Зруйновані будинки і є 23 потерпілих, серед яких дитина. Що зараз відбувається у Чорткові? (ОНОВЛЕНЕ)

Зруйновані будинки і є 23 потерпілих, серед яких дитина. Що зараз відбувається у Чорткові? (ОНОВЛЕНЕ)
Фото ілюстративного характеру
  • Вранці 12 червня голова обласної військової адміністрації Володимир Труш поспілкувався з журналістами та розповів про масштаби руйнувань у Чортківському районі.
  • Чи є потерпілі та жертви? Скільки майна пошкоджено?
  • Що зараз відбувається у Чорткові? Читайте у матеріалі.

Про брифінг Володимир Труш повідомив о 8:40 на своїй Фейсбук-сторінці.

– О 10:00 спілкуватимусь зі ЗМІ, де разом з рятувальниками повідомимо про потерпілих та масштаби руйнувань, – наголосив голова ОВА.

Відео дня

— Вчора, 11 червня, в 21:46 на Чортків був здійснено ракетний обстріл, — повідомив голова Тернопільської обласної військової адміністрації Володимир Труш. — Чотири ракети прилетіли з акваторії Чорного моря. Зруйновано частину військового об’єкту, і цивільну інфраструктуру. Пошкоджено чотири п’ятиповерхові будинки з цивільним населенням. Жертв немає. Однак є поранені 22 особи, які були госпіталізовані, людям надали допомогу. На місці працювали 10 машин швидкої допомоги. Стан людей задовільний. Частина з них уже повернулися у свої помешкання, частина ще перебувають у лікарні.

Виникла пожежа на газопроводі

Про наслідки ракетного удару у Чорткові повідомив керівник Головного управління ДСНС в Тернопільській області Віктор Маслей.

— Внаслідок детонації був пошкоджений газопровід, виникла пожежа, підрозділамии ДСНС в найкоротший термін ліквідовано пожежу і також здійснено пошуково-рятувальні роботи на завалах для пошуку потерпілих. Підрозділами ДСНС врятовано 12 осіб, з них двоє дітей, — зазначив він.

В 0:50 виникла загроза повторного удару, тож пошуково-рятувальні роботи були призупинені, а в 1:50 роботи відновили.

Коли отримали інформацію, що всі особи встановлені і їх місцеперебування, то майже в 3-й годині зупинили пошуково-рятувальні роботи.

Зброї на об'єкті не було

— Місце події охороняється, — зазначив керівник Головного управління Нацполіції в Тернопільській області Олександр Богомол. — На доступах до об'єкту буде обмежено рух транспорту. На об'єктах ніякої зброї не було. Тому ми розцінюємо це як злочин, як удар по цивільному населенню.

Основна інформація щодо ситуації у Чорткові станом на 0:30

На місці події, відразу після вибухів, був організований штаб по ліквідації наслідків ракетного удару. Цілу ніч працювали ДСНС, поліція, сапери та інші служби. Роботи тривають.

Через пошкодження газопроводу, вимкнуте постачання газу у місті Чортків. До кінця дня його відновлять.

Проведено опитування всіх жителів району, чи немає зниклих безвісти людей.

Працює комісія з оцінки завданих збитків житлових об’єктів та об’єктів інфраструктури із залученням фахівців з обстеження. За результатами спеціалісти складуть звіт і визначать джерело покриття збитків.

За фактом злочину порушено кримінальне провадження Службою безпеки України. На місці події працюють піротехніки, вибухотехніки поліції, ДСНС, СБУ. Місце події охороняється. Там буде обмежено рух транспорту.

Влада закликає не фотографувати і не знімати відео місця події, щоб не допомагати ворогу.

УВАГА! Спецслужби будуть встановлювати всіх жителів краю, які поширюють фото чи відео з місця вибухів. Не коректуйте вогонь для ворогів!

Ситуація станом на 16:27 

— Десятеро постраждалих від ракетного удару у Чорткові досі перебувають у лікарнях, — повідомив Володимир Труш. — Частина людей, після надання необхідної допомоги, повернулися у свої домівки.

Загалом за медичною допомогою звернулися 23 особи: як цивільні, так і військові.

Усі потерпілі отримали ушкодження легкого та середнього ступеня важкості.

Серед постраждалих - дівчинка 12 років з Харкова. Її сім'я, після початку повномасштабного вторгнення, переїхала на Тернопільщину.

Газо- та водопостачання у Чорткові відновлено. Роботи з ліквідації наслідків ракетних ударів тривають. Працює комісія з оцінки вартості збитків майна цивільних громадян.

Що каже Президент

21:46. У вечірньому зверненні до українців Президент України Володимир Зеленський прокоментував ракетний удар по Чорткову.

— Після ракетного удару по Тернопільській області в лікарнях досі перебувають десять людей. Не було жодного тактичного чи стратегічного сенсу в цьому ударі, як і в абсолютній більшості інших російських ударів. Це терор, просто терор, — зазначив Глава держави.

Серед постраждалих – дівчинка, їй 12 років, вона з Харкова. Вона поїхала на Тернопільщину, щоб урятуватися від російської армії. І саме такі факти тепер визначатимуть сприйняття Росії у світі. Не Петро І чи Лев Толстой, а діти, поранені та вбиті російськими ударами.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ярослав Капчинський

    Деталізувати випадок не потрібно, це не зовсім правильно. Ми довіряємо владі і ЗСУ.

keyboard_arrow_up