Понад 22 сотих землі серед березового гаю віддали церкві

Понад 22 сотих землі серед березового гаю віддали церкві

Добрячий шмат землі серед зелених насаджень мерія віддала Тернопільській Єпархії УАПЦ на будівництво “Хресної дороги”. При тому, що за управлінням єпархії згаданої конфесії вже закріплений 1 га земельної ділянки на тій же вулиці.

На будівництво “Хресної дороги” для Тернопільської Автокефальної Церкви місцеві обранці віддали 0,2230 га землі на сесії, що відбулася 4 квітня. Згідно з проектом рішення №250 цей земельний наділ передали в постійне користування релігійній організації «Консисторія (Єпархіяльне управління) Тернопільської єпархії Української Автокефальної Православної Церкви» і знаходиться на вул. Чернівецькій.

Цікавим є те, що у проекті рішення міськради чітко вказаний кадастровий номер відданої земельної ділянки - 6110100000:09:002:0039. Проте, згідно з “Публічною кадастровою картою України” зазначений номер належить дещо більшій ділянці землі. Більше того, цей шмат землі знаходиться у промзоні міста на вул. Гайовій і площа його становить 0,2462 га, а не 0,2230 га.

Відео дня

 

 

  •  
  • Це технічна помилка у кадастровому номері земельної ділянки і не більше, - заявляє заступник начальника відділу земельних ресурсів Ярослав Руцький. - Ми все з'ясуємо і виправимо. Відповідно до нашої документації повинен бути номер 6110100000:09:008:0039.

 

Зазначена земельна ділянка розміщена серед березового гаю, фактично - зона зелених насаджень. 

Проте, відповідно до нових затверджених змін у Генплані - зона “Ж-3”, тобто змішана багатоквартирна житлова та громадська забудова. Цільове призначення зазначеної землі - “для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій”. 

 

Цікавим є й те, що одразу ж розташована ділянка землі площею рівно в 1 га, яку ще в липні 2014 року мерія надала тій же Тернопільській Єпархії УАПЦ. Кадастровий номер ділянки 6110100000:09:008:0006.

 

Землю церковникам надали для будівництва обслуговування Духовного центру. Так як і попередній шмат землі, згідно з містобудівним документом, ця ділянка знаходиться в зоні “Ж-3”. Всупереч тому, що щонайменше половина земельної ділянки засаджена березами.

Виділення ділянки для цієї релігійної громади викликала великий резонанс серед тернополян у соцмережах. Мовляв УАПЦ не має традиції проводити хресну ходу, що і підтвердив з трибуни ради депутат від ВО «Батьківщина» Володимир Гринда, який також священослужитель УГКЦ.

  • Лише Римо-католики та Греко-католики мають “Хресну дорогу”, - зазначив депутат Гринда. 

Проте український історик та релігієзнавець Володимир Мороз іншої думки.

  • Хресні дороги в УАПЦ особливо на Галичиниі існують, - розповідає пан Володимир. - Зазвичай в нас поняття Хресна дорога пов'язують або з Греко-католиками, як “Хрсна дорога”, або з Римо-католиками, як “Кальварія”.

Так історично склалося, що в українській культурі переплелися і православні, і католицькі впливи, продовжує релігієзнавець Володимир Мороз. Практику «Хресної дороги» в УАПЦ можна пояснити, як запозичення від Греко-католицької церкви, а можна розглядати, як шлях розвитку, яким пішла сама УАПЦ. 

  • Традиція “Хресної дороги” вкоренилася у нашу культуру, - наголошує  історик. 

У Єпархіяльному управлінні згаданої конфесії нам відповіли, що на такі питання уповноважений відповідати лише Владика. Однак, відповідь він зможе надати лише після Великодня.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Vlad Vladuk

    Задрали вже ті попи йобані, мало церков, храмів і остального притону? Садочок постройте, і давно пора вже релігійні установи позбавляти пільг, там баблішка хватить щоб платити по тройному тарифі
  • Мефодій Харитонович

    такий непоганий санаторій собі попи хочуть організувати на 1,223 га лісу... головне вдало підібрати назву "Духовний центр" та "Хресна дорога"
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:02 Про блуд, зради і церковний шлюб. Отець Олексій Філюк відповідає на гострі питання про сім'ю photo_camera 21:01 На війні загинув захисник з Почаївської громади Віталій Сімора, якого вважали зниклим безвісти photo_camera 20:01 Тернопільські поліцейські отримали нові авто 19:04 У кого можуть вилучити авто, за новим законом про мобілізацію Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 18:03 У Тернополі відкрили виставку до річниці першої згадки про місто photo_camera 17:30 Новий закон про мобілізацію: розʼяснення про те, що зміниться 17:05 Скільки коштує орендувати електросамокат у Тернополі: порівняли тарифи та умови photo_camera 16:25 Тернопільська модель, студентка ЗУНУ Маріна Міжонова здобула титул Miss Supranational 15:55 Президент підписав Закон про мобілізацію 15:40 Тарифи підняли, а людей не спитали! Тернополяни скаржаться на управителів будинків 15:10 Помер український письменник та громадський діяч Дмитро Капранов 14:35 Газопостач на Тернопільщині завищував ціни, тепер має повернути майже півмільйона у бюджет 13:55 У Тернополі організовують перший ековелопробіг 13:15 В Тернополі виступить один із найпопулярніших нових гуртів українського шоубізу 100лиця play_circle_filled 12:35 У Тернополі чоловік продавав наркотики під виглядом електронних сигарет 12:01 Яку роботу пропонують в Тернопільському центрі зайнятості 11:30 Чи має шанс 2024-ий рік бути мирним? Що думають українці(ОПИТУВАННЯ) 10:50 ВЛК для людей з інвалідністю: кому треба пройти повторно і кого розраховують мобілізувати 10:15 Рідні полеглих Героїв отримали відзнаки «Почесний громадянин міста Тернополя» photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up