Партнер рубрики Події

Принеси пластик — допоможи купити безпілотник для ЗСУ: тернополян закликають долучитися до акції

Принеси пластик — допоможи купити безпілотник для ЗСУ: тернополян закликають долучитися до акції
  • Вже вдруге Тернопіль долучається до Всеукраїнської ініціативи під назвою «Пластик рятує життя», запровадженою одеською командою «Місто майбутнього».
  • Спільними зусиллями вдалося зібрати 11 тонн кришечок і придбати реанімобіль для ЗСУ. Цього ж разу збирають на безпілотний літальний апарат.
  • Скільки треба зібрати кришечок і де можна здавати – дізнавалися журналісти «20 хвилин».

«Пластик рятує життя» – одна із тих ініціатив, що стартувала під час повномасштабного вторгнення і базується одразу на трьох ідеях: залученні суспільства до сортування сміття, допомозі Збройним силам України та демонстрації країнам Європи своєї екосвідомості

Минулого року у рамках проєкту українці збирали кришки (HDPE), які в результаті допомогли придбати реанімобіль для оперативного вивозу поранених як військових, так і цивільних.

Відео дня

— Загалом збір кришечок тривав дев’ять місяців. Це здавалося неймовірним, але ви довели, що боротьба з пластиком для збереження довкілля та допомога ЗСУ можуть працювати у синергії. Приблизно 5 500 000 штук кришечок, близько 50 населених пунктів України, три країни світу, 11 000 кг пластику, десятки тисяч екосвідомих учасників – ось такі масштаби першого нашого проєкту. Цей збір пластику увійде в історію, — повідомляють на сторінці громадської організації «Місто майбутнього».

До того ж вже в лютому 2023 року реанімобіль доставили до захисників на східному напрямку.

Підтримайте ідею

У квітні 2023 року команда «Місто майбутнього» запустила збір пластикових кришечок вже вдруге. Спільними зусиллями українці мають зібрати три мільйони кришечок (HDPE), які поїдуть на переробку, а на отримані кошти волонтери зможуть придбати БПЛА для українських захисників.

— Загалом нам треба шість тонн пластику. Наголошуємо, ми збираємо тільки другий тип пластику (HDPE). Кришечки приймаємо тільки чистими, без стороннього запаху та бруду. Збір пластику вже на фінальному етапі, адже спільними зусиллями вдалося зібрати 85% від необхідної кількості. Цей місяць може стати вирішальним і ми вже з нетерпінням чекаємо, щоб оголосити про завершення збору, — повідомляють в громадській організації.

Де знайти у Тернополі і як долучитись

У Тернополі до Всеукраїнської ініціативи «Пластик рятує життя» долучилася команда «Молодіжного центру». За спільними домовленостями збір кришечок проводять одразу у двох закладах: бар «На пошті» (вул. Чорновола, 4) та Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя (вулиця Руська, 56).

Саме за цими адресами наразі встановлені контейнери для кришечок, тож кожен охочий може принести зібрану вторсировину та пожертвувати на добру справу.

Раніше керівник проєкту «На пошті» Ігор Мамус розповідав журналістам «20 хвилин», що ініціатива зі збору кришечок виявилась близькою для команди. Адже вони впевнені, що більшій кількості речей можна давати друге життя.

А ось представниця «Молодіжного центру» Аліна Чепіга розповідає, під час збору на реанімобіль вони відправили організаторам майже 500 кг пластикових кришечок.

— Ми продовжуємо працювати та об’єднувати людей задля Перемоги! Тернополяни приносять пластикові кришечки, а ми вже їх сортуємо за колірною гамою та відправляємо до Одеси. У рамках другого збору ми вже відправили понад 150 кг відсортованих кришечок. Далі – більше, — каже дівчина.

УВАГА! «На пошті» приймають кришечки щодня з 10.00 до 21.00. А ось в Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя з 08.00 до 17.00 (з понеділка до п’ятниці).

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up