Партнер рубрики Події

Понад 100 років у храмі на Шумщині перебуває чудотворна ікона, до якої ідуть звідусіль: яка її історія (ФОТО)

Понад 100 років у храмі на Шумщині перебуває чудотворна ікона, до якої ідуть звідусіль: яка її історія (ФОТО)

Поклонитися до ікони в храмі Покрови Пресвятої Богородиці села Кордишів, що на Шумщині, поспішають віряни не лише з навколишніх сіл, а й з-за меж області.

За переказами, перед епідемією холери, яка вирувала в цих місцях наприкінці минулого століття, одна дівчина з Кордишева вийшла заміж за селянина з Шумська. Коли епідемія почалася і в Шумську, місцева влада закрила місто: розпорядилася нікого не впускати й нікого не випускати. Поховавши чоловіка, уродженка Кордишева вирішила втекти річкою з міста в рідне село, взявши із собою з майна лише ікону Іоана Хрестителя, повідомляє пресслужба Тернопільської єпархії ПЦУ.

У Кордишеві вона прийшла до свого брата, але він не прийняв її. Тоді вона кинула ікону в пасіку братові, а сама померла. Брат знайшов ікону і поставив її у хліві, куди на ніч заганяли овець. Одного ранку служниця прийшла за вівцями і побачила, що біля ікони горять свічки, а по лику Іоана Хрестителя текли сльози. Перелякані вівці стояли в кутку на. Про побачене служанка розповіла своєму господарю, а той – священникові.

Відео дня

Священник відразу зібрав людей і з процесією пішов за іконою. Прийшовши туди, люди хотіли взяти ікону, щоб занести її до храму. Але ніхто з присутніх не міг взяти ікону до рук, навіть священник.

Нарешті один хлопчик зміг взяти святиню, і хресний хід пішов до храму, стелячи на дорогу полотно і квіти. Поки йшли, ікона була повернута ликом до хлопчика, який її ніс, і тільки перед самим храмом вона непомітно повернулася ликом до церкви і людей.

Й цього року, за багатолітньою традицією, на місці знайдення чудотворної ікони пророка, предтечі та хрестителя Господнього Іоана, де тепер споруджено капличку, напередодні свята Різдва Предтечі Іоана настоятель парафії протоієрей Василь Гнатів звершив всенічне бдіння.

На саме Різдво Предтечі Іоана молитви у храмі лунали із самого ранку. Після прочитання акафісту біля чудотворної ікони на запрошення настоятеля Літургію у малому вівтарі відправив протоієрей Ігор Борак. Святкове богослужіння у великому вівтарі звершив Шумський благочинний протоієрей Миколай Бабій у співслужінні священників із сусідніх сіл, які цього дня прибули до Кордишева молитовно розділити радість свята.

Варто додати, що релігійна громада Кордишева до Помісної Української Православної Церкви перейшла першою в районі – 11 січня 2019 року. Торік у день свята Різдва святого Пророка та Предтечі Господнього Іоана у Кордишеві з архієрейським візитом побував архієпископ Тернопільський і Кременецький Нестор.

Стежте за новинами Тернополя у: Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.  

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • София Мысаковская-Мыхайлив

    Чи поклонятись іконі?
    Їдуть і ідуть до святинь паломники практично  звідусіль, щоб поклонитись перед іконами.
    І не залежно кому вони присвячена – це ікони (образ), який є предметом поклоніння,— це ідол . А коли щира людина хоче дізнатися, чи потрібне  поклоніння іконі чи іконам, їй слід звернутись за поясненням до Божого Слова.
    Для прикладу записані в Біблії слова пояснюють, що Христос може «спасати тих, хто через Нього до Бога приходить, бо Він завжди живий, щоб за них заступитись» (Євреїв 7:25).
    Тому до Бога треба звертатися в ім’я Ісуса Христа. Замінити Ісуса не може жодна інша особа, не кажучи вже про мертві зображення. Таке знання з Божого Слова допоможе кожному, хто шукає правду, навчитися поклонятись «Отцеві в дусі та в правді». Якщо навчимось поклонятися Богові в належний спосіб, то це принесе нам численні благословення.
    «Дітоньки, стережіться ідолів.»1 Івана 5:21
    «Крім того, що спільного між Божим храмом та ідолами?» 2 Коринфян 6:16
    На сайті JW.ORG ,багато цікавих фактів про молитву і ікони.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up