Партнер рубрики Події

Поверніть рідних додому! На Театральному майдані вимагають визначити порядок демобілізації

Поверніть рідних додому! На Театральному майдані вимагають визначити порядок демобілізації

У Тернополі дружини і родичі військових вийшли на мирний протест. Чого вимагають, і як діятимуть далі, якщо їх не почують, дізнавались «20 хвилин».

Мітинг з вимогою демобілізувати військових, які боронять Україну вже майже два роки, відбувається у Тернополі на Театральному майдані.  

— Військові втомились, вимагаємо заміну, рівні права для всіх, вимагаємо термінів служби, — скандували учасники мітингу 14 січня.

Після мітингування на Театральному майдані учасники акції пішли до обладміністрації.

Відео дня

Зазначимо, що подібні зібрання проходять одночасно у багатьох містах України.

Рідні втомились — просимо замінити

Чоловік Іванни Марко служить від 2014 року. У 2014-2015 був мобілізований, від початку повномасштабного вторгнення — на передових позиціях. Жінка каже, прийшла на акцію, бо хлопців потрібно вже міняти і на одних плечах війну виграти неможливо.

Тернополянка Інна прийшла на акцію з двома синами — хлопцям 10 і 12 років, і тата від початку повномасштабного вторгнення вони бачили єдиний раз.

— Дуже прошу владу в Президента, аби дозволили нашим хлопцям повернутись додому, — каже Світлана Умєрова, чоловік якої служить від перших днів великої війни. — Щоб їх замінити. Щоб до них віднеслись як до людей. Мій чоловік на війні від березня 2022 року. його відпустили додому лише на п’ять днів влітку 2022 року. Це півтора року я чоловіка не бачила.

Хлопцям, які на передовій майже два роки, — дуже тяжко, каже дружина. Вони морально і фізично виснажені, втомились. Тому пора їх замінити і дати бодай трохи відпочити.

Головною метою акції є встановлення термінів служби та визначення порядку демобілізації. Щоб, скажімо, після 18 місяців служби військовослужбовець за власним бажанням мав вибір чи залишитись на службі чи повертатись додому.

Нагадаємо, 8 листопада Верховна Рада підтримала продовження строків воєнного стану в Україні й загальної мобілізації на 90 діб – до 14 лютого 2024 року. Це було вже дев'яте голосування парламенту за продовження цих термінів від початку повномасштабної війни.

Наразі учасники мирної акції погоджуються, що навіть 24 місяці на війні це багато, щоб отримати право на демобілізацію. Та і повертатися у мирне життя воїн має не на місяць чи три. Цього не достатньо для відновлення після років на фронті. Та поки що йдеться лише про те, щоб такі терміни взагалі встановили, і військові мали можливість демобілізуватися відвоювавши певний термін.

Загалом акцію у Тернополі підтримали кілька десятків людей. Мітинг ініційований спільнотою дружин військових. Акції планують проводити і надалі, допоки не приймуть відповідний законопроєкт.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (34)
  • Читач66

    Воювати немає вже кому, поліцаї, чиновники мають бронь, хтось мусить маєтки злодюг охороняти від гніву
  • Читач66

    Тільки ногами вперед
  • Ольга Ісаєнко

    #ДЕМОБІЛІЗАЦІЮ після 18 місяців служби!. Скільки ще можна знущатись з наших захисників. Прийшов час інших.
  • Таня Война

    Демобілізацію нашим Захисникам!

keyboard_arrow_up