Партнер рубрики Події

Потрійне щастя Діани і Володимира: у перинатальному центрі народилась перша трійня за два роки

Потрійне щастя Діани і Володимира: у перинатальному центрі народилась перша трійня за два роки
  • Із іменем для донечки вже визначились, а от для двох хлопчиків є три варіанти імен. І новоспечений тато право вибору віддав щасливій мамусі.
  • Вдома на маму і на діток дуже чекає десант бабусь-дідусів, які обіцяють допомагати ростити онучат.
  • Дітки поки у відділенні інтенсивної терапії новонароджених, але вже проявляють характер, жартують лікарі.

 

Перша трійня від початку повномасштабного вторгнення з’явилась на світ 15 листопада у Тернопільському перинатальному центрі «Мати і дитина».

Зайшли двоє — вийдуть п'ятеро

Одразу троє діток народились у подружжя лікаря зі Збаража Діани Поберезької та її чоловіка-підприємця Володимира Філика.

Відео дня

Зайшли в пологовий двоє, а вийдуть звідси п’ятеро — жартують медики.

«20 хвилин» через добу після народження малюків вдалось кілька хвилин поспілкуватись із новоспеченою мамусею.

— Напередодні Міжнародного дня передчасно народжених дітей, який відзначають 17 листопада, в нашому перинатальному центрі народилась трійня — двоє хлопчиків і дівчинка, — повідомила завідувачка інтенсивної терапії новонароджених перинатального центру Неля Скубенко. — Вага діток 1 440 г, 1 730 г і 1 280 г. Малюки виходжуються у відділенні інтенсивноі терапії новонароджених.

Додому родина поїде, коли всі троє наберуть вагу 2 кг. А от з іменами для крихіток батьки вже майже визначились. Принаймні донечку назвуть Златою. А от як зватимуть синочків, поки не вирішили. Щасливий тато вибір поклав на новоспечену мамусю. Серед варіантів — Савелій, Дем’ян і Владислав, поділилась із «20 хвилин» Діана Поберезька.  

Довірили нам своє щастя…

— Ми зареєстровані на Хмельниччині, а проживаємо у Збаражі, я працюю лікарем-рентгенологом у Скалатській лікарні, а чоловік — приватний підприємець, — поділилась Діана. — Одружені два роки. Рік не могла завагітніти, лікувались. Тепер у нас троє діток.

Молода мамуся поділилась: коли була на 30 тижні вагітності, у неї підскочив тиск. Тому її госпіталізували до перинатального центру. Медики той стан породіллі не коментують, але говорять про загрозу для малюків. І додають: вдалось дотримати вагітність до 33 тижня, і подружжя довірило нам своє щастя…

Під час операції, окрім основного складу операційної бригади, ще й чергували три бригади неонатологів та медсестер. Дітки зараз у відділенні інтенсивної терапії новонароджених. Потребують лікування і подальшого виходжування під пильним наглядом медиків.

— Коли я побачила дітей, під час операції була при свідомості, я плакала від щастя, — Діані і зараз важко стримувати емоції. Жінка ще й хвилюється, аби з малюками все було добре. — Чоловікові  пощастило більше — він їх всіх вже потримав на ручках, я поки ні. Головне, щоб дітки були здорові…

Вдома на малючків чекає цілий десант родини і бабусів-дідусів. Всі готувались до появи на світ нащадків та обіцяють допомагати із крихітками. Готувались до появи трійні і батьки, принаймні вже придбали візок для трійні і, знаючи наперед про стать діток, вибрали нейтрального кольору. Одяг, предмети гігієни і більшість потрібного для малючків вже чекає на них вдома. Навіть визначились із хресними, а їх одночасно потрібно аж шестеро. За кумів підуть рідний і двоюрідний брати, — більшість хресних буде із родини.

Діана щиро розсміялась, коли журналісти поцікавились у неї, якою була реакція тата, коли дізнався про потрійну вагітність, а також коли вперше побачив малюків.

Народжують на чверть менше

— Ділився, що таких мацьоп ще не бачив і на руках не тримав, — сміється жінка. — Але він щасливий. А свій стан я і описати не зможу, напевне. Оце наше щастя. Потрійне щастя…

Народжують жінки у час війни менше майже на чверть, відсотків на 25-28% менше, аніж в довоєнний час, каже генеральний директор КНП ТОКПЦ «Мати і дитина»Віктор Овчарук.  

— Наш пологовий будинок вже працює 75 років, а перинатальний центр — 15, каже Віктор Овчарук. — За 15 років тут народилось близько 40 тисяч дітей, з них 4 тисячі — дітки, які пройшли через реанімацію новонароджених. Із цих 4 тисяч 701 дитина народилась із вагою до 1, 5 кг.

Це перша трійня цього року, минулого у перинатальному також трієнь не було, тільки двійні. У 2022-му їх було 46, а від початку 2023 року народились ще 28.  

— Народжують менше, ймовірно, через війну, дуже багато жінок виїхали з України, сім’ї через нестабільну соціально-економічну ситуацію, напевне, не наважуються, — припускає Віктор Овчарук. — Але ми усіх закликаємо – приходьте народжувати, гарантуємо безпеку, є укриття, а також порядність, професійність і  чуйність з боку лікарів.

 

Редакція «20 хвилин» щиро вітає новоспечених батьків Діану та Володимира, а також всю родину, в якій напередодні утричі примножилось щастя. Міцного здоров’я мамі і діткам, малюкам щасливої долі та рости у мирній країні!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Віра Павук

    Здоров'я батькам і їхнім діточкам
  • Володимир Гевко

    особливо у Володимира - одразу три дитини і не треба йти на війну)

keyboard_arrow_up