Партнер рубрики Події

Як "липові" працівники банку хотіли видурити гроші у журналіста. Що робити: коментують експерти

Як "липові" працівники банку хотіли видурити гроші у журналіста. Що робити: коментують експерти
  • «Вашу карту заблоковано, для розблокування зверніться за телефоном» – таке СМС повідомлення може прийти будь-кому. Однак в жодному разі не можна одразу телефонувати за цим номером. Такі «банківські працівники» – звичайні шахраї, а «розблокування» карти закінчується зникненням усіх коштів.
  • Як не потрапити на гачок шахраїв? Що варто знати про класичну схему злочинців – читайте у матеріалі.

Чи не кожному приходять на телефон різні рекламні розсилки через СМС, у viber, Фейсбук чи інші соціальні мережі. 

«Ви порушили договір, ваша карта заблокована»

Одну з таких СМС-повідомлень отримав журналіст «20 хвилин». Воно одразу не викликало довіри.

– Шановний клієнт, ви порушили умови договору, вашу картку блоковано. Деталі за телефоном – йшлось в повідомленні.

Відео дня

У ньому ж вказано два номери телефонів. Жодної конкретики – ні з якого банку це повідомлення, ні який договір порушено, ні яку карту заблоковано. Більше того, СМС надійшло зі звичайного номеру. Стає очевидно – маємо справу з шахраями.

Ми спробували зателефонувати на вказані номери, однак ніхто так і не відповів – номери вже були відключені. Спробували зателефонувати і на той номер, з якого надійшло сповіщення, однак і тут невдача – шахраїв встигли заблокувати.

Ми знайшли відгуки на форумах про наших "банкірів" – «Шахраї» та «Представляються співробітниками банку».

«Віддалених» шахрайств побільшало

Як повідомив начальник служби психологічного забезпечення національної поліції Тернопільщини та юридичний психолог Михайло Козюк, упродовж 2020-го року правоохоронці зафіксували на Тернопільщині 535 фактів шахрайства. Кількість приблизно та ж сама, що й минулого року, але їх тип змінився в сторону "віддаленого", "кібершахрайства".

– Левова частка з зафіксованих випадків – шахрайства, пов’язані з торгівлею у соціальних мережах. На платформах ОЛХ, інстаграм, групи у фейсбуці, – каже Михайло Козюк. – Другий за кількістю тип обману – шахрайства пов’язані з використанням банківських карток людей. Обіг та перерахунок коштів між різними банківськими абонементами. Третій популярних спосіб (але він не такий масштабний) це Телефонне шахрайство за принципом «Ваш родич у біді», обман за місцем проживання, обмін валют, оренда та продаж житла, циганські шахраї, тощо.

Довірливим людям телефонують шахраї, які представляються працівниками банку і під різними приводами вивідують конфіденційну інформацію, номери рахунків, пін-коди, паролі.

Як перевірити номер телефону?

Якщо вам телефонують з невідомого номеру, або просять зателефонувати – номер телефону можна перевірити на різних ресурсах, де звичайні користувачі лишають коментарі про контакти та досвід спілкування з людиною.

Можна знайти потрібний номер та прочитати відгуки про нього. В таких телефонних довідниках користувачі присвоюють телефонам різні статуси. Найбільше відгуків, які лишають люди – попередження про те, що це номер шахраїв.

Тому, якщо ви бачите пропущений дзвінок з невідомого номеру, – можна спершу перевірити, чи є про нього відгуки. Можливо вам намагались додзвонитись злочинці.

Чи можна повернути гроші?

Як розповіли у відділі комунікації ПриватБанку – важливо, щоб кожна людина пам’ятала, що банківський працівник ніколи не буде запитувати по телефону персональну інформацію.

– Шахрайство з  картками відбувається, коли власник картки повідомив третім особам свої персональні дані (номер картки, термін дії та CVV-код, логін, паролі, кодове слово, паспортні дані) або ж втратив свою банківську карту і вчасно не заблокував її, – пояснює фахівець з комунікацій ПриватБанку Докія Кузьменко. – За жодних обставин не можна розголошувати персональні дані по картці – справжній працівник банку ніколи вас про це не запитає. 

Якщо ж ви чи ваші знайомі стали жертвою шахраїв – варто не зволікати. Чим швидше ви почнете звертатися до банку та правоохоронців, тим більші шанси, що злочинця вдасться знайти, а гроші повернути.

– Найголовніші кроки – максимально швидко у найближчому відділенні банку чи за телефоном гарячої лінії заблокувати картку, у випадку викрадення телефону чи паспорту, змінити фінансовий номер, повідомити банк про втрату документу, залишити заяву у службі безпеки банку, – пояснює Докія Кузьменко. –  Одночасно треба звернутись в поліцію,  зібравши всі докази факту шахрайств.

Як не спійматись на гачок шахрая?

Зловмисники часто маніпулюють довірою людей. Від шахраїв не застрахований ніхто, тому завжди потрібно обдумувати свої дії та не піддаватись на маніпуляції – радить психолог Михайло Козюк.

– В основі шахрайства є прості базові, на перший погляд, психологічні характеристики особистості та соціуму, - пояснює психолог. – Шахраї – це неабиякі психологи, часом вони просто «гуру» комунікації та різного роду психологічних технік впливу на людину. В природі кожного закладена довірливість до оточуючого середовища. Генетично людина соціальна без цього вона гине. Це природне явище. За необхідності вижити – довіряєш кожному. Не довіряйте «журавлю у небі», довіряйте конкретним речам – документам, які засвідчують персону, конкретній нерухомості у яку вас заводять, не лінуйтесь запитати сусідів чи голів ОСББ про "історію" конкретного житла. Проявіть певний рівень критичного мислення до того що вам розповідають.

Якщо до вас телефонують невідомі люди та представляються працівниками банку – краще покласти трубку.

– Найкраще за все, якщо вам телефонують і представляються банківськими працівниками – покласти трубку і перетелефонувати самому, але на офіційний номер банківської установи, – радить Михайло Козюк. – Номери гарячих ліній банків є на їх офіційних сайтах. Там вже можна буде дізнатися, чи дійсно з вашою картою є проблема і як її вирішувати. В жодному разі не можна надавати невідомим особам будь-яку персональну інформацію (паспорт, ІД код, доступна інформація у соціальних мережах, банківські рахунки та коди карток, тощо). Її не вимагають працівники банку. Намагайтеся не вступати в діалог із незнайомими людьми.

Варто попередити своїх близьких про можливі схеми шахраїв. Особливо це стосується пенсіонерів. Саме пенсіонери найчастіше стають жертвами шахраїв. Також в групі ризику люди, які прагнуть швидких та легких грошей, люди, які постійно хочуть заощадити, жадібні. Такі часто стають жертвами шахрайств, пов’язаними з неіснуючими розіграшами призів, продажем надто дешевих товарів, тощо.

– Мисліть критично, не поспішайте, перевіряйте, проявляйте «підозрілість» до угод, взаємин, незнайомих осіб, уникайте «домовленостей на відстані» і буде Вам, і здоровий сон, і кошти у кишені. – каже поліцейський психолог. – Радьтесь і довіряйте компетентним, просіть підтримки та допомоги у рідних, звертайтеся зо допомогою до ліцензійних агентств, нотаріусів, адвокатських кантор.

Якщо дотримуватись цих простих правил – ви не станете легкою здобиччю для телефонних шахраїв.

 

ДОВІДКА:

Відповідальність за шахрайство передбачена статтею 190 Кримінального кодексу України.

1. Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) – карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 грн) або громадськими роботами на строк до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

2. Шахрайство, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому, – карається штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700 грн) або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

3. Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, – карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

4. Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою, – карається позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

А ви колись отримували СМС-повідомлення від шахраїв? Пишіть свої історії у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Роман Рома

    В мене вже більше соті заблокованих номерів☝️
  • Pavel Orestovich

    Навіщо собі мізки клювати)) Простий іґнор і все

keyboard_arrow_up