Партнер рубрики Події

Порушили регламент і не скасували об'єднання гімназії ім. Франка і техліцею. Як розіграли шоу на сесії?

Порушили регламент і не скасували об'єднання гімназії ім. Франка і техліцею. Як розіграли шоу на сесії?

28 липня батьків та керівників запросили на сесію міської ради, де всі висловили свою думку. А після всі побачили щось незрозуміле. Що не так було з голосуванням за скасування попереднього рішення про реорганізацію закладів? Розповідаємо. 

28 липня біля Тернопільської міської ради зібралися чимало батьків та освітян. Зокрема, частина гімназистів приходили для того, аби вчергове переконати депутатів скасувати рішення про об’єднання Української гімназії імені Івана Франка та Тернопільського технічного ліцею.

Представник батьківського комітету гімназії Петро Тиньо наголошував, вони налаштовані рішуче і сподівалися, що 28 липня депутати підтримають відтермінування реорганізації двох закладів до 2024 року.

— Ми очікували справедливе, толерантне, мудре і виважене рішення від наших депутатів. Ми бачимо, що депутати не до кінця розібралися із питанням, яке їм подавали з управління освіти і науки. Варто зазначити, що ми неодноразово збиралися на комісіях з гуманітарних питань, проводили наради і ніколи не бачили плану реорганізації закладів середньої освіти, а також їх перспективного розвитку. Ольга Похиляк каже, що вони його напрацьовують, але поки нічого немає, – каже пан Тиньо. – То ми не знаємо, у якому напрямку рухаємося. Де будуть вчитися 10 та 11 класи, у яке бомбосховище бігти на випадок тривоги. 

Відео дня

А ось представник батьківського комітету Тернопільського технічного ліцею запевняв, що вони готові до будь-яких рішень і до цього обʼєднання вже не ставляться настільки категорично.

— Я стежив за цим питанням і хочу сказати, що воно непросте. Є багато різних факторів. Для нас будь-яке рішення є сприйнятим. Нас об’єднують, і ми готові співпрацювати з гімназією, якщо б на залишили окремо, то зробити все можливе, аби технічний ліцей працював та розвивався, — каже Віктор Хомишин.

Думку пана Віктора підтримала і директорка ліцею Юлія Марусина. Під час розмови з журналісткою «20 хвилин» повідомила, що налаштована на роботу чи то в технічному ліцеї, чи то в Академічному ліцеї «Українська гімназія імені Івана Франка».

Натомість директор Української гімназії імені Івана Франка Анатолій Крижанівський відмовився надавати будь-які коментарі журналістам. Але висловився перед депутатами, коли питання розглядали.

І знову дебати

На порядку денному сесії було винесене питання під №28, воно мало назву «Про розгляд звернення». Доповідачем мала бути начальниця управління освіти та науки Ольга Похиляк.

Представниця Громадської організації «Каменярі Тернопіль» Лілія Проць нагадала депутатам, про велику історію гімназії імені Івана Франка. А також наголосила, що заклад має три профільні напрямки, тож його можна реорганізувати без злиття чи об’єднання.

— Гімназія демонструє високі та стабільні показники якості навчання. Як доказ – вона входить в ТОП-100 шкіл України за офіційними рейтингами. Ми вважаємо недоцільним реорганізацію шляхом злиття двох навчальних закладів. Відповідно до статті 32 ЗУ «Про повну загальну середню освіту» рішення про реорганізацію, оптимізацію та інших процесів приймає засновник, але з дотриманням чинного законодавства. Якщо чітко дивитися в законі, то перед реорганізацією має бути чіткий план для шкіл. Але у нашому випадку цей документ так і не представили на розгляд громадськості. Також мали зробити аналіз діяльності шкіл, але ми його не бачили і невідомо, чи взагалі проводили його. Також станом на 28 липня немає документу, де чітко прописані результати реорганізації, — наголосила пані Проць.

Натомість директор гімназії Анатолій Крижанівський розповів, як його інформували про ці всі процеси.

— Для мене таке рішення було несподіваним і чути про це було важко. До травня 2023 року  питання про об’єднання не обговорювали. Тоді я запитав в Ольги Похиляк, що мені казати людям? Вона відповіла мені питанням на питання: «Невже хочете революцію?» Тоді почали проводити комісії, де висловлювали свою думку, що цього робити не варто. Також я був переконаний, що 9 червня 2023 року депутати не підтримають рішення щодо об’єднання. Але, коли я побачив, що 35 депутатів підтримали об’єднання, то був неприємно здивованим, — каже Анатолій Крижанівський. — Коли вперше пішли чутки про те, що діти та педагоги будуть змушені ходити від одного корпусу до іншого, тоді батьки почали обурюватися і підходили до мене з незадоволенням. Але я вільна людина і маю право йти чи не йти на конкурс. Батьки зрозуміли мене по-своєму, і ось той результат недообговорення ми зараз бачимо.

Від Тернопільського технічного ліцею, повторимося, вже виступив батько Віктор Хомишин. На сесії він вчергове наголосив, що рішення міської ради про об’єднання двох навчальних закладів вони підтримують. А ось директорка Тернопільського технічного ліцею Юлія Марусина утрималася від коментарів під час сесії.

Ніякої підтримки й не було

Напередодні проведення сесії Тернопільської міської ради батьків та керівника Української гімназії показово у соцмережах підтримав голова міської фракції «Європейської Солідарності» Віктор Овчарук. На сторінках у соціальних мережах гімназистів запевняли, що наполягатимуть на скасуванні рішення сесії від 9 червня 2023 року. Навіть є світлина зі зверненням до Сергія Надала. 

Та на сесії весь запал Віктора Овчарука десь подівся і замість чітких обґрунтувань та аргументів на захист гімназії він лише вимовив кілька речень. 

— Нам за честь було підтримати батьків дітей, які навчаються в Українській гімназії імені Івана Франка. Хочу бути чесним і відкритим, але дійсно питання щодо небажання об’єднуватися до липня від гімназії не надходили. Питання почали порушувати батьки. Зараз ми маємо позицію директорів шкіл і переконаний, що до неї теж треба дослухатися. У мене є пропозиція – давайте проведемо додаткову зустріч з представниками освіти, а також батьками та дітьми двох навчальних закладів. Ми маємо їм пояснити, що жодного погіршення для них не буде і дійти до спільної думки. А вже на наступній сесії доповісти рішення нам, депутатам, — сказав Віктор Овчарук.

Отож, як бачимо, ніякої обіцяної підтримки не було.

Не менше у соціальних мережах гімназію підтримувала і політична партія «Сила людей». 

— Не було спротиву від батьків та освітян. Так гарно нам  подали на сесії, що всі «за» це об’єднання. У мене досі запитання: чому об’єднують заклади, один з яких знаходиться на Бамі, а інший в центрі? А чому зараз немає комплексного плану реорганізації? Яка нагальна потреба висмикнути технічний ліцей, Українську гімназію та на них закцентувати увагу? – питає Ігор Турський.

У свою чергу, міський голова Сергій Надал закликав Ігоря Турського не маніпулювати людьми і наголосив, що 14 червня під час внесення змін до рішення про об’єднання закладів, вся фракція проголосувала «За». 

Свою думку щодо реорганізації двох навчальних закладів висловила і депутатка Марія Баб’юк.

— Я хочу, щоб освіта розвивалася, щоб у нас надавали високий рівень знань. Я не є супротивником ні технічного ліцею, ні Української гімназії, тому порадилася з юристами і ось, що хочу сказати: сесія міської ради від 9 червня нічого не порушила, все зробили згідно з чинним законодавством. До моменту проведення конкурсу на посаду директора Академічного ліцею та під час його проведення не було жодного звернення від батьків та керівників. Бо керівники знають, що під час реорганізації обов’язково мають проводити конкурс і обирати нового директора. Зі слів юристів, конкурс відбувся без порушень. Станом на 28 липня, ні міський голова, ні депутати не можуть відмінити результати конкурсу, бо переможця визнала комісія. Тільки учасники конкурсу можуть подавати в суд і оскаржувати результати. Це можна зробити тільки в тому випадку, якщо під час конкурсу порушили їх права, — каже Марія Баб’юк.

Також пані Баб’юк попросила записати в протоколі, після об’єднання рухоме, нерухоме майно гімназії, ліцею залишать на балансі новоствореного закладу. Щодо дітей та вчителів, то вони мають залишитися у своїх корпусах і мови про скорочення чи переведення бути не може.

На це все очільниця освіти Ольга Похиляк вкотре наголошувала, що Українська гімназія імені Івана Франка — далеко не перший навчальний заклад в Тернополі, що реорганізовують шляхом злиття. Також назвала позитивні зміни, на які варто розраховувати учням та педагогам.

— У 2018 реорганізували Тернопільську обласну експериментальну школу мистецтв імені Ігоря Герети шляхом об’єднання зі школою №21. Наразі навчальний заклад називається «Тернопільський ліцей №21 – спеціалізована мистецька школа імені Ігоря Герети». У 2021 році реорганізували об’єднали загальноосвітню школу №25, педагогічний ліцей та початкову школу в академічний ліцей «Генезис», — каже пані Похиляк. – З 2019 року експертна рада обговорювала питання реформування освітніх закладів Тернопільської міської громади. Щоб першого вересня 2024 року затвердити відповідний план. Ми прийняли об’єднати Українську гімназію та техліцей невипадково, бо вони мають схожі профільні напрямки, а також відповідають вимогам НУШ. Експертна рада вважає, що після об’єднання два заклади доповнюють один одного, задля більш вагомих результатів і стануть взірцем для наслідування.

Всіх присутнім батькам нагадали, що діти мають рівні права і ніхто не гірший.

— Я закликаю не займатися перекручуванням інформації, бо гімназія буде існувати в кращому та більшому форматі. У закладі буде ще краща технічно-матеріальна база. Я прошу вас перестати ділити дітей на кращих та гірших. Невже ви вважаєте, що гімназисти кращі за ліцеїстів? Давайте будемо поважати всіх, — висловився міський голова Сергій Надал.

Директори інших шкіл обурюються

Напередодні проведення сесії директори інших навчальних закладів Тернополя заявили, що їх обурює ситуація, яка розгорнулася навколо процедури об’єднання двох навчальних закладів – Тернопільської Української гімназії ім. Івана Франка та Тернопільського технічного ліцею. Вони написали звернення до жителів громади з приводу створення Тернопільського академічного ліцею «Українська гімназія» ім. I.Франка. Заяву підписали 33 директори. Там висловили свої обурення і діями директора Анатолія Крижанівського.

На сесії керівниця школи №28 Лілія Вавринів наголосила, ситуація вийшла за межі всіх норм і зачіпає інтереси всіх освітян, учнів та їх батьків.

— Одним з основних аргументів адміністрації гімназії є так зване знищення закладу за рахунок приєднання 150 учнів та 17 учителів технічного ліцею. Представники гімназії вийшли в медіапростір та викликали обурення, проте вони не представили аргументів, котрі вказували б на реальні негативні наслідки чи порушення норм про освіту такої реорганізації. Кожен сучасний та самодостатній директор мав честь показати свої професійні здібності і бути прикладом для колег щодо реалізації Нової української школи, — каже пані Вавринів. – Натомість обурення процесу реалізації закладу підігрівається особами, які не брали участь в конкурсі на посаду директора Академічного ліцею, що свідчить про маніпулятивний характер їх дій. Та фактично має на меті саботувати шкільної освіти в громаді.

Думку підтримав і директор школи-ліцею №6 імені Назарія Яремчука Олександр Остапчук. Він зауважив, якщо хтось не згоден з реорганізацією двох навчальних закладів, треба було порушувати це питання одразу.

— Я хочу заспокоїти батьків Української гімназії імені Івана Франка, бо ніякого погіршення в навчанні не буде. Тернопільський технічний ліцей – хороші кадри та розумні діти, власне, як і в гімназії. І від того, що два потужні заклади об’єднають, це дасть тільки позитивний ефект. Тим паче, управління освіти і науки бачить перспективу в розвитку математичного профілю, — каже пан Остапчук. – Хочу зауважити, що у нас демократичний рівень, і ніхто з директорів не змушував виступати проти когось, чи щось підписувати. Ми просто занепокоєні, бо це неприємна ситуація. А ось щодо Анатолія Крижанівського, то мені дотепер незрозуміло, чому він не подав свою кандидатуру на посаду директора ліцею. Бо він зробив для гімназії багато, але ці всі останні дії ввели в оману батьків, колег.

Сесія з порушеннями?

За пропозицією міського голови, який раптово запитав депутатів: «Я пропоную зробити інакше. Ми не будемо тягнути до завтра, ми не будемо чекати протоколів доручень. Ми зараз ставимо на голосування питання про скасування рішення. Тому що не існує такого юридичного терміну як відтермінування. І тоді жодні реєстраційні дії вважаються нечемними. Не будемо чекати. Давайте беремо на голосування. Хто за те, щоб скасувати попереднє рішення сесії про об’єднання двох закладів? Визначайтеся зараз».

За скасування попереднього рішення про об'єднання гімназії ім. Франка та технічного ліцею проголосували 11 депутатів із 38 зареєстрованих на сесії. Отже, заклади таки реорганізують?

Після сесії Тернопільської міської ради журналісти «20 хвилин» детально переглянули порядок денний і виявили, що питання про скасування рішення від 9 червня 2023 року щодо об’єднання Української гімназії імені Івана Франка та Тернопільського технічного ліцею  там відсутнє.

А ось, що стосується питання №28 від Ольги Похиляк, то це мало б бути звернення. Про що? Ніхто так нічого і не почув. 

Виходить, що перед батьками, керівниками ліцеїстів та гімназистів розіграли цирк? Виходить, що голосування за скасування рішення можна вважати звичайним опитуванням депутатів?

Журналісти проконсультувалися з юристом і дізналися, яку насправді процедуру мали провести до початку або вже під час сесії. Є два варіанти.

Перший варіант – Сергій Надал на сесії дає з голосу питання про скасування рішення про об’єднання двох навчальних закладів.

У такому випадку міський голова та депутати мали б вислухати присутніх батьків, директорів та батьків, а також висловити свою думку щодо цього. Проте перед початком голосування Сергій Надал мав би звернутися до присутніх депутатів і запропонувати доповнити порядок денний цим питанням. І лиш після того вони мали б голосувати. І то не одразу. А процедура така: по-перше, депутати мають проголосувати за повернення до порядку денного. По-друге, мають проголосувати за включення цього питання до порядку денного. По-третє, за питання безпосередньо.

Натомість з голосу Сергій Надал запропонував депутатам просто голосувати за скасування рішення. А отже, був порушений регламент. Зауважимо, що такі дії не викликали питання чи обурення в жодного присутнього на сесії депутата.

Другий варіант – будь-яке питання, яке претендує бути рішенням і мають розглядати на сесії, спочатку потрібно озвучити та вивчити на профільній комісії. У цьому випадку — на гуманітарній.

Далі за кілька днів до проведення сесії це питання мали б опублікувати на офіційному сайті Тернопільської міської ради, чого не зробили. І тільки на початку сесії міський голова мав би сказати депутатам про це рішення і запропонувати включити його в порядок денний.

А вийшло так, що гуманітарна комісія питання про скасування рішення від 9 червня 2023 року не розглядала. За кілька днів до проведення сесії, його не опублікували на сайті Тернопільської міської ради, а вже безпосередньо під час сесії депутати не голосували про внесення його до порядку денного.

Під час сесії депутати лише прийняли ряд протокольних доручень, що стосуються збереження рухомого та нерухомого майна двох навчальних закладів, роботи педагогів та процесу навчання учнів. Але вони не мають нічого спільного з рішенням і розцінюються як звичайні вказівки депутатів чи міського голови. Їх вносять до протоколу сесії і згодом мають виконати.

Частина у розпачі, інші підтримують

Враховуючи те, що частина батьків гімназистів до останнього сподівалися на підтримку депутатів Тернопільської міської ради, результати голосування їх неприємно здивували. Деякі навіть не стримували сліз. Зокрема, мати двох дітей-гімназистів Наталія Заставецька відмовилася надавати будь-які коментарі журналістам «20 хвилин» і наголосила, що вона у розпачі.

На питання до присутніх батьків гімназистів: що будете робити далі? Чіткої відповіді журналісти не почули.

— Нам треба трохи оговтатися, подумати, а не керуватися суто емоціями. Чесно, не знаю, що я зараз на камеру можу вам сказати. Але ми точно будемо боротися за гімназію, за освіту наших дітей. Наразі це все, — наголосив один із батьків.

А ось спортсменка Лілія Проць закликала батьків трохи відпочити, все обдумати і з понеділка продовжувати боротьбу.

— Ми маємо висвітлювати це у всіх соціальних мережах. Треба, щоб якомога більше тернопільських батьків побачили, що у нашому місті роблять з перспективними закладами освіти. І нехай інші батьки бачать, які директори-пацюки працюють у їх школах. Як так можна виступати проти колеги? Як так можна виступати проти гімназії? – обурюється пані Проць.

Натомість представники батьківського комітету Тернопільського технічного ліцею вкотре наголосили, вони готові до співпраці з батьками, дітьми та педагогами Української гімназії імені Франка. Щоб до першого вересня визначити всі ключові моменти, і діти могли спокійно здобувати якісну освіту. 

Ми стежимо за розвитком подій в цій історії та інформуватимемо вас. Стежте за оновленнями на нашому сайті та в соціальних мережах.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (14)
  • Читач46

    Вийшло як завжди з порушеннями, викручуванням рук директорам яким підготували лист в управі і дали на підпис. Попробував би хтось не підписати. то його участь була б передбачена- за борт. Дивуюсь пану із шостого ліцею який завжди був незалежним із вла сною думкою. дружили з Крижанівським і так  опростоволосився. Не дивуюсь нікому. бо вік  декого підпирає. а дехто  немав і не має власної думки т.д.. Прикро що таке резонансне питання міська рада запорола і наробила стільки помилок. Очільниця в приклад привела  злиття СШ21 і школи мистецтв яке батьки п*ять років оскаржували і виграли у ВС.Влада на нього звабила і не думає виконувати рішення суду. Ось такі беззаконники вирішували питання злиття двох закладів і як завше наламали дров бо не звикли працювати по законах. СУМНО.
  • Mag Nolia

    Як ганебно😡😡😡
  • Олександра Діденко

    Комусь це вигідно... Ніхто не заважає на думку батьків
  • Анатолій Пасічник

    надал, пронадалівські депутати і чиновники мазані одним лайном - корупцією, жадібністю, брехнею, зневагою до тернополян, ця бидлота ще й ходить до церкви у вишиванках, співає національний гімн, кладучи руку на серце, а в голові одна думка - УРВАТИ ЩЕ, БО МАЛО

keyboard_arrow_up