Партнер рубрики Події

Президент підписав Закон про мобілізацію

Президент підписав Закон про мобілізацію

Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію. Більшість норм вступлять у дію за місяць після підписання.

Про підписання закону стало відомо з картки законопроєкту №10449 на сайті парламенту.

Більшість норм закону стануть чинними через місяць. Зеленський казав, що цей законопроєкт допоможе військовому керівництву країни, а також він містить норми для підтримки війська, яке постійно перебуває на фронті, зокрема, завдяки ротаціям та відпусткам.

Що передбачає закон про мобілізацію

Основні положення з документа є такими:

Відео дня
  • Замість строкової служби вводиться базова військова служба терміном 5 (у мирний час) та 3 (у воєнний час) місяців. Українці віком до 24 років зможуть обирати рік та період проходження базової служби.
  • Запроваджується базова загальновійськова підготовка. З 2025 року вона стане елементом навчання у навчальних закладах, проводитиметься у вишах усіх форм власності.
  • Не потрібно буде йти в ТЦК, щоб оновити дані. Це можна буде зробити онлайн в особистому кабінеті або у ЦНАПі. Громадяни, які перебувають на військовому обліку, можуть в добровільному порядку створити особистий електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного чи резервіста.
  • Залишається норма про право на демобілізацію людей з інвалідністю, а також демобілізація у зв’язку зі звільненням з полону (якщо військовослужбовець не висловлює бажання продовжити службу).
  • Визнані обмежено придатними мають повторно прийти ВЛК.
  • Військовослужбовці у разі укладення першого контракту мають право на компенсацію 50% від першого внеску за кредитом, забезпеченим предметом іпотеки.
  • Ті, хто отримав II - III групу інвалідності після 24 лютого 2022 року (окрім військовослужбовців), мають пройти повторний медогляд для визначення придатності до служби.
  • Щодо консульських послуг за кордоном, то протягом 60 днів потрібно буде оновити персональні дані в ТЦК. При цьому зробити це можна буде дистанційно електронною поштою, телефоном або через е-кабінет.
  • Обмеження права керування авто для ухилянтів від військової служби. Однак є вийнятки.
  • Під час перевірки документів уповноважений представник ТЦК або поліцейський здійснюватиме фото- та відеофіксацію процесу пред'явлення та перевірки документів із застосуванням технічних приладів та засобів фото- та відеофіксації.
  • Необхідність обов'язково мати при собі військово-обліковий документ та показати його на вимогу представника ТЦК, поліцейського чи ДПСУ. Потрібно на період мобілізації усім громадянам віком від 18 до 60 років, що перебувають на обліку (чи зняті з нього).

Коли почнуть діяти нові правила

Відтепер, коли законопроєкт ухвалено в другому читанні (в цілому), згідно з регламентом і Конституцією, документ має підписати спікер ВРУ і передати документ на підпис президенту. І після цього через місяць закон вступає в дію.

Законопроект про мобілізацію та інші зміни

Нагадаємо, що 25 грудня Кабмін вніс до Верховної Ради законопроект щодо мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. Але через низку зауважень його було відкликано 11 січня. Тож 30 січня в Раду внесли оновлений законопроект, який пройшов перше читання 7 лютого. А сьогодні відповідно друге.

Після чого Комітет ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув понад 4 тисячі поправок до законопроекту, які були подані нардепами. Вже 9 квітня Комітет затвердив текст законопроєкту про мобілізацію до другого читання.

Додамо, найбільший резонанс викликало те, що з документу виключили норму про демобілізацію військових після 36 місяців безперервної служби. Це було зроблено на прохання глави Міноборони Рустема Умєрова та головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського.

Очікується, що тепер уряду доручать розробити окремий законопроєкт, який буде регламентувати питання звільнення з військової служби під час дії правого режиму воєнного стану. На його розробку заклали термін у 8 місяців.

Крім того, 10 квітня Верховна Рада проголосувала за окремий законопроєкт в першому читанні за посилення відповідальності за військові правопорушення. Він передбачає посилення штрафів.

Також парламент в першому читанні проголосував за законопроєкт про мобілізацію засуджених.

Також ми писали, що мобілізаційний вік в Україні знизили до 25 років (раніше цей вік складав 27 років). Відповідний закон підписав нещодавно президент Володимир Зеленський

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • вася бик

    Йду!!! Тільки в лавах суддівсько-ментовського батальйону
  • Pavel Akiev

    За місяць після чи через місяць після, чи наступного місяця після. Шо ви там курите? Я ТАКЕ Ж ХОЧУ ПОКУРИТИ.

    1 Jurist reply Pavel Akiev

    Ти й так дурненький, нашо тобі курити?
  • PM

    Если закон не зарегистрирован в минюсте, то закона нет.

    Если закон противоречит конституции и/или международному праву, то он никчемный.

    Не обращайте внимания на их авторские хотелки.
  • Ян Балога

    Ще один самопроголошений, що він собі думає ?

keyboard_arrow_up