Партнер рубрики Події

Причиною смороду у Тернополі може бути спалювання токсичних шпал (ОНОВЛЕНО)

Причиною смороду у Тернополі може бути спалювання токсичних шпал (ОНОВЛЕНО)
  • Тернополяни скаржаться, що на підприємстві на вул. Бродівська, 61 спалюють шпали, які покриті токсичною речовиною.
  • Керівник підприємства стверджує, що це - неправда. А сморід - від того, що горять торфяники
  • Держекоінспекції про такі випадки відомо. Інспектори чекають дозволу на перевірку

 - На підприємстві "Рефрежераторно-вагонне депо Львівської залізниці" систематично  спалюють шпали радянського виробництва, покриті токсичною речовиною - креозот, та частини дерев`яних товарних вагонів - для утеплення яких використовували пінопласт. При згорянні креозот та пінопласт розкладаються на смертельно отруйні речовини, що викликають онкозахворювання. Це хімічний терор мирного населення с. Біла, що розташоване поряд, - написала читачка на сайт "20 хвилин".

Подібна скарга від тернополян є і на сайті міської ради.

- На вулиці Бродівській спалюють матеріали від поїздів. Все це відбувається вночі, - зазначила тернополянка Любов. - Після чого на Новому світі страшний смог, неможливо залишити відчинене вікно, в квартирі просто задихаєшся, дитина почала кашляти.

Відео дня

Держекоінспекції відома ця проблема з  неодноразових скарг тернополян.

- Для того, щоб провести перевірку, ми повинні мати повноваження, згідно з чинним законодавством, - каже заступник Головного державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища області Едуард Ференц. - Отримати згоду на перевірку ми можемо впродовж місяця. Але ми телефонуємо, щоб її надали скоріше. Ми можемо прийти і не побачити в той момент, що щось палять, адже, за словами тернополян, роблять це переважно вночі. Зате нам легше буде влаштувати повторну позапланову перевірку, якщо до нас звернуться місцеві мешканці. Відповідальність встановлюватиметься відповідно до завданої шкоди.

У разі виявлення неприємного запаху радять телефонувати на гарячу лінію міськради: 067-351-57-10, 15-80 та в Держекоінспекцію: (0352) 25-96-33.

В редакцію "20 хвилин" звернувся також і представник Тернопільського колійного ремонтно-механічного заводу, щоб пояснити їхню позицію.
 - Жодних підпалів на території нашої організації не виявлено, - коментує начальник виробничо-технічного відділу заводу Андрій Плебан. - Ми самі провели перевірку, бо можливо справді хтось із наших працівників щось десь там палив. Якби справді в ті дні, про які кажуть тернополяни, чи перед цим були якісь підпали, то залишилися би сліди. Однак ми нічого не виявили. Зрештою, ми завжди відкриті до перевірок і від громадських активістів, і від екологічної служби. Та чомусь ніхто до нас цього року не звертався, зважаючи на розмови в місті.
Пан Плебан каже, що дим, який відчувають тернополяни, може бути внаслідок того, що неподалік горять торф'яники. 
- Ніхто ніякі шпали не спалює. Ми свідомі, що це - забруднення середовища. Відпрацьовані шпали ми складуємо та зберігаємо, оскільки утилізацією займається інша структура, - продовжує Андрій Плебан. - Однак ще раз наголошуємо: наша внутрішня перевірка показала, що ніяких підпалів не було.

- На території нашого підприємства нічого не горить, тому до нас може приходити будь-яка перевірка, - запевнив нашого журналіста при особистій зустрічі начальник підприємства Арсен Коберський. - Котел, який ми нібито розпалюємо, зараз на ремонті. Це неподалік горять торф’яники. Не розумію, чому хтось поширює ці неправдиві чутки.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Haman Joey

    Новий світ, смердючий світ

    Так як два дні, вони знову намагаються отруїти людей в новому світі.

    Я думаю, що вони повинні заплатити багато хабарів, щоб спалити щовечора цю отруйну речовину.

    Хто дбає про здоров'я людей? це не приносить ніякої користі!

    А де нова поліція? Де контроль? Кожен знає, хто горить це лайно, але місто не робить нічого, щоб врятувати людей.

    Це смердить страшенно! Глава міста повинен спати тут одну ніч з відкритим вікном!

    Або він робить відпустку в своїй віллі іспанії?
  • Діонісій

    якщо ввечері подивитись від "Маяка" в напрямку с.Біла то майже кожного завжди можна побачити, металеву високу трубу з якої валить чорний дим. що то за підприємство не знаю,
  • Анонім

    Вже декілька днів східний вітер, і в Пронятині сморід страшенний, неможливо дихати. Це що новий вид геноциду?
  • Вася

    ага торфяники горять ...нагла брехня. Вони що в певний час горять.. тільки вечором.... прямо як на замовлення.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up