Партнер рубрики Події

Поранений в Україні канадець намагається зібрати кошти, щоб повернутись додому: про що пише світова преса

Поранений в Україні канадець намагається зібрати кошти, щоб повернутись додому: про що пише світова преса

Перші шпальти світових змі про війну росії в Україні.

Канадський військовий ветеран, який служив у Боснії та Афганістані, перш ніж добровільно воювати за Україну, проведе День Канади, лежачи з тяжким пораненням у лікарні, сподіваючись, що онлайн-кампанія збере достатньо грошей, щоб сплатити за його евакуацію додому до Оттави.

JT, як відомий 50-річний кадровий військовий, уникнув серйозних травм завдяки двом поїздкам на Балкани та чотирьом до Афганістану, де він служив у Кабулі та Кандагарі. Але 15 травня його успіх закінчився.

Відео дня

Його загін із 12 іноземних добровольців, який отримав прізвисько «Росомахи», виконував завдання у південно-східній Запорізькій області України, розмінуючи протитанкові міни, щоб українські війська могли просунутися на російські позиції.

Вони діяли парами. JT — фахівець підрозділу з розмінування — і американець рухалися лісовою долиною, використовуючи саморобні гаки для захоплення, щоб прибрати міни зі шляху запланованої української атаки.

Потім був дзвінок по радіо, який назавжди змінив кілька життів. Інший член Росомахи - ветеран армії США Стівен Забельскі - торкнувся розтяжки та підірвав міну.

52-річного чоловіка було вбито на місці, ставши другим американським військовим, який загинув у цій війні. Ще один американець був тяжко поранений.

Головна зброя в арсеналі України проїхала ґрунтовою дорогою, не поміченою на жодній карті, вздовж поля з соняшниками, перш ніж військові припаркували її між деревами — гілками, що захищають її від російських безпілотників, які, безсумнівно, полюють на неї.

Високомабільна артилерійська ракетна система M142, широко відома як HIMARS, є однією з чотирьох ракет, які українці отримали минулого місяця від Сполучених Штатів у рамках пакету військової допомоги на суму 700 мільйонів доларів. Відряджені до цього солдати вже прикрасили інтер'єр зображенням напівроздягненої жінки, освіжувачем повітря та вервицями. На зовнішній стороні нанесені трафаретом три маленькі чорні черепи — по одному на кожну успішно уражену мету.

"Насправді їх шість", - сказав начальник цієї системи, чий позивний "Кузя". «У нас просто ще не було можливості додати решту трьох».

Після громадського невдоволення з приводу затримок Заходу у передачі обіцяного важкого озброєння, особливо реактивних систем залпового вогню, таких як HIMARS, українці швидко запустили своє нове обладнання більш як за чотири місяці після того, як Росія розпочала своє повномасштабне вторгнення.

Кузя та його товариші заявили, що їхні цілі поки що зосереджені на російських командних пунктах – складах, де розміщувалися ворожі офіцери та озброєння.

Українські офіційні особи кажуть, що нова західна техніка вже приносить користь на полі бою — свідчення важливості постійної допомоги в галузі безпеки та болісної вартості повільних поставок, оскільки російські військові повільно розширюють свій контроль в Україні. східний регіон Донбасу. Повідомляється, що у четвер артилерійські удари французьких самохідних гаубиць, дислокованих у портовому місті Одеса, змусили росіян піти зі стратегічно важливого острова Зміїний у Чорному морі.

HIMARS є найпередовішою системою, наданою США, і має найбільшу дальність дії наземних озброєнь України, майже 50 миль, що дозволяє її силам точно вражати російські військові цілі, не наражаючи на небезпеку власне громадянське населення на окупованих територіях. Україна просила апони близько двох місяців

Підпис під фото: «За словами українських військових, підрозділ HIMARS має найбільшу дальність стрілянини з наземних озброєнь України та точність до одного ярду».

Україна. Юрій Брюхал, електрик за фахом, не мав особливо небезпечної ролі, коли він пішов добровольцем у сили територіальної оборони України на початку війни. Йому доручили доставляти товари та обслуговувати контрольно-пропускний пункт у відносній безпеці його сонного села.

Декількома тижнями пізніше його підрозділ передислокувався з його будинку на заході для фронтового бою на сході України, в центрі запеклих боїв з російськими військами. Він був убитий 10 червня.

Андрій Вертєєв, який працював у бакалійній крамниці у селі, перші місяці війни провів після роботи, охороняючи невелику естакаду, а вночі повертаючись додому до дружини та доньки. Потім він теж зголосився вирушити на схід. Він загинув у бою в Луганську, всього за кілька тижнів до Брюхаля.

Їхня смерть показала, наскільки війна торкнулася кожної громади по всій країні, навіть ті, що знаходяться далеко від фронту. Це також наголосило на ризиках, з якими стикаються добровольці з обмеженою підготовкою, які все частіше спрямовуються в такі битви, які є випробуванням навіть для найдосвідченіших солдатів.

 

Байден заявляє: "Ця війна не закінчиться перемогою Росії"

Саміт Атлантичного альянсу завершився вчора в Мадриді заявою про непохитну підтримку України на п'ятому місяці російського вторгнення. Незважаючи на військові труднощі на місцях та заворушення, що назрівають у багатьох суспільствах, кристалізувалася політична рішучість забезпечити Київ важчою та досконалішою зброєю, як і оголосили Вашингтон, Лондон та Париж. Зобов'язання включає навчання українських сил поводженню зі зброєю відповідно до стандартів НАТО. Президент США Джо Байден був прямолінійним: «Ця війна не закінчиться перемогою Росії над Україною». На питання, як довго громадяни миритимуться з високими цінами на бензин, він відповів: "Стільки, скільки буде потрібно Росії, щоб не перемогти Україну". Російський лідер Володимир Путін применшив запрошення Швеції та Фінляндії вступити до НАТО, але пригрозив відповісти на будь-яке військове підкріплення у цих країнах.

Союзники НАТО використали останній день щорічного саміту Альянсу, щоб передати послання про непохитну підтримку України, оскільки російське вторгнення триває вже п'ятий місяць, протягом кількох тижнів досягаючи успіхів на сході Донбасу і викликаючи серйозні глобальні потрясіння, особливо з точки зору ескалації. на їжу. Зіткнувшись із військовими труднощами на місцях та хвилюваннями, що назрівають у багатьох суспільствах, кілька країн оголосили про посилення підтримки Києва новою військовою допомогою, включаючи США, Велику Британію та Францію.

"Ця війна не закінчиться перемогою Росії над Україною", - заявив президент США Джо Байден на прес-конференції, оголосивши, що його країна готується направити додаткову військову допомогу на суму близько 770 млн євро. "Він включатиме передову західну систему ППО, нові боєприпаси для системи залпового вогню "Хімарс" і радари для виявлення артилерійських гармат", - сказав Байден, уточнивши, що його міністр оборони Ллойд Остін зустрічався в середині червня в рамках Контакт групової оборони України представникам п'ятдесяти. країн, готових надати підтримку країні, яка зазнала нападу. США схвалили військову допомогу Києву на суму близько 6,7 млрд. євро з моменту вступу Байдена на посаду.

Сполучене Королівство також скористалося самітом, щоб оголосити в середу про доставку додаткової допомоги на суму 1 160 мільйонів євро, яка включатиме засоби протиповітряної оборони, безпілотники та обладнання для радіоелектронної боротьби. Президент Франції Еммануель Макрон заявив на своїй прес-конференції, що Париж відправить ще шість артилерійських систем Caesar на додаток до 12. «Цезарі» мають радіус дії до 50 кілометрів.

Оголошення накладаються один на одного, а доставка часто стикається з труднощами і проходить набагато менш гладко, ніж спілкування. Але на саміті викристалізувалася політична рішучість забезпечити Україну важчою та досконалішою зброєю, ніж спочатку. У цьому сенсі Альянс висловив готовність навчати українські сили поводженню зі зброєю.

"Поступатися - означає поступатися нашим принципам", - говорить Еммануель Макрон. Все свідчить про затяжний конфлікт із постійними потрясіннями.

за стандартами НАТО. Українська армія використовує зброю радянського виробництва, але мізерні запаси такої техніки в арсеналах деяких східних партнерів НАТО закінчуються.

Іншим важливим аспектом є можлива поява втоми від війни в західних суспільствах через побічні ефекти конфлікту, що відображено в даних про інфляцію, таких як дані, опубліковані в середу в Іспанії. Не виключено, що це виллється у посилення тиску на уряди деяких західних країн для того, щоб вони проектували свій вплив заради переговорного рішення.

Але лідери як на саміті НАТО, так і на саміті Великої сімки, що завершився у вівторок, рішуче підтвердили концепції, далекі від цієї точки зору. «Поступка — це поступка нашим принципам, — сказав Макрон, — тому ми наполягатимемо на підтримці України та санкціях». «Якщо Україна програє, то програють демократії. Якщо Україна програє, буде складніше стверджувати, що демократія є найефективнішою моделлю управління», — заявив прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі на G-7. На питання, як довго американським громадянам доведеться платити високі ціни на газ, Байден відповів: «Все, що потрібно, щоб Росія не змогла перемогти Україну та не змогла вийти за межі України».

І «стільки, скільки буде потрібно» — таким був меседж «великої сімки» про готовність допомогти Україні. Лідери дали зрозуміти, що саме Київ має вирішувати, чи варто

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up