аби в їх дітей воно проходило так само яскраво. 

— Я не виросла в селі, і не бачила тих всіх красот. Хоча часто в яві людей село бачиться як місце важкої роботи. Але насправді і робота може бути в радість. Наші малюки мають відповідальність годувати домашніх птахів та кроликів, допомагають нам на городі. І як мама, я можу сказати, що дітям це іде на користь. Це впливає психологічно, це розвиває дітей фізично, — продовжує вона. 

Спочатку оточення сім’ї Маликів дивувалось від того, що молода сім’я змінила велике місто на маленьке село. Загалом, у нашій місцевості, усе відбувається навпаки. Але на погляди сторонніх не реагують. Кажуть, що Київ дає роботу, перспективу та місце в житті, але надто вже втомлює…
 

Розвивають класичну та українську музику

Після переїзду з Києва у рідне село чоловіка, Катерина Малик почала працювати менеджером, а Олег художнім керівником культурного центру Чорткова «Art Culture Chortkiv». Свою творчість вони продовжують розвивати тут, у райцентрі. Кажуть, що головна мета — змінити уявлення людей про народне мистецтво. 

— Олега основна робота залишилась в Києві, в нас активне життя в потягах. Також маємо чимало виступів у різних містах України та закордону: якщо далеко — Олег їде сам, якщо не дуже: я завжди з ним, у якості концертмейстера, — розповідає жінка. 

Зараз, на думку музикантки, культура стрімко розвивається і в невеликих містах. Зокрема, у Чорткові завдяки людям, які віддані своїй справі і працюють заради мистецтва та рухають його вперед. 

— Наш центр є осередком культурного життя в цьому містечку. Тут працюють люди, які є рушійною силою для мистецького життя. Ми переїхали та боялись того, що люди не розділять наших думок чи планів, але усе, на щастя, склалось не так, — каже Катерина Малик. — Нам доводиться боротись з упередженнями щодо культурного життя в малих містах. У свідомості людей це все постає як звичне і совдепівське. Але насправді усе не так. Ми креативимо, йдемо вперед і люди це цінують. 

Одним із девізів центру культури в Чорткові обрали гасло «Змінюємо стандарти»

Поєднують творчість, дім та виховання малюків

Найстарший син Маликів Кирило уже першокласник, Захарчику 5 років, старшій доні Катерині-Стефанії три рочки, а найменшій Марії-Соломії 9 місяців. І вдома співають усі. 

— Старший син у нас уже займається створенням клубної музики через спеціальні програми. Середній хлопчик часто вмикає собі скрипку чи віолончель та щось грає на фортепіано. А дівчатка поки маленькі, то тільки співають, — посміхається багатодітна мама. — Музика є в нашому житті, але ми не женемось за тим, щоб уже зараз вирішувати за них ким вони хочуть бути або тягнути їх на сцену. Я вважаю, що дитина до цього має прийти сама. Я проти таких речей, коли батьки тягнуть за собою дитину на сцену, аби похвалитись, що це моя дитина. 

Хоча малюки і самі просяться допомагати. Нещодавно троє старших дітей, разом з батьками та їх вихованцями записали пісню до Святого Миколая. 

На запитання чи не важко їй, як жінці, поєднувати дім, роботу та виховання дітей, пані Катерина каже, що для неї головне режим. 

— Коли у нас було троє діток, ми жили самі і практично весь час проводили в дорозі. У нас троє дітей народилось рік за роком. І ми з ними досить часто їздили на концерти. Тож бачили змалечку як це все відбувається, тож їх цікавість не безпідставна, — каже співрозмовниця. 

 

Чого бажають читачам напередодні Різдва

Наразі співуча сім’я уже має розписаний графік передріздвяних виступів. У планах ще створення власного альбому колядок. Хочуть зібрати усе, що добре знають в нашій місцевості, та невідоме в одному збірнику. 

Надалі Малики кажуть, що поки діти малі — повертатись до Києва не збираються. Мальовничі Ставки не відпускають. Щодо музики, то і далі у власній музичній студії планують записувати народні та класичні пісні в оперному виконанні. 

— Напередодні Різдвяних свят я бажаю вашим читачам залишатись собою, слухати свій внутрішній голос і довіряти самому собі. Ну, і, звісно, здоров’я, бо як показали останні два роки, без нього нічого не вийде, — каже артистка. 






 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up