Партнер рубрики Події

Прохолодно і не багатолюдно! Ми перевірили пункти обігріву Тернополя: що змінилося

Прохолодно і не багатолюдно! Ми перевірили пункти обігріву Тернополя: що змінилося

Уже минуло майже два місяці, як у Тернополі працюють пункти обігріву. Журналісти «20 хвилин» перевірили, як тут змінилися умови. 

Через відключення електроенергії чимало тернополян вимушені шукати місця, де можна зарядити техніку, працювати або бути в теплі. Як варіант – піти в «пункти незламності». Адже влада обіцяла тут комфортні умови - і тепло, і світло, і стабільний інтернет.

Як знайти найближчий пункт

Як повідомляють у міській раді, всі «пункти незламності» та пункти «Тепле місто» нанесено на інтерактивній карті на сайті міської ради та у додатку «е–Тернопіль». Можна побачити не лише розташування пункту, а і те, що є всередині – генератор, доступ до інтернету, аптечка, чайник тощо. 

Загалом у місті є 9 «пунктів незламності» та 9 пунктів «Тепле місто». Також на інтерактивній карті нанесли 12 пунктів масового проживання, які діятимуть у випадку блекауту. 

Відео дня

«Пункти незламності» облаштували переважно на базі частин ДСНС або у наметах. Вони працюють цілодобово. Пункти обігріву «Тепле місто» – на базі різних обслуговуючих підприємств та міських установ. У більшість із них можна прийти лише в робочий час. Є і такі, що працюють цілодобово. Наприклад – на території Залізничного вокзалу. Прийти сюди, щоб погрітися, зарядити техніку може кожен. 

Ми побували у деяких пунктах обігріву як звичайні тернополяни, яким потрібно зарядити ноутбук та скористатися інтернетом. То що ж ми побачили там? Ми склали рейтинг комфорту:

Центр науки

Ми побували тут близько 10.13. У сусідніх будинках саме в цей час не було електроенергії. Тут було кілька столів, стільці та лавки, де можна сісти. Працювало кілька обігрівачів, але в приміщенні не надто тепло – потрібно сидіти у верхньому одязі. Ми запитали у однієї з працівниць штабу – чи можна тут зарядити техніку, підключитися до мережі та погрітися? Нам показали, де можна сісти та де є вільні розетки.

Всередині було кілька відкритих точок доступу до інтернету. На одному зі столів можна зробити чай чи каву. Також була мікрохвильова піч. Однак ми були єдині, хто прийшов сюди підзарядити техніку та зігрітися. Крім нас, тут були хіба що представники гуманітарного штабу. 

Бульвар Данила Галицького

Тут встановили намет. Поруч працював генератор, тож було досить шумно. Всередині сиділи кілька людей, які працювали. Також був рятувальник та військовий, які тут чергували. Всередині було кілька столів та стільці, чайник, мікрохвильовка. Були різні дитячі ігри та пазли. Під час нашого візиту до намету зайшов чоловік, який запитав, чи можна зробити тут гарячого чаю? Йому показали, де є чайник. На столі є пакетики з чаєм, банка з цукром та медом. Печива не було – закінчилось, а нового ще, кажуть, не привезли.

Опалюють за допомогою буржуйки, однак всередині прохолодно. Також працював інфрачервоний обігрівач. Незважаючи на це, погрітися тут не вдасться – всі, хто тут працював, сиділи у верхньому одязі та шапках. Принаймні, був хороший інтернет – тут встановили «Старлінк».

Головне управління ДСНС в області 

Пункт незламності був всередині невеликої кімнати. Раніше він був на вході до будівлі біля посту чергового. Ми запитали, чи можна тут зарядити техніку та підключитись до інтернету? Черговий показав нам, куди потрібно йти. У кімнаті за ноутбуками працювали кілька людей. Є Wi-Fi – назва та пароль мережі на видному місці. З’єднання було хороше.

Були різні дитячі іграшки та книжки. На жаль, ані чайника, ані мікрохвильовки тут не було, але на одному зі столів була коробка з чаєм. Дехто сидів із власним термосом. Всередині було тепло – можна сидіти навіть без верхнього одягу. У кімнаті тепла батарея. Працювати тут комфортно, хоча в коридорі чути шум та розмови рятувальників.   

Наші висновки. Якщо проаналізувати стан пунктів, то, як ми помітили, попит у місцевого населення не надто великий. Можливо, на це впливає і температура повітря надворі. Охочі приходять швидше через проблеми з електроенергією та нестабільним інтернетом. Якщо порівнювати пункти, то в Центрі науки таки прохолодно, хоча працюють обігрівачі. На бульварі Данила Галицького тепліше теж не стало, хоча і місяць тому там опалювали за допомогою буржуйки. У головному управлінні ДСНС комфортно та тепло, однак бракує чайника, аби можна було зробити гарячий напій. Їжі тут не було. 

Опитування

Чи комфортно вам у пунктах обігріву?

Ми звернулися з інформаційним запитом до міської ради та обласної військової адміністрації та запитали, скільки коштів виділили на їх утримання та що купували? Ми також запитали, чи планують збільшити або зменшити кількість пунктів обігріву. Наразі очікуємо відповідь на запит та опублікуємо її, щойно отримаємо.

Як скористатися пунктом незламності вночі

Якщо у вас є потреба скористатися пунктом незламності під час комендантської години – ви можете це зробити. Однак варто пам’ятати, як безпечно дістатися найближчого цілодобового пункту.

– Пункти обігріву працюють цілодобово, оскільки інколи може виникнути ситуація, коли у мешканців прилеглих будинків є необхідність отримати такі послуги, – пояснила речниця міської ради Мар’яна Зварич.

Керівник сектору комунікації ГУ Національної поліції у Тернопільські області Сергій Крета пояснив, що комендантська година у Тернополі діє в звичайному режимі. Але попри це, пункти обігріву працюють цілодобово, адже у них є крайня необхідність. Тому людей, які прямують до них після 23.00 чи пізніше, до жодного покарання ніхто не притягуватиме.

– Ніхто не забороняє в комендантську годину потрапити у цілодобові пункти обігріву – чи мобільні, чи стаціонарні. Ви можете піти туди і попросити про допомогу: чи зарядити телефон, чи просто погрітися. Також ніхто не притягуватиме людей до відповідальності за порушення комендантської години, якщо ви поясните, що вам треба в пункт, бо вдома немає світла, – говорить він.

Поліцейські патрулі, додає речник ГУНП, наразі підтягнули ближче до пунктів незламності. Як мінімум один із них вночі обов’язково чергуватиме поблизу палаток. 

Якщо ви йшли до пункту під час комендантської години та вас зупинили правоохоронці – потрібно пояснити, куди ви йдете та обов’язково мати при собі документи. 

– Патрульні завжди з розумінням ставляться до ситуацій, які виникають у громадян, – розповідає речниця патрульної поліції Катерина Метельська. – Ми розуміємо, що дехто може перебувати у складній ситуації, пов’язаній із вимкненням світла. Наразі повного блекауту, на щастя, немає. Ми радимо завчасно потурбуватися, щоб ваші телефони, повербанки та інша техніка були заряджені, ви мали необхідні запаси. Якщо тернополянам все ж необхідно скористатися пунктом обігріву під час комендантської години – безумовно, вони можуть це зробити. Пам’ятайте, що якщо вам треба піти до «Пункту незламності» – заздалегідь знайдіть найближчий цілодобовий пункт та продумайте маршрут. Будьте обережні, адже в нічний час не працює вуличне освітлення. Якщо вас зупинили правоохоронці – поясніть, куди саме та чому ви йдете. При необхідності патрульні допоможуть вам, – додає Катерина Метельська.

Також правоохоронці нагадують, що перебувати на вулиці під час комендантської години без нагальної потреби заборонено. Не можна перебувати на вулиці у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння. Це ж стосується й перебування у нетверезому стані у пунктах обігріву.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (19)
  • Natalia Zagurska

    Боже боже який позор
  • myvova83

    Ось скажіть, для чого ці палатки у Тернополі? Хто туди ходить? Генератори калатають цілодобово просто так...

    Ігор К reply myvova83

    Щоб ви потім не писали, що влада про нас забула.
  • Teren Teren

    Одні просто грабують перехожих, другі яйця по 17 грн. закупляють, треті хабарі по кілька сот тисяч доларів беруть, а хтось і на палатках мільйони заробляє...

    Ігор К reply Teren Teren

    А хтось пише комент заради комента.
  • Марічка Юрчак

    Не розумію, чому не можна було замовити такі послуги у підприємців, розгорнути ці пункти на базі стаціонарних укриттів. Це вже краще, ніж палатка. Спробуй її обігрій і скільки на то піде енергії та солярки

    Viktoriia Voloshyn reply Марічка Юрчак

    Марічка Юрчак бо як тоді туалетний папір на 300 тисяч грн списати?

    Євгеній Блінов reply Марічка Юрчак

    Марічка Юрчак, тут невпевнений. Такі пункти мають розраховані на допомогу у надзвичайних ситуаціях, здебільшого найбільш соціально-уразливим групам населення, як от людям без житла. Працюють там рятувальники, а сам пункт максимально мобільний та незалежний ні від чого. В них є сенс, а стаціонарні укриття та підприємці це зовсім інша історія, яку теж в принципі варто розвивати

    Антон Одобецький reply Марічка Юрчак

    Марічка Юрчак тому що на палатці можна пропіаритися, а підприємців потрібно буде прорекламувати.

    Romantsova Liuba reply Марічка Юрчак

    Vlad Vlad так відмивають гроші ..

    Vlad Vlad reply Марічка Юрчак

    Marichka Yurchak так не буде схеми де гроші можна списати

keyboard_arrow_up