Партнер рубрики Події

Помічники нардепів можуть отримати бронь: що кажуть народні обранці від Тернопільщини?

Помічники нардепів можуть отримати бронь: що кажуть народні обранці від Тернопільщини?

У законі «Про мобілізацію» прописали норму, що кожен депутат може «забронювати» своїх помічників. Відповідно, під мобілізацію вони не потраплять. Чи скористаються цим правом народні депутати від Тернопільщини, поцікавились у них «20 хвилин»

Закон «Про мобілізацію», за який Верховна рада проголосувала 11 квітня, передбачає бронювання від мобілізації не лише для народних депутатів України, а й для двох помічників-консультантів кожного нардепа. І, якщо кожен скористається таким правом, невдовзі бронь від мобілізації, якщо порахувати разом із нардепами, може отримати понад півтори тисячі людей.  

Народні депутати запевняють, що так було і раніше, а тепер відбулося законодавче врегулювання та зведення певних норм в єдиному законі.

До речі, списку помічників народних депутатів, які офіційно отримують зарплату і працюють у Верховній раді, у відкритому доступі побачили зараз неможливо — всі реєстри Верховної ради закрили ще на початку повномасштабного вторгнення.  

Відео дня

Як ставляться народні депутати від Тернопільщини до самої норми, чи бронюватимуть своїх помічників, аби їх не мобілізували та чи готові назвати прізвища помічників, яких «забронюють», поцікавились «20 хвилин».   

 

У мене немає заброньованих

Ігор Василів, «Слуга народу»: 
 

— У мене немає заброньованих, і, скоріш за все, — не буде. Бронювання стосується лише тих помічників, які працюють у Верховній раді і отримують за це зарплату, а не помічників, які допомагають на громадських засадах. Єдина помічниця, яка працює офіційно — Катерина Пащенко. Вона — мама трьох дітей, у якої служить чоловік, і не є військовозобов’язаною, тому не підлягає мобілізації. Народні депутати теж під бронею. Мені принесли повістку, я пішов у військкомат, пройшов ВЛК. Але народні депутати не можуть бути призвані. Навіть колишні. Виняток ті, які раніше служили. Приміром, нині покійний Олег Барна — тільки почалась війна — він прибув у свою військову частину. Це стосується резервістів. 

 

Всі помічники деяких колег — на фронті

Андрій Богданець, «Слуга народу»: 
 

— У мене немає таких помічників, тому немає кого бронювати. До броні помічників народних депутатів ставлюсь абсолютно нормально. І, якщо з цього приводу є державницький підхід, я вважаю, Закон має бути один для всіх. У нас є колеги, які теж не мають жодного помічника за договором, бо всі зараз боронять державу. А це кваліфіковані спеціалісти, які також могли б принести користь у допомозі питань державотворення. 

 

Один скористався таким правом

Іван Чайківський,  «За майбутнє»: 
 

— Що стосується бронювання помічників народних депутатів, то ця норма діяла і раніше. Помічники підпадають під патронатну службу, згадка про яку є і в тексті прийнятого закону. Тобто відбулося законодавче врегулювання та зведення певних норм в єдиному законі. Один з моїх штатних помічників скористався цим правом. Щодо іншого — рішення ще не прийняте. 

 

Зараз я у пошуках і роздумах

Людмила Марченко, «Слуга народу»: 

— У мене немає жодного заброньованого помічника — станом на 12 квітня.  Але в мене проблема, тому що є чимало помічників, які допомагають на громадських  засадах. За законом, кількість помічників на громадських і договірних засадах не регламентована. Є загальна кількість, визначена законодавством, а вже на скільки дозволяє сам бюджет, приймає рішення народний депутат. Чи він спрямує весь бюджет на зарплату лише одного помічника, чи розділить ці кошти між кількома помічниками. Зараз в мене є двоє договірних помічників, які між собою розподіляють бюджет. Але їх може бути більше. 

Згідно з цією нормою чи правками вже тепер діючого Закону «Про мобілізацію», бронюються лише ті, які на договірних, тому що це патронатна служба. І це люди, які відповідають за фактичну роботу народного депутата, вони присутні при всіх дипломатичних, парламентських чи будь-яких інших зустрічах, ведуть протокол, забезпечують документообіг тощо. Вони мають право і допуск до Кабміну і всіх структур, де є народний депутат. 

Поки в мене немає заброньованих працівників.  Але тут є проблема: здійснювали певну діяльність мої громадські помічники, безоплатно допомагали у великій кількості роботи, яка стосується і волонтерства, і руху між Тернополем та іншими містами. У мене немає мажоритарного округу, але я опікуюсь рядом областей, в т.ч. і Тернопільською. І щоб робота була системною і максимально ефективною, зараз ці помічники, що на громадських засадах, під ризиком мобілізації. І я розумію, що без них буде важко провести ту чи іншу роботу. Тому зараз я у пошуках і роздумах: чи потрібні мені такі помічники, бо без них буде важко, чи можуть цю функцію замінити дівчата, які є на договірних, а хлопці, наприклад, можуть бути корисним в збройних силах. 

Але ще є момент: процес бронювання досить складний. Бачу по роботі своїх колег — багато хто кого подає, але не всіх апарат Верховної ради бронює. Бо є ряд вимог внутрішнього розпорядження апарату ВР, згідно з якими можна забронювати ту чи іншу особу. 

 

Помічниця — дівчина

Іван Калаур, «Слуга народу»:

 

 

— Поки нікого бронювати. У мене помічник — дівчина. Олена Сорока. Поки ми бронюємо одного помічника — закон каже не зобов’язаний, а має право забронювати. Подивимось, яке рішення прийме управління апарату Верховної ради — таке й ми прийматимемо. 

 


Кілька разів за день 12 квітня ми намагались поспілкуватись із Миколою Люшняком, депутатська група «Довіра». Але його номер весь час був не в мережі. Це ж стосується і Андрія Шараськіна, партія «Голос». Він, до речі, був єдиним нардепом від Тернопільщини, який не голосував за закон «Про мобілізацію», адже був відсутній у залі Верховної ради 11 квітня, коли його приймали. 

До Володимира Гевка ми додзвонились. Вислухавши наші питання, нардеп погодився надати коментар, проте підтвердив, що зробить це згодом, бо був зайнятий. Ще кілька разів ми протягом дня 12 квітня набирали номер народного депутата, але нам так і не відповіли. Якщо Володимир Гевко надасть коментар, ми опублікуємо його. Публічно запрошуємо висловитись щодо бронювання помічників і Миколу Люшняка та Андрія Шараськіна. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (19)
  • Дмитро Михайлів

    .Молодці знали про що питати:) ту нечисть, але це дзеркало жителів Тернопільщини. Яка громада такі і депутати..Чому не запитали ,як щодо того ,щоб зложити мандати та піти на фронт захищати свої дупи? Який толк від тих обранців у Парламенті?Чому не мобілізуються мутнорилі?
  • Читач66

    Слуга народу хто? Іван з села слуга і раб народу чи Зе депутати? Кому цю лапшу вішають? Ми слуги народу, а ти раб йди вмирай, бо ти лох, повірив дурачок🤣
  • Kolyan

    Спочатку обираєм дурного депутата,а потім йому треба забронювати 2 мудрих помічників
  • Леонид Чернец

    Нетреба путіна є свої непотреби ,які поза законом. І працюють тільки на простроченого жида-утилізатора,закон про силову мобілізацію прийнятий громадянами іншої держави

keyboard_arrow_up