"Про людей та людисьок": у Тернополі видадуть книги про дитинство міста

"Про людей та людисьок":  у Тернополі видадуть книги про дитинство міста
  • Нові книги краєзнавця Тараса Циклиняка “Про людей та людиськок” та "Хроніки старого світу" - це краєзнавчі розвідки із серії "Дитинство Тернополя" мають вийти до Дня міста. 
  • Краєзнавець розповів журналістці “20 хвилин” про що йтиметься у нових книгах про Тернопіль. 

 

Краєзнавець Тарас Циклиняк впродовж десяти років збирав спогади старожилів, здебільшого тих, хто народився в Тернополі перед війною і зрозумів, що спогадів настільки багато, що потрібно видати це все у серії книжок.

Вже вийшов перший том із серії “Дитинство Тернополя” - книга про життя та побут повоєнного Тернополя “Пацани повоєнних років”. Її написав краєзнавець, опираючись на дитячі спогади тернополянина Олександра Столярова. Воно повне не лише цікавих фактів, а й містить колекцію листівок та унікальних фотографій тогочасного Тернополя.

Відео дня

У другому томі - “Про людей і людисьок” будуть і праці тернопільських істориків, і розповіді про українців  євреїв та поляків, які жили у нашому місті з XVI по XX століття і навіть шаржі. А ще дуже незвичні і оригінальні герої – Стахо-вар’ят і Діонізій Шолдра. 

- Зараз до друку ми віддали другий і третій том,  - розповідає Тарас Циклиняк. - Другий том - це збірка про тернополян. Ця книга зроблена в співавторстві із Володимиром Морозом та Марічкою Юрчак. Мені хотілось просто об’єднати всіх тих, ким Тернопіль пишався і зробити такий маленький подаруночок місту до його Дня народження. 

Книга “Про людей і людисьок”  написана у вигляді хроніки. Це збірка публікацій, основна частина з яких Володимира Мороза.

- Я запропонував йому, щоб це все не пропало - зібрати в збірку, - каже пан Циклиняк. - Сама книга складається із кількох частинок: власне публікації, живі спогади людей і дуже гарні карикатури тернопільського художниками Миколи Дмітруха

Художник намалював тернополян дуже різних часів. Книга складається із понад 400 сторінок. І має побачити світ до дня міста. 

Третій том - це класична розвідка про історію Тернополя, від початків міста і аж до австрійських часів. 

- Це перепис розвідку о. Петра Білинського, який був написаний 125 років тому, - розповідає краєзнавець. - Вона була написана старим правописом - максимовичівкою. І писав отець Петро дуже тепло і домашньо.

Тарас Циклиняк перенабрав повністю цю розвідку, додав велику кількість фотографій і вийшло понад 200 сторінок книги. 

- На це мені пішло скажено багато часу, я просидів всю зиму, бо це дуже клопітка робота, - каже пан Тарас. - Але мені  приємно, що вдалось це зробити. 

Тарас Циклиняк каже, що ці книжки будуть цікаві навіть тим, хто не цікавиться історією. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • nadiya bodnarchuk

    Чи і де можна замовити/купити книги в інтернеті?

keyboard_arrow_up