Партнер рубрики Події

Понад усе любив своїх рідних та Батьківщину. Чортківщина оплакує полеглого стрільця Віктора Штурму

Понад усе любив своїх рідних та Батьківщину. Чортківщина оплакує полеглого стрільця Віктора Штурму
  • В середині вересня йому виповнилось 48 років. Добрий, завжди з легкою усмішкою на вустах, турботливий, душі не чув у синові, племінниках, а найдужче у дворічному внукові Владиславі. Віктора Штурму у рідному селищі знали й поважали всі. Коли росія вторглась на нашу землю, чоловік вирушив на фронт, щоб не дати загарбникам її плюндрувати.
  • Боєць сміливо воював на Бахмутському напрямку. У бою йому не було рівних.
  • Та 29 жовтня краяни отримали звістку про загибель захисника…

Трагічну новину того суботнього дня повідомили на фейсбук-сторінці Заводська територіальна громада, адже саме в цьому селищі мешкав військовослужбовець.

– Знову наша громада втратила свого Героя, захисника України Штурму Віктора, який загинув від ворожого артилерійського вогню у зоні бойових дій, в ході виконання бойового завдання. В перші дні війни, 26 лютого 2022 року, він став до лав Збройних Сил, щоб захищати незалежність, свободу та територіальну цілісність нашої держави. Його смерть – велика втрата для нас усіх. В цю гірку мить ми щиро співчуваємо рідним і близьким Героя, низько схиляємо голови в скорботі. Спомин про мужнього захисника назавжди залишиться в серцях. Вічна пам’ять! Герої не вмирають… – написали співчуття від керівництва громади.

– Слава Герою нашої України! Не можу повірити, він був дуже хорошою людиною, чудовим сусідом. Нехай спочиває з Богом! – сумує Chaikovska Olga.

Відео дня

– Немає в світі таких слів, щоб втамувати біль втрати... Смерть наших воїнів – ціна нашого життя сьогодні... Ніколи не забудемо! Слава Герою! Рідним щирі співчуття і величезна вдячність за кожен день, який наближає нас до Перемоги. Все це завдяки українським Воїнам світла і добра! – коментує Лариса Бондар.

– Дуже боляче, коли ті, з ким ти виріс, йдуть... Вічна пам’ять Герою! – додає Vitalii Mamchur.

– Не віриться… Скільки ще буде смертей? Кращі сини, доньки гинуть… Вічна тобі пам’ять, Вітя. В голові не вкладається, серце розривається... – висловлює скорботу Ольга Семирозум.

Від липня не бачився з рідними

Штурма Віктор Іванович народився 18 вересня 1974 року у маленькому селі Дністрове на Борщівщині (тепер входить до складу Мельнице-Подільської селищної громади). Після його народження родина переїхала до селища міського типу Заводське на Чортківщині, де вкоренилась. У чоловіка залишилось ще дві сестри – Ірина та Валентина, а також брат Сергій. Батьки померли.

Свого часу Віктор навчався у ДНЗ «Чортківське вище професійне училище», яке успішно закінчив у 1992 році. Колектив освітнього закладу пишається своїм випускником, який оберігав наш спокій від ворога. Пригадують, що він не боявся ніякої праці, легко освоював нові заняття, був наполегливим.

– Так сталось, що дружина його померла, і Віктор самотужки виховував сина Миколу з п’ятилітнього віку. Зараз йому вже 26 років, – розповідає нам сестра полеглого Ірина. – Для мене брат найкращий, надзвичайний. Він обожнював дітвору, всіх племінників не обділяв увагою, а найдужче любив внука Владика, якому недавно виповнилось 2 роки. Малий був для нього цілим Всесвітом…

Коли росія розпочала повномасштабне вторгнення, Віктора мобілізували. Вже 26 лютого він вступив у ряди тероборонців. Невдовзі захисник вирушив на фронт. Воював  на Донецькому напрямку, виконуючи обов’язки стрільця *-го стрілецького відділення *-го стрілецького взводу *-ї стрілецької роти. Сестра Ірина розповідає, що брата від липня не було вдома, він не приїжджав у відпустку. Хоча його про це просили всі: рідні й односельчани. Чоловік не міг покинути побратимів.

– Востаннє, коли ми з ним спілкувались, Віктор був засмучений. Дивна вийшла розмова. Принаймні, мені так здалось, за моїми відчуттями. Він весь час говорив, що пройшов крізь саме «пекло», що там страшно, – зітхає у розмові пані Ірина.

Серце розривається від болю

Життя Віктора Штурми з смт. Заводське обірвалось 29 жовтня поблизу Бахмута на Донеччині. Він загинув внаслідок атаки ворога, від артилерійського вогню, у ході виконання свого останнього бойового завдання… Новина ошелешила всіх. Те, що військового не стало, підтвердили на сторінці Чортківський Ртцк Та Сп.

– Слава Героям! У боях проти московських загарбників загинув захисник-патріот Штурма Віктор. Чортківський РТЦК та СП, уся громада в цей гіркий час висловлюють щирі співчуття рідним, близьким та друзям з приводу загибелі нашого земляка. Герої не вмирають, вони залишаються у серцях! Вічна пам’ять і слава українським воїнам, які захищали кожного з нас! – написали у дописі.

– Не можу повірити… Вічна пам’ять тобі, сусіде. Герої не вмирають… Щирі співчуття рідним… – залишила коментар сусідка військовика Lyudmila Hermak.

Тіло загиблого Героя зустріли у Заводській громаді 3 листопада. Поминальну панахиду відправили о 12:00 в Соборі верховних апостолів Петра і Павла у Чорткові. Далі траурний кортеж вирушив до рідного дому загиблого у Заводське. Віддати шану захиснику на центральну вулицю зійшлися десятки людей, тримаючи у руках квіти й запаливши свічки. Майорів жовто-блакитний стяг…

Чин похорону Віктора Штурми відбудеться 4 листопада о 12:00 за адресою: вулиця Галицька,10, селище міського типу Заводське.

– Вшануймо присутністю та спільною молитвою добру пам’ять про воїна Віктора, батька і брата, солдата і побратима, вірного сина України! – від Заводська територіальна громада заздалегідь закликали краян прийти на зустріч бійця і подякувати за його неоціненний подвиг.

Редакція «20 хвилин» співчуває синові, сестрам та братові, родичам, друзям, бойовим побратимам, односельчанам та усім, хто втратив близьку людину – Віктора Штурму. Вічна пам’ять, шана і слава тобі, наш Герою…

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (189)
  • Анна Ящуренко

    Царство небесне і вічна світла пам'ять герою . Герої не вмирають вони живуть в наших серцях . Да буде так . Амінь.
  • Надія Шевченко-Хомуха

    Вічна слава і пам'ять Герою
  • Валентина Велкова

    Царство Небесное Вечная Память а родным соболезную
  • Олена та Олеся Рідні. Полинкині оповідки

    Низький уклін за наше життя! СВІТЛА НЕЗАБУТНЯ ПАМЯТЬ ВОЇНУ СВІТЛА І ДОБРА!

keyboard_arrow_up