Партнер рубрики Події

Радіодиктант національної єдності писатимуть в музеї Тернополя

Радіодиктант національної єдності писатимуть в музеї Тернополя
  • Традиційний Радіодиктант національної єдності відбудеться на День української писемності та мови, який вперше відзначатиметься 27 жовтня.
  • Написати диктант серед історичних експонатів запрошують в Тернопільському краєзнавчому музеї. Організатори наголошують, що кількість місць обмежена.

— 27 жовтня з 11:00 до 12:00 години Радіодиктант звучатиме на хвилях Українського радіо та Радіо Культура, наживо транслюватиметься в ефірі телеканалу Суспільне Культура, ютуб-каналі Українського Радіо і на фейсбук-сторінках Суспільного, — йдеться у повідомленні Уповноваженого із захисту державної мови.

Читатиме текст диктанту франківський актор, зірка фільму Довбуш Олексій Гнатковський.

Авторка тексту: Катерина Калитко.

Відео дня

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликав українців з усіх куточків світу, а також усіх друзів нашої держави долучитися до написання диктанту.

— Запрошую долучитися до написання Радіодиктанту. Нехай цьогорічний мовний марафон єдності, який зазвичай охоплював усіх охочих в Україні та з-за кордону, стане наймасовішим. Українська - мова Героїв! Українська - мова нашої Перемоги!, — зазначив Тарас Кремінь. 

Диктант писатимуть в краєзнавчому музеї

Об 11.00 27 жовтня писатимуть радіодиктант в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї, на 3-му поверсі.

Про це повідомили в Тернопільській ОВА.

Учасники радіодиктанту писатимуть його поміж цікавих експозицій, експонатів та історичних цінних предметів, знайдених археологами на теренах Тернопільщини.

— Пориньте в атмосферу становлення української писемності та культури. Стань частиною сучасної її історії, — йдеться у повідомленні.

Організатори зазначають, що кількість місць обмежена, а щоб написати диктант разом, треба зареєструватися за посиланням: https://forms.gle/uAGXRrfG2dTJMJid7

Чому перенесли дату свята

Нагадаємо, у 2023 році дату святкування Дня української писемності та мови перенесли у зв'язку з рішенням Православної церкви України (ПЦУ) та Української греко-католицької церкви (УГКЦ) перейти на новий церковний календар. Свято української писемності та мови традиційно відзначається на день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця (письменника-агіографа, першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря), з чиїм ім’ям пов’язують започаткування писемної української мови.

28 липня 2023 року Президент України Володимир Зеленський підписав Указ №455/2023, відповідно до якого День української писемності та мови відзначатиметься 27 жовтня, а не 9 листопада, як раніше.

 

Читайте також:

Як тернопільські артилеристи писали на фронті диктант національної єдності

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up