Партнер рубрики Події

Про якість води «розказують» мідії. Досвід Польщі

Про якість води «розказують» мідії. Досвід Польщі
Став в Ольштині
  • Щоб рятувати та охороняти свої водні ресурси, Україні не треба знову винаходити колесо.
  • Слід просто застрибнути в потяг, що вже рухається, та користуватися європейськими технологіями

— У Польщі навряд чи може статися такий випадок, коли хтось викине щось до річки, і це пройде мимо уваги громадської думки, — каже голова Воєводського фонду охорони довкілля і водного господарства в Ольштині Адам Кшиськув.

Нині Польща може похвалитися чистими річками, озерами та якісною водою, яка тече із кранів. Важливу роль у збереженні водних ресурсів, як кажуть тамтешні фахівці, відіграє висока екологічна свідомість громадян, добре фінансування екології та технології. Про те як покращувати якість води, ми спілкувалися з польськими фахівцями під час Міжнародного конгресу охорони навколишнього природного середовища Envicon, який відбувся нещодавно у Познані.

Очисні споруди

Відео дня

— Я пам’ятаю такий час, коли до Вісли не можна було навіть підійти, бо там смерділо. Люди уникали таких місць. Сьогодні там навіть купаються, бо чисто, — каже Казімєж Куйда. — Я пам’ятаю також, коли вода з кранів у Варшаві просто смерділа. А сьогодні її можна пити. Тому, що у справі охорони водного середовища за цей час зроблено дуже багато, збудовано багато очисних споруд. Деякі профінансовані через воєводські фонди, деякі — через національних, деякі спільними зусиллями. Тож можна з упевненістю сказати – водні ресурси на території Польщі є чистими. Але не можемо поставити таких кордонів на водах, які надходять з території України та Білорусі.

До речі, прогрес щодо захисту довкілля в Україні відзначив керівник відділу Генеральної дирекції Єврокомісії навколишнього природного середовища Джордж Кремліс.

— Нещодавно Україна ухвалила два важливих закони, що допоможуть захищати довкілля і розвивати гарні стосунки з сусідніми країнами, — каже він. — Ще одне велике досягнення — Водний кодекс. Правильне використання водних ресурсів сприятиме тому, що в українців з’явиться якісна питна вода. Втім, на мою думку, не дивлячись на позитивні зрушення, Україна досі не відповідає стандартам ЄС. Але вам не потрібно знову винаходити колесо. Треба застрибнути в потяг, що рухається, і користуватися найкращими євротехнологіями.

Менше хімії

Шлях змін у Польщі був непростий, траплялося багато помилок. Але сьогодні системі охорони природи є багато позитивних результатів, — розповідає віце-міністр охорони навколишнього природнього середовища Республіки Польща Славомір Мазурек.

— Найперше, що тут потрібно зробити — це діагноз ситуації, розроблення стратегії, що робити і як, а також фінансування та інвестиційна політика, — радить він. — Треба  враховувати той момент, що природа має здатність до самоочищення, якщо ми не губимо її. Дуже велике значення має культура стосунків із середовищем — приміром, потрібні зміни в технологіях на пральні порошки та іншу хімію, яка потім йде у воду. Бо треба враховувати, що хімічні засоби шкодять і природі і людині. Ми не збудуємо справжньої демократії, якщо не будемо цінувати людину і ставити її на головне місце. Бо головне не лише, щоб було здоровим середовище, а щоб людина в тому середовищі почувалася гідно і щоб було гідне ставлення до неї з боку держави.

Допомагають мідії

У Польщі є багато приватних компаній, які займаються моніторингом якості питної води, очищенням рік, зарибненням. Приміром, фірма Prote проводить біомоніторинг — відстеження якості питної води за допомогою мідій. Адже вони дуже чутливі до забруднення  води і реагують на це. У них спрацьовує захисний ефект  і вони закривають мушлі.

— Система перевіряє рівень забруднення води і вказує на токсичність. Використовуючи живі організми, ми бачимо як вода на них впливає, — розповідає власник компанії Єжи Шлюсарчик. — Коли ми беремо пробу води на вміст шкідливих речових, результат у лабораторії ми отримуємо упродовж доби. Система працює в режимі онлайн і дає інформацію кожної секунди . Вона показує — добра вода чи ні, перед тим, як та потрапляє у трубопровід. Це означає, що ми знаємо про якість цієї води до того як вона потрапить до населення.

Купують такі системи комунальні підприємства – водоканали, а також приватні підприємства, які відповідають за якість води, яка потрапляє до споживачів. Приміром,  пивзаводи.

— Коли вода погана, мідії закриваються, тому що захищаються від шкідливого середовища. Система подає інформацію на ваш імейл про те, що потрібно щось робити, — каже пан Шлюсарчик. — У нас є ще одна система, яка виправляє якість води. Технології очищення води перевірені. Їх використовують понад 30 років в різних країнах. Очищують воду харчовими препаратами.

Фахівці з Ольштину рятуватимуть Тернопільський Став

Вирішувати складну екологічну ситуацію на Тернопільському ставі нашому місту допомагатимуть фахівці із Польського міста Ольштин, в якому є 12 схожих озер.

Дворічну програму, яка покликана відновити чистоту ставу та створити інфраструктуру навколо водойми, нещодавно затвердили на засіданні виконавчого комітету Тернопільської міськради. Екологи та професори з Польщі запропонували декілька методів очищення та збереження тернопільської водойми. Сподобався їм і вже розроблений тернопільський проект екологічної стабілізації нашого ставу від науковців педуніверситету.

У серпні в Тернополі побувала делегація із Вармінсько-Мазурського університету в складі науковців, які вивчають питання екології водойм, займаються питаннями туристичного облаштування та водних видів спорту.

— Цей рік ми займатимемось виключно плануванням та формуванням кошторису. На наступний, надіюсь, візьмемося безпосередньо до активної фази виконання програми, — повідомляв раніше заступник міського голови Леонід Бицюра.

Загалом програма модернізації Тернопільського ставу розрахована на два роки. Вона має три складових: екологічне очищення озера, розвиток інфраструктури навколо озера і розвиток водних видів спорту.

Довідка

Про польський досвід у сфері екології читайте у циклі публікацій «RIA плюс». Також звертаємося до читачів: якщо ви маєте позитивний досвід або плануєте втілювати екологічні проекти з енергозбереження, переробки та сортування сміття, розведення рідкісних рослих і тварин, звертайтеся у редакцію за телефонами: 43-00-50, 0-96-915-39-23. Ми розповімо про вас у нашій газеті.

 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Dmitriy Azimov

    Децентралізація підвищує вимоги до професіоналізму посадовців місцевого самоврядування, адже ресурси та повноваження пропорційно збільшуються. Чи впораються місцеві очільники з викликами? Впораються, бо підвищують свій рівень і вчаться. Ось живий приклад - Школа місцевого самоврядування DESPRO. Так що "зрада" відміняється. Прорвемося!



    http://despro.org.ua/news/news/?ELEMENT_ID=1742

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up