Партнер рубрики Події

Понад 10 мільйонів хочуть витратити на догляд за рослинами у Тернополі

Понад 10 мільйонів хочуть витратити на догляд за рослинами у Тернополі

В Управлінні ЖКГ міськради оголосили закупівлю послуг про догляд за зеленими насадженнями Тернополя у 2024 році. Скільки коштів планують витратити на це та хто може виконувати замовлення? Аналізуємо!

На сайті державних закупівель Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Тернопільської міської ради оголосило тендер на послуги щодо благоустрою території на 2024 рік. Мова про облаштування газонів, садіння нових та видалення сухих та аварійних дерев, висадка та догляд за квітниками, тощо. 

Що потрібно робити

У додатку до договору, яку опублікували на сайті держзакупівель, є перелік робіт, які необхідно буде виконувати впродовж 2024 року. Це догляд за деревами, кущами та чагарниками; догляд за газонами; садіння літніх та багаторічних квітників; догляд за літніми та багаторічними квітниками; встановлення вертикального озеленення та малих архітектурних споруд; догляд за вазонами та декоративними насадженнями; інші види робіт.

Мають видалити 120 сухих та аварійних дерев в межах міста. Також виконуватимуть обрізання крон та пагонів насаджень. Деталі дивіться на інфографіці:

Відео дня

На інфографіці також вказано, які квіти та на якій площі мають посадити. Найбільшу площу займатимуть канни – 1000 метрів квадратних. Журналісти «20 хвилин» порахували, площа, яку мають засадити квітами, становить 2755 метрів квадратних.

Редакція звернулася до міської ради з інформаційним запитом для уточнень, чи входить у обов'язки виконавця робіт закупівля квітів, які передбачені у договорі. Також ми запитали адреси локацій, за якими має доглядати підрядник. Наразі очікуємо на відповідь. 

Переглянути повний перелік робіт можна у додатку до договору за посиланням. Зокрема, документами передбачено поливання літніх квітів (70-80 разів на сезон), прополювання та розпушення грунту у квітниках (3-5 разів на сезон), внесення добрив, видалення відцвілих суцвіть, заміна відцвілих рослин, зняття вазонів вертикального озеленення в осінній період (650 шт), тощо.

Хто взяв участь у аукціоні 

Закупівлю проводять у форматі відкритих торгів, тобто різні підприємства можуть брати участь у тендері, пропонуючи свою ціну. В управлінні ЖКГ встановили очікувану вартість в 12 270 000 гривень. Учасники можуть надавати свої пропозиції, знижуючи ціну. Перемагає та компанія, яка пропонує найнижчу вартість виконання послуг та відповідає усім критеріям встановленим управлінням ЖКГ. Мінімальний крок пониження ціни – 61 350 гривень. 

Участь у торгах взяла лише одна компанія. Це ТОВ «Катальпа». Вони запропонували виконати замовлення за 10 646 000 гривень. Це на 1 624 000 гривень нижче, ніж очікувана вартість. Як свідчать дані аналітичної платформи YouContol, підприємство зареєстровано у 2019 році. Основний вид діяльності – надання ландшафтних послуг.

Компанія, за даними YouContol, перемагала у тендерах на догляд за зеленими насадженнями, зокрема, надавали послуги управлінню ЖКГ, управлінню освіти і науки а також укладали договори на догляд за рослинами зі школами міста.  

Наразі закупівля на понад 10 млн гривень ще не відбулася, лише розглянули пропозиції. Тож чи укладе управління ЖКГ договір – дізнаємось згодом. 

Скільки витратили минулого року

Рік тому управління ЖКГ також проводило тендер на послуги з благоустрою території. Очікувана вартість закупівлі була 11 803 000 гривень. Тоді також був один учасник - ТОВ «Катальпа».  Компанія запропонувала виконати замовлення 10 291 000 гривень.

Впродовж 2023 року компанія мала виконувати догляд за газонами та клумбами, висаджувати дерева, кущі, чагарники та квіти, виконувати декоративну обрізку рослин, висаджувати нові, тощо. 

У 2024 році компанія має виконати більше робіт. Потрібно виконати омолоджувальне обрізання 30 дерев (на 5 більше ніж минулого року), видалити 180 сухих та аварійних дерев ( на 60 більше, ніж минулого року), підсадка нових росли – 150 шт (на 20 більше), заміна відцвілих рослин – 100 шт (на 20 більше ніж минулого року). 

Деяких робіт, відповідно до договору, у 2024 році буде менше. Так потрібно буде виконати викопку 8000 кореневищ канни, агави, жоржин (на 1500 менше, ніж минулого року).

Як вважаєте, чи потрібно витрачати гроші на насадження під час війни? Проголосуйте та пишіть свою думку у коментарях!

Опитування

Чи потрібно витрачати гроші на догляд за насадженнями?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (132)
  • Надія Дідів

    А ще треба пальми закупити що тільки чорнобривці
  • Оксана Рафалюк

    Знову грошики треба відмити. Які квіти ? Кому вони нахер потрібні в такий тяжкий для країни час. Придурки всі там при нашій міській раді  на чолі з" мером"
  • Оксана

    А чи ви здуріли?Кошти на ЗСУ.

    Rohit reply Оксана

  • Petro Kushnir

    шо ви тут виписуєте він кожен день поміж вами ходить а ви йому кланяєтесь....

keyboard_arrow_up