Постріли з гвинтівок і гармат та вибухи: у Ягільниці відтворили події 100-річної давнини

Постріли з гвинтівок і гармат та вибухи: у Ягільниці відтворили події 100-річної давнини
  • До відзначення подій, які відбувалися в Чортківському районі 100 років тому, відбудуться реконструкції битв Української Галицької Армії та польських окуаційних військ.
  • Перше відтворення боїв відбулося прямо на вулиця села Ягільниця. Всього заплановано три реконструкції. Наймасштабніша відбудеться у неділю, 9 червня.

Перша реконструкція відбулась у селі Ягільниця, 7 червня. Після концерту, який був присвячений святкуванню 100-річча подій Чортківської офензиви, всі жителі могли побачити, як проходила битва між УГА та польським військом.

- Товариство «Пам’ять» відтворюватиме події Чортківської офензиви, які почалися вранці 7 червня 1919 року, – розповідає голова організації «Пам’ять» Любомир Горбаль. – Битва розпочалась наступом Української Галицької Армії на польські позиції в Ягільниці. Для відтворення ми обирали інше місце, більш цікавіше, але представники місцевої влади рекомендували нам провести реконструкцію прямо в селі неподалік встановленої сцени, щоб побачити це дійство змогли більше людей. Тому мусимо робити це на асфальті, якого 100 років тому тут не було.

Відео дня

Учасники демонстрували відступ українських сил, які змушені були здати свої позиції через наступ польських окупаційних військ під командуванням генерала Галлера. Зранку 7-го червня Українська Галицька Армія повернулася з наступом на польські сили. З допомогою бронетехніки вдалося звільнити село Ягільниця та повернути стратегічно важливі позиції.

Реконструктори задіяли кулемети, гвинтівки, гармати та бронетехніку, яку використовували під час звільнення селища 100 років тому.

- Я приймаю участь в різних реконструкціях з 2005 року, – розповідає учасник реконструкції Володимир Браташ. Це відносно маленьке дійство. Значно більше відбудеться у неділю в Чорткові. Але ми зібрали багато людей, яким це було цікаво.

Подивитись на відтворення боїв зібралися не тільки жителі Ягільниці, а і ближніх сіл та міст. Багато людей прийшли з дітьми. Після завершення дійства діти фотографувалися з учасниками реконструкції та збирали на пам'ять відстріляні гільзи.  

- Я спершу боялася йти з сином, але він дуже хотів подивитися на битву, – розповідає жителька села Людмила. – Я трохи налякалась вибухів та пострілів, але це було дуже цікаво. Діти мають розуміти, що будь-яка війна і бойові дії – це страшно. Ще не знаю, чи зможемо побувати на інших реконструкціях, але думаю, що нам це вдасться зробити уже всією сім’єю.

Реконструкція боїв відбудеться також 8 та 9 червня у місті Чорткові. До відтворення битв долучилися реконструктори з усієї України.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Володя Україна!!!

    Молодці Прекрасна Історична Подія Вітаю!!! Україна це Європа!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:03 У Чортківській лікарні відкрили оновлене педіатричне відділення photo_camera 16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up