Партнер рубрики Події

У країні війна, про яку московську ходу може бути мова? Усе про скандальну прощу до Почаївської лаври

У країні війна, про яку московську ходу може бути мова? Усе про скандальну прощу до Почаївської лаври
  • Хвиля обурення ходою московського патріархату заполонила соцмережі, градус несприйняття зростає. Ще скільки потрібно смертей і плачу, щоб заборонити цей патріархат і ці шабашні збіговиська, нарікають тернополяни? 
  • Як ми з'ясували, Почаївська Успенська лавра не зверталась до Тернопільської військової адміністрації про дозвіл на проведення релігійних обрядів зі значною кількістю учасників. І прикро, що попри і так складну ситуацію всередині країни, прихожани та свяженнослужителі, які є прихильниками московського патріархату, ще більше її ускладнюють, ігноруючи вказівку Ради оборони обмежити масові заходи, кажуть в ОВА.
  • Ми поспілкувалися також із отцем, який іде у складі колони. Він наполягає: людям подають неправдиву інформацію. Що саме нам вдалося дізнатися? Читайте далі.

Дозволу на проведення ходи у військовій адміністрації і поліції не давали. 

Попри це паломники, які відвідують Українську православну церкву, яка була під протекторатом російської, чисельною колоною вирушили до Почаєва з Кам’янця-Подільського. У деяких містах Хмельниччини і Тернопільщини люди виходили та перекривали рух, аби ті не пройшли. А отець з Тернопільщини, який йде разом із паломниками, стверджує, що про ніякий московський патріархат не йдеться. То хто ж лукавить? Чому хода так обурила тернополян і де тут межа правди, з’ясовували «20 хвилин». 

З чого все почалось?

Щорічний хресний хід прихожан української православної церкви з Кам’янця-Подільського до Почаєва цьогоріч попри війну та загрозу ракетних ударів росії таки вирушив процесією до сусідньої Тернопільщини. Кількатисячний натовп людей стартував з Кам’янця 19 серпня. І одразу потрапив у скандал, повідомляють наші колеги з медіа-корпорації RIA, з хмельницького видання «Всім».  

Відео дня

19 серпня священики та прихожани української православної церкви московського патріархату вирушили хресним ходом з Кам'янця-Подільського у Свято-Успенську Почаївську лавру. Серед іншої символіки учасники дійства несли палицю з різнокольоровими стрічками, у яких помітили російський триколор. Про це повідомляє нардеп Володимир Ар'єв. Він виставив фото з цього заходу і закликав СБУ розібратись із подібними заходами моспатріархату під час воєнного стану. 

— Стилізований триколор позавчора на Хмельниччині. Думаєте неможливо? Подивіться на фото. Це «крьостний ход» російської церкви в центрі Кам‘янця-Подільського і його учасники несуть якусь палицю зі стрічками в кольорах українського прапора і рашистського триколора поруч! — зазначає в дописі Ар’єв. 

Очільник обласної військової адміністрації Хмельниччини Сергій Гамалій прокоментував ситуацію зранку в понеділок, 22 серпня. 

— Будь-який натяк на триколор під час війни в Україні вважаю державною зрадою, незалежно від того, хто його використовує. Наші правоохоронці правильно реагують на будь-які прояви колабораціонізму. І цей випадок не був би винятком. Але триколору під час ходи не було, це стрічки — у тому числі з надрукованими на них молитвами, — зазначив Гамалій. 

15 серпня в Кам'янець-Подільській єпархії повідомили, що участь у хресній ході до Почаївської лаври є особистим вибором паломника, а єпархія не може взяти на себе відповідальність за організацію паломницької подорожі у зв'язку з воєнним станом. Про це йдеться у Зверненні митрополита Кам'янець-Подільського та Городоцького Феодора.

— Кам'янець-Подільська єпархія заявляє, що у зв'язку з воєнним станом у нашій країні вона не бере на себе відповідальності за проведення традиційної Хресної ходи до Почаївської Лаври. Прийняття рішення про участь у хресному ході або відмова від нього є справою совісті християн та їхньої особистої відповідальності, — заявив владика.

Проте серед натовпу прихожан було чимало дебелих чоловіків спортивної статури. 

— Мало того, у цьому натовпі під виглядом «паломників» йшли молодики спортивного вигляду. Хтось дасть гарантії, що це не диверсанти, яких раніше було повно під прикриттям московського патріархату? — цікавиться нардеп Ар’єв. 

Волочиськ проти ходи

Традиційно хресна хода заходить у місто Волочиськ. Місцеві щороку пригощають процесію їжею та напоями. Однак, цьогоріч жителі міста були категорично налаштовані не впустити прихожан до Волочиська. Про це свідчили пости та коментарі в місцевих групах та на особистих сторінках містян. 

— Днями «стартувала» хода прихожан московських церков до Почаївської лаври, яка у понеділок має проходити через Волочиськ і яку годувати мають у нашому місті! У мене питання: хтось запитував у жителів міста чи хочуть вони бачити цю «орду» у нашому місті? Чому без нашої згоди пускають цей «розплідник» руского міра у наше місто та ще й годувати їх мають!  — написала жителька Волочиська Алла Байда.

Ймовірно, влада міста почула прохання мешканців. Тож вже у вівторок, 23 серпня, у день, коли процесія мала заходити у Волочиськ, рух колони та зупинку в місті заборонили. Відповідне рішення про заборону прийняли на ранковому засіданні виконкому. Відтак, Волочиська громада стала єдиною на Хмельниччині, яка оперативно зреагувала на ситуацію.

Небайдужі мешканці Волочиська, представники тероборони, депутати виїхати на обїзну трасу, аби проконтролювати рух та забезпечити тишу і порядок в процесі ходи. 

Одна із тих, хто це зробив - депутатка Хмельницької обласної ради Аліна Коваль зняла відео та показала, як саме відбувалось блокування шляху у Волочиськ та обхід колони. 

— Зараз на Хмельниччині відбувається так звана хресна хода. Паломники ідуть курсом на Почаївську лавру. Їх дуже багато, тисячі людей, які планували зайти на територію Волочиської міської територіальної громади, яка прийняла ранкове рішення виконавчого комітету про заборону руху колони через місто Волочиськ. І рекомендувала координаторам руху пройти через трасу М-12.

«Хочеться, щоб моспатріархат підпав під санкції»

Аліна Коваль додала, що в минулі роки й сама волонтерила, наливала чай та насипала кашу прихожанам хресної ходи. Та зараз, каже жінка, не ті часи. 

— Були роки, коли ми зустрічали їх. Але зараз в Україні війна, і саме Українська православна церква московського патріархату є тим анклавом, де «русскій мір» досі толерується. Попри заяви, що вони не поминають патріарха кіріла, що вони не сприймають російської агресії, але разом з тим вони продовжують наполягати на своїй канонічності, на тому, що Православна Церква України — це самозванна церква в їхніх устах, про те, натомість вони мають право молитися російською, розмовляти, послуговуватися нею. Хочеться, щоб керівництво тої церкви московського патріархату нарешті підпало під санкції, — висловлювання жінки цитують колеги з видання «Всім». 

Депутатка додає, що хресна хода в нинішній час є провокацією. До того ж, вона зауважила, що слід проаналізувати зображення, які несуть віряни в колоні. 

— Чи це святі, чи це імперська родина, як це бувало минулими роками? З ким вони йдуть, кого вони несуть? На кого вони моляться? — питає Аліна Коваль.

Кілометрова колона кричить «Хрістос Воскрєсє»

На відео Аліни Коваль та інших мешканців Волочиська, які знімають майже весь прохід кількакілометрової процесії, видно, що в натовпі є молодь та старі люди, дорослі й діти, є немічні, та все помітно кидаються в очі молодики спортивної статури. 

Учасники хресного ходу моляться російською та вигукують: «Хрістос Воскрєсе» - «Воістіну Воскрєсе». 

— Така немаленька колона прямує до Почаєва — осередку «руского міра», — розповідає автор іншого відео Алла Байда.

На заклики жінки «Слава Україні» прихожани упц аж ніяк не реагують. Натомість відгукують «Героям Слава» ті, хто строїть поруч та спостерігає за ходом колони. 

Додамо, що в сусідній Вінниччині будь-які публічні заходи заборонила влада, зокрема й проведення хресної ходи до Почаївської Успенської лаври. На Буковині очільник ОВА також наклав табу на релігійні хресні ходи. 

На Волині цьогоріч теж відмовилися від проведення хресного ходу до Почаєва. Про це зазначили самі ж представники упц мп. Ті кажуть, дійство перенесли через неможливість гарантувати безпеку людям в зв’язку з війною росії проти України. 

Що кажуть в ОВА та поліції?

Від проведення хресної ходи не в захваті й тернополяни. Так, голова облради Михайло Головко закликав правоохоронців вжити необхідних заходів реагування для унеможливлення масових зібрань, які організовуються прихильниками московського патріархату. Відповідний пост він виставив на своїй сторінці.

Дозволів на проведення ходи паломники не просили ні в Тернопільській обласній військовій адміністрації, ні в поліції. У цьому запевнили речники обох відомств.  

Протокол Ради оборони від 26 липня був доведений релігійним організаціям, поліції, рятувальникам та військовим, запевнила речниця обласної військової адміністрації Ганна Василенко. Щоправда, журналісти саме рішення побачити не змогли. Як пояснили в ОВА, воно з обмеженим доступом, воно доводиться до відома в обов’язковому порядку тим, кого він стосується. 

За дозволом не звертались

Почаївська Успенська лавра не зверталась до Тернопільської військової адміністрації про дозвіл на проведення релігійних обрядів зі значною кількістю учасників, наголошує речниця. 

Також у протоколі йдеться: «під час здійснення релігійних обрядів уникати організованого пересування, пішки чи автомобільним транспортом (групами, колонами, ходою), не допускати скупчення груп населення, у тому числі на прилеглій до культових споруд території. Релігійні обряди зі значною кількістю учасників проводити виключно в середині культових споруд та припиняти під час отримання сигналу «повітряна тривога». 

Вишнівець і Шумськ не пустили, а Кременцем йшли

Водночас духовенство тa миряни Вишнівецького блaгочиння Тернопільської єпaрхії ПЦУ звернулись до голови тa керівництвa ОТГ з прохaнням зaборонити хресну ходу прихожaн УПЦ тa прихильників московського пaтріaрхaту через смт. Вишнівець і нaвколишніх сіл громaди. Про це у Фейсбук написав отець Святослaв Швець. 

Як зазначив священник, зa мирянaми хресної ходи йдуть люди, які пропaгують ідею «руського мірa» тa вносять дестaбілізaцію в суспільстві.

Тaкож нaстоятель хрaму у Стaрому Вишнівці ввaжaє, що нa цю ситуaцію вaрто би було звернути увaгу прaцівникaм військкомaтів, які «нa прaво і нa ліво» роздaють повістки по церквaх облaсті. Мовляв, якщо вони вручaють тaк сміливо повістки чоловікaм, які ідуть нa молитву до Богa, то, можливо, потрібно було б вручити повістки і тим, що йдуть у цій ході.

Нам також стало відомо, що і громади Шумщини не пустили через свої міста паломників. А от Кременцем вони пройшли безперешкодно. Про це на власній сторінці у Фейсбук повідомляє кременецька журналістка Зоя Карпюк. 

Коли матеріал був готовий до друку, очільник обласної військової адміністрації Володимир Труш прокоментував ситуацію із хресною ходою в ефірі радіо Roks. Зокрема, він зауважив, що це була провокація. І на противагу навів приклад, коли готували прощу до Зарваниці.

— Не треба було для них жодних документів, ми питали, може треба рішення Ради оборони, вони казали ні, ми розуміємо, в країні ж війна, ми теж переживаємо за своїх людей, які приходять молитися, — наголосив Володимир Труш. — І коли ми приймаємо рішення Ради оборони – заборонити, точніше обмежити максимально масові заходи, і тут колона з 5 тисячами людей вийшовши з Хмельниичини, напередодні Дня Незалежності у час підвищеного рівня небезпеки.

Щодо триколора, який за твердженням користувачів соцмереж та депутатів несли в руках паломники, Володимир Труш запевнив: на Тернопільщині учасники ходи вже йшли без тих триколорів.

— Якщо вони і були, є фото, їх вивчали, бо за це правоохоронні органи точно притягли б до відповідальності, вони (паломники – прим. авт.) доказували, що було накладення їхньої білої, синьої і червоної лєнточки з написом «Спаси і сохрани», — прокоментував Володимир Труш. —Я розумію, що це можна підтягнути. І повірте, я не виправдовую це, я засуджую, і висновки будуть зроблені величезні. Вчора ми мали багато різних таких подій, замість того, щоб зосередитися на іншій роботі, ми полями цих 5 тисяч людей виловлювали, вони там полями бігли на прорив, це некотрольована маса.

«Сам Онуфрій відмовився, сказав, що він не благословляв цієї ходи, — зазначив очільник обласної військової адміністрації.

— Хмельницький і Кам'янець-Подільський владика сказав, що він не благословляв, люди самі зібралися йти. Ну нехай оті 5 тисяч, я не буду казати поганих слів, хай зроблять висновки, якщо за них зараз ніхто не бере на себе відповідальність». — Ми ж попередили: можуть бути ракетні прильоти, різні ситуації, сутички з нашими людьми. Вони (владики – прим. авт.) кажуть: ми цього не благословляли, ми до цього відношення не маємо, — прокоментував Володимир Труш. — Є межа терпіння, і є межа балансу, де можна збалансувати, а коли воно вже не балансується, то його вже навіть пробувати неважливо. Відповідні рішення по цьому будуть прийняті на сесії Тернопільської обласної ради, яка відбудеться 26 серпня.

Що про ходу думають тернополяни?  

У коментарях в соцмережах люди не стримують своїх емоції і гніву. Таких дописів сотні, якщо не тисячі. Ми не побачили жодного коментаря, в якому б люди підтримували ходу.

Ось деякі з коментарів.  

«А вам не здається, що це звернення запізніле? — цікавиться Лариса Остапів у коментарі під постом Михайла Головка. — Так звана «хресна хода» вже триває на території області, і як тепер можна унеможливити масові зібрання? Крім того, під прикриттям «паломників» 100% сюди зайшли диверсанти, а «побожні жіночки» не скривають, що «идут молится за путина». Така хода відбувається щороку, і влада області не могла не знати і не передбачити цих подій».

«Ще скільки потрібно смертей і плачу, щоб заборонити цей патріархат і ці шабашні збіговиська, — цікавиться Оксана Ксьондзик. — Поліція і влада, зреагуєте нарешті. Це сором нам, що таке твориться». 

Що кажуть отці-паломники? 

Нам вдалось отримати коментар і у священника, протоієрея Степана Балана, секретаря Тернопільської єпархії української православної церкви, який також зараз йде разом із ходою.

Цим коментарем «20 хвилин» наголошує, що ми можемо не поділяти позицію будь-якої зі сторін, проте є неупередженим виданням та даємо можливість висловитись всім сторонам конфлікту чи то причетним до хресної ходи. 

Зазначимо, що коли брали коментар в протоієрея Степана Балана, а це було 25 серпня близько 12 год, він запевняв, що до Почаївської лаври паломникам залишилось приблизно 7 кілометрів. 

Люди самотужки зібрались і потихеньку вирушили. І це «великий молитовний і фізичний подвиг та приклад віри, любові і надії на милість Божу», стверджує отець. 

Отець каже, що на спротив людей паломники реагували молитвою і терпінням та намагались їм пояснити, що вони введені в оману неправдивою інформацією. 

Додає, що вони йдуть молитися до Почаєва «за мир, за ЗСУ, за нашу цілісність держави, щоб було мирне небо, щоб Божа мати покривала нас Омофором. Подякувати, щоб не прилітали сюди і нікуди більше ракети, і щоб запанував мир в Україні». 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (228)
  • Александра Кудинова

    Конечно мп уже не влияет на Украинскую церковь . Могут быть отдельные приверженцы или люди, которые не верят в предательство Кирилла и в русскую ересь, есть просто русские жители Украины, которые в шоке и их рвет на части любовь и к тем и к этим. Скорее всего они не знают уже, как выглядит русский рок и верят фильмам и легендам. Слушают русские новости. Но они жители и граждане Украины. Они молятся за мир, разве это плохо? Могли с ними идти колоборанты? Могли. Но они и так по всем городам шастают, наводят ракеты на наши военные объекты. Как ты их отличишь? По крепкому телосложению? Это же чушь. Посмотрите сколько божьих одуванчиков попадается, сотрудничают за деньги, из зависти и ненависти, из любви к СССР, из любви к зомбоящику раши. Или молодые негодяи, которым деньги нужны на дурь, комп или девок. А вот почему крепкие парни не воюют? Может они волонтеры? Не надо распространять ненависть к оккупантам на своих сограждан украинцев. Вокруг Почаевской лавры всегда страсти кипели, но не сейчас же? Сейчас мы все должны объединиться против общего врага, который хочет уничтожить наш народ и нашу страну превратить в пустыню. Преверженцы русского мира в это не верят. Во вторую мировую тоже евреи ее верили, что Гитлер хочет их уничтожить говорили, немцы культурный народ. Не может быть. . Когда опомнились, было поздно. Надо людям глаза открывать на то, что творится в раше. Это не былинные богатыри, это орда. Это не они победили Гитлера. Это мы. Они как всегда трупами засыпали траншеи. Трупами своих. Интересно, как бы Сталин выиграл войну без нас. Без тех, кого как бы нет . Без украинцев. ?! Вообще без казаков.? Донских в том числе. У нас их много живёт, женатых на хохлушках. Не надо всех валить в одну кучу. Надо быть внимательными. Колобарантов выявить а верующего попросить молитв за победу и за сохранение драгоценных жизней нашего генофонда, наших героев. Бог с нами, не будем его разочаровывать. Слава Украине! Слава Богу!
  • Александра Кудинова

    УПЦ не принадлежит московии. Она наша. Будем терпимы, колобарантов выявим, русских украинцев переубедим, верящим в рашатв отключи телевизоры, любящим русские сказки покажем истинное лицо ордынца. Ма один украинский народ, мы верим в Бога, как никто, Кирилл нас предал и впал в ересь.. О чем спор. Лавра наша опора и святыня, Бог с нами. Пусть люди молятся от души за жизнь своих близких. Больше всего от Рашистов пострадал восток и юг. Проснетесь. Все. Нас хотят поссорить как всегда люди путлера. Провокаторы. Пока он нас только объединил. Берегите веру, кайтесь , времена такие, что греха много. Победим свои грехи, победим в войне! Наши убиенные в раю. Жители Мариуполя вообще многие страсотерпцы. Умирали под завалами. О чем мы спорим! Мы с ума сошли или нас специально сводят?  Откуда мы знаем, кто из убитых в плену азовцев станет мучеником? Думаете, его в раю спросят,какой он конфессии? ! Он будет молиться там за нас! Не будем передавать их память! Слава Украине. Слава Богу! Покров Богородицы!  Михаил Архангел с нашими военными.Мы победим!
  • Ростислав Гарасимчук

  • Женя Паламар

    Гнати з України

keyboard_arrow_up