Понад 4 500 водіїв мають сплатити штраф: як у Тернополі борються із неправильним паркуванням

Понад 4 500 водіїв мають сплатити штраф: як у Тернополі борються із неправильним паркуванням
  • Про те, що незабаром у Тернополі працюватиме евакуатор, який забиратиме неправильно припарковані автівки на штрафмайданчик, йшлося на засіданні міськвиконкому, 20 листопада.
  • Яку відповідальність несуть водії зараз та як працюватиме евакуатор – дізнавався журналіст «20 хвилин».

Тернопіль став одним із перших міст в Україні, де муніципальна поліція розпочала роботу щодо сфери паркування в місті. Зараз тут працює сектор контролю за паркуванням транспортних засобів.

Наразі на водіїв за неправильне паркування складають адмінпротоколи. Вони повинні сплачувати штраф. Як розповідає начальник управління муніципальної поліції в Тернополі Ігор Максимів, інспектори-муніципали почали складати на порушників постанови з 4 лютого 2019-го. До того часу з водіями, які паркувалися у невідведених для цього місцях, проводили профілактичні бесіди.

Скільки доведеться заплатити

Як повідомляє начальник управління муніципальної поліції, в період з 4 лютого працівниками інспекції було складено понад 4500 протоколів за порушення правил пакування. Наразі сплачено 79% штрафів, які отримали водії за неправильну парковку.

Відео дня

- Порушники мають певний період часу на сплату штрафу, – пояснює Ігор Максимів. – Перших 10 банківських днів з моменту складання постанови є «пільговим періодом». Водій має право сплатити 50% від суми штрафу і така постанова буде вважатися виконаною. На сьогоднішній день близько 1500 порушників скористалися таким правом і сплатили лише половину суми від вартості порушення.

Водій має місячний термін, щоб сплатити стягнення з моменту набуття законності постанови. Після цього постанова підлягає примусовому виконанню.

Як пояснює Ігор Максимів, розмір штрафу буде залежати від типу порушення. Якщо порушення незначне – сума штрафу складає 255 гривень. Якщо своїм паркуванням водій створив перешкоду для руху, то штрафні санкції складатимуть 510 гривень штрафу.

Якщо ви не встигли сплатити повну суму штрафу в термін від 10 банківських дні до місяця – постанова направляється до виконавчої служби для примусового стягнення. Тоді з водія стягується подвійна плата.

Яка процедура складання протоколу

Законом передбачено, що відповідальний за неправильне паркування власник транспортного засобу або особа, яка ввезла на територію України транспортний засіб.

Якщо водій припаркував свою автівку неправильно, то для складання муніципальним інспектором постанови не потрібно присутності власника авто.

Після виявлення порушення проводиться фотофіксація автомобіля з двох ракурсів відносно нерухомих об’єктів. На лобовому склі інспектор залишає повідомлення про складання постанови. Відповідальну за порушення особу встановлюють і засобами поштового зв’язку відправляють постанову за місцем реєстрації.

Як розповідає Ігор Максимів, за номером постанови можна перевірити її стан на сайті міської ради у відповідному розділі. Потрібно внести номер постанови і серію з номером транспортного засобу у спеціальні форми. Тоді вам стане доступна інформація про  обставин винесення постанови про адміністративні правопорушення із зазначенням дати та місця правопорушення, геолокації та фото. Також можна перевірити, чи сплачено штраф.

Де найбільше порушують

За час виконання службових обов’язків, представниками муніципальної інспекції найбільше порушень правил паркування було виявлено на вулицях Князя Острозького – Тараса Шевченка – 1018 порушень, на вулиці Пирогова біля дитячої поліклініки та заїзду до швидкої – 683 порушення, на вулиці Живова – 485 порушень, на вулиці  Шептицького біля прибудинкових територій – 320 порушень, вулиця Грушевського – 141 порушення, вулиця Білогірська – 93 порушення.

- В нашому місці є території, де є найбільше проблем з порушенням правил паркування, – розповідає Ігор Максимів. – Здебільшого це центр міста, прибудинкові території та інші місця з ускладненим рухом. Наші інспектори відпрацьовують ці локації практично кожного дня. Також, до нас можуть звертатися тернополяни і повідомляти про порушення.

Коли працюватиме евакуатор

- На даний момент міська рада має два ліцензованих евакуатори, які мають право здійснювати евакуацію транспортних засобів, – розповідає Ігор Максимів. – Однак у нас не було арештмайданчика, для тимчасового зберігання транспортних засобів. Відповідний майданчик будується по вулиці Бережанські. Роботи вже на завершальному етапі. Я сподіваюся, що до кінця року ми зможемо почати евакуйовувати автомобілі, який перешкоджає руху транспорту.

Окрім штрафу за неправильне паркування, водії будуть платити за послуги транспортування та зберігання автомобіля.

Транспортування транспортного засобу на спеціальний майданчик(стоянку) повною масою:

до 2000 включно - за послугу -720 грн.

від 2000 до 3000 - за послугу - 840 грн.

від 3000 кг - за послугу - 1080 грн.

Зберігання транспортного засобу на спеціальному майданчику(стоянці):

за першу-сьому добу включно - за добу – 144 грн.

за кожну наступну добу починаючи з восьмої доби - за добу -  24 грн.

Щоб повідомити про порушення представників муніципальної поліції – потрібно звернутися за телефоном:

+38 (0352) 40-41-68 або повідомити про порушення у Viber +38 073 015 1481. Бажано зробити фотофіксацію автомобіля з різних ракурсів та щоб були чітко помітні номери автомобіля.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Анатолій Покойовий

    Страна абсурдів Ви спочатку парковки поробіть а потім міри приймайте Дебіллізм вищого гатунку

    Анатолій Покойовий reply Анатолій Покойовий

    Сергей Исаев а де?

    Сергей Исаев reply Анатолій Покойовий

    Анатолій Покойовий паркуйся правильно начнем с себя.
  • Свідомий Громадянир

    Бовдури,біля центрального ринку водіям тойот і лексусів складіть адмінпротокол,а не людям які змушені переходити дорогу не в призначених для цього місць тому, що вони поприпарковувались в метрі від пішоходного переходу
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up