Повербанки, генератори та потужні зарядні станції: що можна купити у Тернополі та скільки це коштує

Повербанки, генератори та потужні зарядні станції: що можна купити у Тернополі та скільки це коштує
  • Через масовані ракетні обстріли по енергосистемі України останніми днями у Тернополі та області перебої з електропостачанням. Місцевих просять максимально знизити витрати електроенергії.
  • Дехто побоюється нових обстрілів, тож купують акумулятори та зарядні станції для своїх будинків та квартир. Журналісти «20 хвилин» дізналися, скільки вони коштують у місті, чи легко їх придбати та що ще пропонують у магазинах.

Останніми днями тернополян лякають можливими погодинними відключення. Ще 12 жовтня «Тернопільобленерго» опублікував графік відключень у різних мікрорайонах, а вже зранку, 13 жовтня, повідомили, що відключення будуть лише у аварійних випадках. Однак на деяких вулицях все ж були проблеми зі світлом. Тому багато людей вирішили готуватися до можливих проблем та зменшують свої електровитрати.

– Коли повідомили, що потрібно зменшити енерговитрати – по максимуму відключив усе непотрібне в домі, – каже тернополянин Василь. – З 11 жовтня не користуюсь пральною машинкою, електродуховкою та чайником. Замість пилосмока – віник. Ввечері вимикаю світло. Працює лише холодильник і зарядні пристрої до ноутбука та телефона. Про всяк випадок вирішив придбати повербанк для телефона. Але сподіваюсь, що все буде добре.

А ви готуєтесь до можливих проблем з електропостачанням? Проголосуйте!

Відео дня

Опитування

Як ви готуєтесь до можливих перебоїв з електроенергією?

Тож ми дізналися, скільки коштують корисні аксесуари та пристрої, які допоможуть залишатися зі світлом, навіть під час перебоїв електропостачання.  

Повербанки скуповують

Ми дізналися, чи легко придбати зараз зарядні пристрої в Тернополі та скільки доведеться.

У магазині «Ельдорадо», що на вулиці Перля, 3, всі повербанки розкупили. Як розповів продавець–консультант, у них був окремий стелаж, їх було багато, однак ще 11 жовтня не залишилось жодного. Можна лише замовити онлайн.

Невеликий вибір портативних акумуляторів був в магазині побутової техніки «Ельмарт», що на вулиці Шептицького, 11.  Чотири різні пристрої. Ціни «кусаються». Найдешевший, ємністю 10 000 мА·год, коштує 1000 гривень. Ємністю 20 000 мА·год – 1800 гривень. Були два різні повербанки на 30 000 мА·год. Вони квартували 2200 та 2600 гривень.

У магазині «Фокстрот»  на вулиці Торговиці, залишилися повербанки, ємністю 10 000 мА·год. Найдешевший коштує 837 грн, найдорожчий – 1116 грн.

Також ми порівняли вартість пристроїв в інтернет–магазинах. Дивіться ціни на інфографіці.

На Центральному ринку ціни нижчі, ніж у магазинах. Найдешевший повербанк на 10 000 мА·год коштує 600 гривень. Ємністю 20 000 мА·год – 1200 гривень, а найдорожчі, ємністю 30 000 мА·год, – 1900 – 2200 гривень.

Ми знайшли пристрої від різних виробників. Дефіциту на них немає. Продавці кажуть – попит серед тернополян збільшився, але не так, як на початку війни.

– Люди купують частіше, дуже багато запитують, – каже продавець мобільних аксесуарів Сергій. – Зазвичай беруть на 20 000 мА·год, це оптимальний варіант, вистачить на 3–4 зарядки телефону, залежно від його характеристики. Великого ажіотажу немає, як це було на початку війни, коли повербанки всі розкупили. Зараз є і бюджетні, і дорожчі варіанти з технологією швидкої зарядки.

Як запевняють продавці, ціни на зарядні пристрої не піднімали після масованих ракетних обстрілів та проблемами з електропостачанням. Хоча кажуть – за останні місяці вони і так виросли через курс долара, адже товар замовляють з–за кодону.

Реле напруги

Ще один корисний та недорогий прилад – реле напруги. Воно призначене для захисту електрообладнання від перепадів напруги. Реле постійно заміряє напругу в мережі, і якщо вона занадто низька або занадто висока – реле відключає електричну мережу, захищаючи тим самим інше обладнання від поломки.

Після перебоїв електроенергії та перепадів напруги тернополяни також купують цей пристрій, щоб зберегти побутову техніку.

Коштує реле напруги на одну розетку приблизно 500–650 гривень в магазинах побутової техніки та при замовленні онлайн.

Є і дорожчі варіанти на кілька входів. До прикладу, стабілізатор напруги на 4 розетки обійдеться приблизно в 1600–2000 гривень.

Генератори

Якщо ви живете у приватному будинку – можна придбати бензиновий електрогенератор. Ціни на них стартують у середньому від 8600 грн за однофазний генератор, потужністю 1 кВт з вихідною напругою 220В. До нього можна підключити побутову техніку.

Ціни на генератори на ринку в середньому 8000 – 12 000 гривень. Приблизно такі ж – в інтернет-магазинах. 

Також його можна орендувати. Коштує така послуга 300–400 гривень за добу (без вартості бензину, бо його треба купувати окремо). Ми знайшли кілька таких оголошень у Тернополі. Однак цю послугу надають переважно для будівельних цілей.

Зарядні станції для квартири

Якщо ви живете у квартирі, то скористатися бензиновим генератором не зможете. Однак можна придбати спеціальну зарядну станцію. Це «повербанк для квартири». Такі можна зарядити і потім підключати до них побутову техніку. Як вказано у описі, такої станції вистачить на повноцінне використання техніки від одного до кількох діб, залежно від споживання електроенергії та техніки, яку ви використовуєте.

Рівень споживання різних побутових приладів дивіться на інфографіці:

Заряджається станція за кілька годин. Можна придбати додаткові акумулятори або підключити до неї сонячні панелі. 

Однак ціна шокує – майже 200 тис. гривень. Додатковий акумулятор обійдеться ще приблизно у 150 тис. гривень.

Є і дешевші станції, наприклад, за 90 тис. гривень, однак вони менш потужні, і їх вистачить всього на кілька годин активного використання. 

Такі станції можна замовити онлайн з самовивозом або кур’єрською доставкою у Тернополі.  

Портативні сонячні станції

Також продають і портативні сонячні станції. Вони мають сонячну панель та основний блок з акумулятором. Як зазначають в характеристиці, такої вистачить для підзарядки телефонів, ноутбука, освітлення та використання побутової техніки з низьким споживанням електроенергії. До прикладу – можна підключити холодильник.

Коштує таке задоволення від 12 000 гривень до 40 000 гривень. Все залежить від її характеристик та виробника.

А ви готуєтесь до можливих перебоїв з електроенергією? Напишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • vt vt

    РІА лицеміри хрінові
  • vt vt

    Тупа реклама магазинів
  • Віктор Почаїв

    Це не мотлох.Подумайте на скільки хватить

    харчів без холодильника, тепла без котла

    та інше.

    Ви зараз не уявляєте життя без телефону, інтернету і т.д.

    От вам і мотлох.

    Думайте перед тим як писати.
  • Бодя Олегович

    Кому потрібен той мотлох, якщо світла не буде?

keyboard_arrow_up