Партнер рубрики Події

Пропагандисти рф поширюють фейк, пов'язаний з Тернопільською лікарнею

Пропагандисти рф поширюють фейк, пов'язаний з Тернопільською лікарнею
  • Пропагандисти рф знову шукають вигаданих «чорних трансплантологів» в Україні. Цього разу вони використали сюжет українського телеканалу, в якому йдеться про загиблого пацієнта Тернопільської лікарні №2. Росіяни намагаються запевнити, ніби людей «розбирають на органи» та отримують за це гроші.
  • Проєкт VoxCheck підготував матеріал про розвінчування російського фейку, пов'язаного з місцевою лікарнею у Тернополі.

Росіяни посилаються на уривок з сюжету ТСН. У ньому розповідають історію пацієнта, який потрапив до Тернопільської лікарні №2 та невдовзі загинув. У чоловіка, як з'ясувало слідство, вилучили внутрішні органи. Пропагандисти почали писати, що це «чорна трансплантологія», на якій «Захід заробляє гроші», повідомляє VoxCheck.

Скріншот повідомлення

Дезінформацію поширив проросійський колабораціоніст Олександр Семченко, пояснюють експерти VoxCheck, які у рамках проекту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» аналізують російські фейки. Раніше Семченко жив в Україні, але останні дев'ять років той бере участь у російських токшоу, просуває наративи пропаганди рф. Семченко закликав українців не брати до рук зброю та не захищатися від «вигаданого ворога» на початку 2022 року.

Фейк про «чорних трансплантологів»: як насправді?

1. Неправильна дата. Аналітики знайшли повний сюжет ТСН під назвою «Захоронений злочин», на яке посилаються пропагандисти. Воно датоване жовтнем 2021 року. У ньому аж ніяк не може йтися про події повномасштабної війни.

Відео дня

2. Неправильна подача. Частина сюжету вирвана з контексту. У цьому розслідувані не йдеться про «чорних трансплантологів», це вигадка росіян. Про що ж сюжет та до чого тут трансплантологи? Журналісти розповідають про пацієнта тернопільської лікарні Олега Б. Йому поставили діагноз «гострий панкреатит», тобто запалення підшлункової залози.

Зі слів матері загиблого, лікарі відмовилися проводити аналізи для повного обстеження, а чоловікові ставало дедалі гірше. Через три дні він помер. 

Тоді лікарі сказали, що причина смерті — швидкий перебіг гострого панкреатиту. Мати пацієнта звернулася до поліції, стверджуючи, що син помер внаслідок лікарської помилки.

Тодішня заступниця міністра охорони здоров’я України Ірина Микичак проаналізувала протокол лікування тернопільського лікаря і виявила порушення. Також експертиза встановила, що у чоловіка відсутні ті органи, які вражає панкреатит: немає кишківника, шлунка, підшлункової залози, селезінки, частини печінки.

Журналістка Ірина Коваленко тоді наголосила: «Жодного натяку на буцімто «чорних трансплантологів». Усі ці органи — не пересаджують». Адже на момент запису відео,
у 2021 році, в Україні проводили тільки операції з трансплантації нирки, печінки та
серця. А перша успішна пересадка підшлункової залози відбулась лише у травні 2023
року. Операції з трансплантації селезінки взагалі у світі та Україні не проводять,
оскільки така процедура є дуже ризикованою.

За інформацією адвоката потерпілої, вилучили саме ті органи, за допомогою яких мали встановити справжню причину смерті. Адже без потрібних зразків це з'ясувати неможливо. Як каже журналістка у сюжеті, у такий спосіб лікарі Тернопільської лікарні №2 могли знищити докази проти себе.

На момент запису сюжету розслідування справи тривало. У 2022-2023 роках не було публікацій про хід справи. Журналістам VoxChec не вдалося перевірити, наскільки коректно журналісти «ТСН» передали історію тернопільського пацієнта. Проте точно відомо, що у 2021 році ніхто не видавав цей сюжет за доказ «чорної трансплантології»

«Чорні трансплантологи»: постійний наратив пропаганди рф

Пропагандистські медіа постійно поширюють вигадки про «чорних трансплантологів» в Україні, говорить керівниця VoxCheck Світлана Сліпченко.
«Активніше просувати подібні вигадки росіяни почали під час повномасштабної війни. Роблять це для того, аби залякати українців. Мовляв, ні в лікарні, ні на фронті ти не в безпеці — скрізь можуть чекати «чорні трансплантологи». З останніх — ми розвінчували російські фейки щодо українського біженця, якого ніби продали на органи в Польщі. Або про центр «чорної трансплантології», який перемістився з Косово в Україну», — каже Світлана Сліпченко.

Фейки рф: як вберегтися від пропаганди?


● Знання, які українці отримують з якісних і компетентних ресурсів, — це справжня зброя проти пропаганди. Наприклад, про медицину можна почитати на офіційних сайтах Міністерства охорони здоров’я, Центру громадського здоров’я та Національної служби здоров’я України.
● Варто читати українських або закордонних фахівців, які мають відповідну експертизу, досвід та незаплямовану репутацію, а також шукати якісну аналітику. Анонімні ресурси часто називають аналітикою або «прихованою від громадськості правдою» те, що насправді є вкидами російської пропаганди.
● Також VoxCheck радиnm обмежити споживання новин з анонімних ресурсів та медіа з низькою якістю фактажу. Краще замінити їх на державні ресурси та медіа із гарною репутацією — їх можна обрати з «білого списку” Інституту масової інформації.

Довідка
За підтримки проекту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» VoxCheck щотижня аналізує та спростовує наративи щодо системи охорони здоров’я, які поширює російська пропаганда в інформаційному просторі України, Білорусі, росії.

Нагадаємо, раніше 20 хвилин повідомляли, як розслідувачі VoxCheck спростовували фейк про якість водопровідної води в Україні.

 

Читайте також:

ФЕЙК: Якість водопровідної води в Україні впала до рівня технічної

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Николай Шкира

    Нехай бояться падли..
  • Поліна Дайнега

    Вони можуть вигадати щось цікавіше?

keyboard_arrow_up