Партнер рубрики Події

Продають попри заборони: у Тернополі вже можна купити червонокнижні підсніжники

Продають попри заборони: у Тернополі вже можна купити червонокнижні підсніжники

У Тернополі діє заборона на продаж червонокнижних квітів. Однак дехто уже продає ці квіти попри ризик отримати штраф. Журналісти «20 хвилин» дізналися, де і за скільки продають такі квіти та яка відповідальність за це передбачена.

На ринках міста уже можна побачити продавців, які торгують букетами з підсніжників. Біля «Овочевого ринку» букети підсніжників продавали по 30-50 гривень. Деякі прикрашають гілочками хвої. Продавці запевняють, що їх вирощують вдома. 

Відео дня

Також продавців червонокнижних квітів можна зустріти на стихійному ринку на перехресті вулиць Шептицького-Торговиці. Ціни – в середньому 30 гривень за букет.

Можна отримати штраф

У Державній екологічній інспекції у Тернопільській області попереджають, що за порушення Порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу занесених до червоної книги України а також за їх знищення або незаконне вилучення з природного середовища, передбачена адміністративна відповідальність.

За порушення Порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу згідно з ч.2 статті 88-1 Кодексу України про Адміністративні правопорушення передбачено адмін стягнення у вигляді штрафу розміром від 1700 до 3655 грн., з конфіскацією об’єктів рослинного світу.

За погіршення, знищення середовища перебування (зростання) тварин і рослин, види яких занесені до Червоної книги України або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, знищення, незаконне або з порушенням встановленого порядку вилучення їх із природного середовища, а також порушення умов утримання (вирощування) тварин і рослин зазначених видів у ботанічних садах, дендрологічних та зоологічних парках, інших спеціально створених штучних умовах, що призвело до їх загибелі, каліцтва (пошкодження), інші порушення порядку охорони, використання і відтворення таких видів тварин і рослин згідно з ч. 2 статті 90 КУпАП передбачено адмін стягнення у вигляді штрафу розміром від 510 до 850 грн., з конфіскацією незаконно добутого.

Крім того за незаконне вилучення червонокнижних рослин з природного середовища та їх знищення нараховується шкода у розмірі 62 грн/шт.

У екоінспекції та міській раді закликають тернополян не продавати та не купувати червонокнижні квіти. Якщо ви виявили факт їх продажу – про це просять повідомляти у муніципальну інспекцію: 

067 447 31 86;

067 447 32 78;

067 447 32 78 (Viber).

Поліцію за номером «102», або Державну екологічну інспекцію у Тернопільській області:

0352 259 582.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Іраїда Гаврилюк-Мацюк

    Та скільки ж можна шугати цих бабусь?! В нас більше ніхто нічого не краде? Ні в Захисників, ні гуманітарку на мільйони? Нє? Найстрашніші - це продавці підсніжників!
  • Pavl Rebrov

    дайте бабцям спокій. хоч якось тай виєивають.
  • Назарій Дацишин

    То хай продають,найшли проблему
  • Masha Shkul

    А чому недають штрафи тим хто краде гроші хто шикує а ті що бідні люди якось хочуть заробити на хліб  і продають то їм вже штрафи і так далі то так можна позор

    Masha Shkul reply Masha Shkul

    Evgi Kushlak 100%

    Evgi Kushlak reply Masha Shkul

    Masha Masha до бабці не так страшно підійти як до чиновника,старенькі не в змозі себе захистити,от і деруть з них останню сорочку

keyboard_arrow_up