Партнер рубрики Події

Провідна неділя 2023: правила, прикмети та традиції цього дня

Провідна неділя 2023: правила, прикмети та традиції цього дня
  • Провідна (Томина) неділя у 2023 році випадає на 23 квітня.
  • Проводи — Гробки, Дарна неділя, Могилки, Опроводи, Провідна неділя, Радониця, Радовниця, Радуниця, Родичі, Томина неділя — традиційні громадські поминки, що припадають на першу після Великодня неділю і наступні за нею кілька днів.

У Провідну неділю люди згадують душі померлих в першу після Великодня неділю. А другий тиждень після Пасхи називають поминальним тижнем.

Обряди та звичаї у поминальні дні

За традиціями, на Великдень Бог відпускає душі померлих на землю. Впродовж тижня після Великодня заведено виставляти на вікно запалену свічку, щоб душі знайшли дорогу додому, а також кілька крашанок, щоб задовільнити їхній голод, пише buskeradio.in.ua..

А в поминальну неділю душі повертаються назад на небо. От родичі і приходять на цвинтар попрощатися. А якщо в цей день іде дощ, то якась із душ ніби-то плаче через те, що Господь її не відпустив за гріхи.

Але насправді традиція проводів з'явилася раніше від християнства і має язичницькі корені. Тоді, за язичницькими традиціями, поминали родичів у період весняного відновлення природи. В ті часи це дійство символізувало колообіг «життя-смерть-життя». Вважалося, що спільна із покійними трапеза живим додавала впевненості у сьогоденні, а мертвим допомагала заспокоїти дух.

Відео дня

Коли ця традиція перекочувала до християнства, її дещо змінили. Почали відспівувати молитви не тільки в церквах, але й на цвинтарі. Освячували їжу, а вже тоді, біля могил, ділилися свяченою трапезою.

Що можна і не можна робити у поминальний тиждень?

Споживати принесені наїдки на кладовищах продовжують і зараз, вже і в християнстві. Тільки от церква не рекомендує цього робити.

Священники наполягають на тому, що завдання людей під час Радониці – не наїдатися й напиватися на цвинтарі, а потім ще й залишати наїдки на могилах. Адже це все можуть розтягнути  пташки, безпритульні собаки. Ні, християни мають ділитися з тими, хто потребує. Тому краще віддати кілька пасочок для потребуючих.

І, найголовніше, що церква забороняє робити на Провідну неділю та в поминальний тиждень – споживати алкогольні напої на цвинтарі.

Прикмети Провідної неділі

Деякі люди, особливо старше покоління, вірять у прикмети і повір'я, з якими пов'язаний цей день.

Вважалося, що якщо незаміжня дівчина чи неодружений хлопець не буде брати участь в бенкеті, доля обізлиться, а удача відвернеться. І сидіти йому/їй бурлакою/дівицею до наступного року.

Для покращення матеріального становища і стану здоров'я господині обмивали ікони джерельною водою, яку не виливали, а зберігали до свята. Вранці на Провідну неділю все сімейство умивалось цією водою. Причому старші завжди вмивали спочатку молодших домочадців, а потім і себе. Вважалося, що водиця з ікон здатна зміцнити здоров'я і поправити фінансове становище.

Люди вірили, що довге і щасливе життя їм могли дарувати молитви, прочитані вранці на Провідну неділю. Причому молитви повинні бути звернені не тільки до Господа, але і до своїх померлих родичів, які на тому світі попросять за своїх рідних.

Релігієзнавці стверджують, що поминальна неділя завжди була особливою. В цей день люди можуть не тільки згадати усіх своїх родичів, але і духовно поєднатися з ними, насититись позитивною енергією і силами для подальшого життя і втілення своїх планів. Тому пропускати можливість вшанувати пам’ять близьких – не варто.

Нагадаємо, раніше 20 хвилин писали, які традиції Провідної неділі назвав відомий тернопільський священник.

 

Читайте також:

Померлим хлібчика не треба — їм потрібна молитва. У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця

Тернополян закликають не нести на могили штучних квітів

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Raymond Miller

    THEY WILL NEVER BE FORGOTTEN THEY ARE UKRAINE !!!!

keyboard_arrow_up