Партнер рубрики Події

Потягли пенсіонерів до суду, потріпали нерви, а самі чиновники не прийшли

Потягли пенсіонерів до суду, потріпали нерви, а самі чиновники не прийшли
  • Пенсіонера з Тернополя три роки тягають по інстаціях, штрафують, бо він розчистив хащі біля будинку.
  • Його жінка, теж пенсіонерка, підтримує і супроводжує чоловіка у всіх інстанціях. На очах у жінки в суді виступають сльози.
  • Редакція “20 хвилин” не могла залишитися осторонь цинізму, проявленого по відношенню до тернопільського пенсіонера місцевими чиновниками, і звернулася із проханням до адвоката, аби той захистив пенсіонера в суді. 
  • Що відбулося у суді 19 жовтня, дізнавалися журналісти “20 хвилин”.

Фактично пенсіонер з Тернополя Іван Ільчишин зробив роботу за комунальників, натомість отримав штраф, еквівалентний його місячній пенсії, та зневіру у всіх. 

Державна екологічна інспекція в Тернопільській області подала позов до Івана Ільчишина про стягнення збитків, заподіяних державі в результаті порушення природоохоронного законодавства.

Читайте також: Три роки мордують! Тернополянин розчистив хащі біля будинку, а його оштрафували і потягли до суду

Відео дня

За незаконну, несвоєчасну та неправильну обрізку кущів і покарали чоловіка. Принаймні, екоінспектор стверджує, що чоловік не мав права це робити і завдав своїми діями збитків.

А ось міськрада, як нам пояснили, стосунку до цієї справи взагалі немає.

— Якщо розглядати випадок з мужчиною, якого оштрафували, то він здійснював обрізку на прибудинковій території, — повідомила речниця міськради Мар’яна Зварич. — Якщо йдеться про зелені насадження в межах "червоних ліній", то технічним завданням передбачаються території для проведення догляду в межах виділених коштів.

Останню фразу ми довго намагались розшифрувати. Нам пояснили: якщо йдеться про прибудинкову територію – треба з претензіями звертатись до колишніх жеків, а тепер — приватних підприємств. Мовляв, міськрада до них не має стосунку.

Олександра Ільчишин — дружина пана Івана підтримує чоловіка в усьому, пенсіонери ходять по державних інстанціях вдвох.

— Три роки нас мордують — листи і гроші, гроші і листи. Куди ми вже тільки не звертались за допомогою. В ту ж міськраду — і за захистом, і за матеріальною допомогою, аби оплатити той штраф і забути це все. Проте нам відмовили, — поділилась пані Олександра. — З мого чоловіка зробили мало не злочинця. А в чому він винен? Що хотів нарешті навести лад? Напрацювався гірко, що ледь рухався? Все тому, що просто хотів, аби до Дня міста в нас біля будинку був порядок, а не зарості, які перетворились на сміттярку та безкоштовний туалет?

Судовий розгляд

Тернопільський міськрайсуд призначив розгляд цієї справи на 19 жовтня. Очевидно, що пенсіонери не можуть дозволити собі професійну правничу допомогу у ролі адвоката, тому й звернулися із заявою до Центру надання безоплатної вторинної допомоги. Як думали вони, завчасно, і прийдуть до суду 19 жовтня вже із захисником.

Але і тут склалось не все гладко. Оскільки подружжя Ільчишиних подало заяву до Центру безоплатної допомоги за 10 календарних днів, а не робочих, при цьому не врахувавши вихідних і святкових днів, тому захисника у центрі їм на 19 жовтня не надали.

Редакція “20 хвилин” не могла залишитися осторонь цинізму, проявленого по відношенню до тернопільського пенсіонера місцевими чиновниками, і звернулася із проханням до адвоката Віталія Вітіва, який люб'язно погодився стати на захист справедливості. Тож 19 жовтня Іван Ільчишин прийшов у судовий зал із адвокатом.

Як розповів адвокат пенсіонера Віталій Вітів, ця справа фактично тягнеться із 2018 року. Чоловік сплатив 888 грн штрафу разом із комісією за те, що розчистив хащі і облагородив прилеглу територію навколо свого будинку. Цікаво, чоловік ще й сплатив подвійний штраф, бо лежав у лікарні і не сплатив суму вчасно. Іван Ільчишин звертався в аміністративному порядку, щоб скасувати цей штраф. Згодом пан Іван звертався і до міської ради, і в обласну раду з проханням звільнити його від відшкодування шкоди. Однак, міська рада відповіла, що це питання слід розглядати з мешканцями будинку, Петлюри, 10. Обласна рада також самоусунулась, залишивши чоловіка, який постав проти нашої системи, сам на сам.

— Державна екологічна інспекція сьогодні не виявила бажання підтримати свій позов, який, очевидно, має лише спекулятивну мету. Вимоги про відшкодування шкоди за хащі, підрізані ще у 2017 році пенсіонером ІІ групи, є абсурдними. Пан Ільчишин, як бачимо, з'явився до суду, бо це його громадянський обов'язок, — каже адвокат. — Виходить, кожен, хто ходить по чагарниках та самосівах, має відчувати небезпеку, бо в будь-який момент за це можуть скласти протокол?

Питання адвоката дійсно залишається риторичним.

Головуючий по справі суддя Тернопільського міськрайонного суду Віктор Братасюк відклав судове засідання на 18 листопада у зв'язку з неявкою позивача — Державної екоінспекції. Чи з'явиться екоінспекція наступного разу і що буде пояснювати, ми обов'язково повідомимо. Журналісти “20 хвилин” стежитимуть за розглядом цієї справи до кінця. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (21)
  • Оксана Жулицька

    А ті сухі дерева, що стоять обабіч доріг по Тернополі так мають стояти??? Бо ще не час? Екоінспектори стані, а коли буде час??? Коли при бурі воно впаде на проїжджу частину чи на машину і буде аварія???? Ця інспекція тільки дає дозвіл на вирубку  живихьдерев, на місці яких будуть желізні магазинчики!!!!
  • Ivanna Krasmozhon

    ГАНЬБА ТЕРНОПІЛЬСКОМУ ОЧІЛЬНУКУ,ЯКИЙ  НЕ ЗАХИСТИВ ПЕНСІОНЕРА  !ВСІ КЕРІВНИКИ ВИННІ,ЯК ЩО МІСТО ЧИСТЯТЬ ПЕНСІОНЕРИ ЗА СВІЙ РАХУНОК!
  • Lidiya Rymar Slyvka

    Бажаю пану Івану та його дружині перемоги! Ви молодці! Шкода, що замість подяки за допомогу, ось такі працьовиті і добрі люди отримують клопоти та штрафи.
  • Марія Ткачук

    ганьба тим  хто таке зробив  з  іваном  сами  нічого  нероблять  і  другим  недають

keyboard_arrow_up