Принципово не вдягав маску, бо "надоїло"! Гучний конфлікт у магазині: поліцейські силою вивели покупця

Принципово не вдягав маску, бо "надоїло"! Гучний конфлікт у магазині: поліцейські силою вивели покупця
Редакція "20 хвилин" отримала згоду на поширення цих відео- і фотофрагментів
  • Чортків'янин звинувачує правоохоронців у перевищенні повноважень, мовляв його хотіли примусити одягнути захисну маску в магазині. 
  • Думки користувачів соцмереж з цього приводу розділились: одні звинувачують правоохоронців, а інші — самого хлопця в хамстві та порушенні Постанови Кабміну . 
  • Чи мають правоохоронці право затримати вас у громадському закладі, якщо ви відмовляєтесь одягати маску? Чи має право громадянин не коритися діям поліцейським? 
  • Розповідаємо про те, як розвивався конфлікт і чим він закінчився. 

Редакція "20 хвилин" отримала дозвіл на копіювання матеріалів, які розміщені в одній районній спільноті. 

Обережно, на відео багато нецензурної лексики. 

Відео дня
v class="video-block">

Подія трапилася близько 23.00 у неділю, 27 червня. Чоловік без маски перебував в одному із продуктових супермаркетів Чорткова. Коли поліцейські підійшли до покупця і зробили йому зауваження, він разом із дівчиною починають вести зйомку на телефоні. Судячи з відео. бачимо, як правоохоронці кілька разів просили чоловіка одягнути захисну маску, але той відмовлявся. Він чекав аргументів, чому повинен це робити. На що правоохоронці показували Постанову Кабміну та наголошували про відповідальність за порушення. 

Чоловік попросив поліцейських показати їхні документи. Хоча сам своє прізвище називати правоохоронцям відмовлявся! 

Немає опису.
Редакція отримала дозвіл на копіювання фото

На зауваження не відреагував

Подаємо діалог правоохоронців із покупцем із відео:

— Одягаєте масочку, і питань до Вас немає. Або ідемо до службового автомобіля і складаємо на вас адміністративні матеріали. Прізвище, ім`я та по батькові, — каже поліцейський.

— Я не зобов`язаний вам надавати свої дані, у чому причина звернення до мене? — говорить покупець.

— Ви не виконуєте постанову Кабінету міністрів та знаходитесь в будівлі без маски. Я вам два рази зробив зауваження, Ви мені розказуєте, що не потрібно.

— А що мене зобов`язує маску носити? Нема такого, вже ну тіпа... Ви мене примушуєте зробити те, що не вказано. Це неправильно. Ви мені скажіть де так є.

 — Я вам три рази сказав: У Постанові. Ви відмовляєтесь, значить будете затримані. 

— Не буду я з вами йти. Хочете складайте, що хочете. Я штраф платити не буду. Мені цікаво, як ви будете встановлювати особу. Хто я є такий — ви будете знати? Я з вами ніде не їду, — говорить чоловік. 

Немає опису.
Редакція отримала дозвіл на копіювання фото

"Шо ви, д...би, робите? За шо?"

Далі на відео чути сміх за кадром. Очевидно, посміхалась дівчина, яка в той момент була із цим чоловіком та вела зйомку. Покупець, який же довго сперечався із поліцейськими, й той момент просто іде геть. Правоохоронці просять зупинитися і пройти до службового транспорту, щоб скласти протокол. Після ще кількох хвилин суперечки поліцейські заламують руки хлопцеві та силою намагаються його вивести із зали. Чоловік чинить опір, правоохоронці шпортаються і падають...

— Шо ви робите? За шо? Прочитайте мені мої права, якщо я затриманий. Пі*** , довбо..би, — кричить чоловік з підлоги. 

У магазині покупці були шоковані: хтось кричав: "Тут діти, залиште його", хтось навіть намагався дати маску хлопцеві, але він відповів, що принципово маску не одягатиме. 

— Я шо терорист? За маску вчепились? Ти що мене штовхаєш, — каже чоловік. 

Зрештою провоохоронці силою таки вивели чоловіка на вулицю.

Немає опису.
Редакція отримала дозвіл на копіювання фото

Склали два протоколи

Ми розшукали чоловіка на відео, який був учасником конфлікту, його звуть Ігор. 

— У мене болить голова, рука, бо до мене незаконно застосовували силу, так нормально мене "потерли" по підлозі, — говорить він. — Я написав скарги в ДБР, усе в законному порядку. Буду відстоювати свої права в суді. Буду скаржитись на неправомірні дії поліцейських та перевищення повноважень, також на некомпетентність.

На чоловіка, як він пояснив, правоохоронці склали два адмінпротоколи "За відмову від носіння маски" та "За відсутність документів". Коментар юриста з цього приводу читайте нижче. 

— Склали дві абсурдних, на мою думку, постанови за те, що я не мав документів та те, що я був без маски. Я знаю, що ця Постанова оскаржується в суді "на ізі", і це суперечить моїм конституційним правам, — каже пан Ігор. — Якби люди були обізнані, дивились інтернет, читали висновки суддів — вони б цього не робили, але люди не розуміють, що вони роблять. Мене питали, чи не простіше було б просто одягнути маску та уникнути конфлікту, але треба дати початок скасуванню "маскового режиму". Він не тільки мені надоїв, він багатьом надоїв. Просто люди не цікавляться, не знають, їм легше надіти маску. А що мене зобов`язує? Якщо потім мені скажуть надіти черевик на голову? Я маю це робити? Мене нервує таке: "Сказали — всі мають робити". Я не такий, ніколи таким не був. Я пройшов Майдан, був в АТО, і я завжди перший за любий "Правовий кіпіш" для того, щоб відстояти свої права.

За коментарем щодо подій ми звернулись у відділ комунікації ГУНП в Тернопільській області. 

— Наразі за даним фактом проводиться перевірка. Усю інформацію ми опублікуємо згодом на офіційному сайті, — зазначив начальник відділу комунікації ГУНП в області Сергій Крета. 

До слова, відповідно до закону, чоловік має право оскаржити постанови. Деталі тут 

Без масок у магазині було багато людей?

У коментарях до відео, опублікованого в спільності, свою думку висловили чимало очевидців подій. Одні захищають Ігоря, інші — поліцейських. 

— Проблема на рівному місці, вдінь маску і всі питання, так ні треба щось показувати. Поїдь в Німеччину, Польщу чи іншу цивілізовану країну розкажи поліцейському, що ти не будеш вдягати маску. І скільки можна говорити: "Вдягайте маски", а їм насрати на всіх. Правду говорять: мудрі вже всі виїхали, полишались отакі-от персонажі, — пише користувачка Ірина.

Чортків'янка Марта обурена тим, що у залі були і чимало інших людей без маски, але їм ніхто зауважень не робив.

Дехто вважає, що поліцейські діяли в межах закону. 

— От не розумію, чого всі на поліцію гонять, він не правий, ше й бикує, правила є для того, щоб їх виконували, хоч як я не люблю нашу поліцію, але факт в тому, що вони праві, і хлопцеві грозить адміністративний штраф, — пише чортків'янин Тарас. 

Є і ті, хто незадоволений поведінкою коментаторів та очевидців.

— Молодь, яка так страшно говорить, знімають відео, ви ж не праві, ПОЛІЦІЯ спілкувалася спокійно і до вас з повагою, а ви ?! Що ви показуєте ? Типу ви круті? — пише Ірина. 

А як вважаєте ви: хто має рацію в цій ситуації? Пишіть відповідь у коментарях.

Коментар юриста

Чоловік вчинив адміністративне правопорушення: Юристка Марія Бочан

Відповідно до ст.9 КУпАП, адміністративним правопорушенням (проступком) визнається протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законом передбачено адміністративну відповідальність.

Частиною 1 ст.44-3 КУпАП передбачена відповідальність за порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених ЗУ «Про захист населення від інфекційних хвороб», іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами.

Відповідно до змін, внесених постановою Кабінету Міністрів України від 16 червня 2021 року №611 до постанови Кабінету Міністрів від 09 грудня 2020 року №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (далі - Постанова), на території України продовжено до 31 серпня 2021 року дію карантину.

«Зелений» рівень епідемічної безпеки ще нічого не означає.

Відповідно до пункту 22  вищезазначеної Постанови, на території України з 17 червня 2021 р. встановлюється «зелений» рівень епідемічної небезпеки, відповідно до якого забороняється:

1) перебування в громадських будинках і спорудах, громадському транспорті без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно;

 2) перебування на вулицях без документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство чи її спеціальний статус, без посвідчення про взяття на облік бездомної особи, довідки про звернення за захистом в Україні.

Бачимо, що обмежувальні заходи діють, незважаючи на перехід країни у «зелену» зону.

Як роз`яснив Кабінет Міністрів України, «наявність у людини документів дозволить перевірити, чи не мусить вона бути на самоізоляції, або в обсервації. А також це дасть можливість органам правопорядку застосовувати адміністративну відповідальність для порушників правил карантину». Обов`язковий масковий режим потрібний «заради безпеки всіх нас. Враховуючи темпи розповсюдження коронавірусної хвороби, всі люди розглядаються як потенційно інфіковані. Ви можете не знати, що є переносником вірусу, проте можете наражати на небезпеку інших. Маска запобігає можливому інфікуванню оточуючих. Коли маска на обличчі, тоді виділення біологічного матеріалу, який може містити збудник, зменшується» (https://www.kmu.gov.ua/news/rozyasnennya-shchodo-novih-obmezhuvalnih-zahodiv-na-period-karantinu).

Рівність усіх перед законом – основоположне правило справедливого правозастосування.

 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (60)
  • Тарас Зінченко

    Правильно правоохронці відреагували. Карати треба таких людей що порушують закон.
  • Юлия Шевченко

    Альо,альо...Одразу треба було хлопця забирати...Випендрилися.
  • Ростислав Гарасимчук

    ІПАНАРІУМ 73
  • Читач94

    і я вам навіть більше скажу він це зробив навмисно разом зі своєю подругою погано живе...

keyboard_arrow_up