Рибалки за свої кошти випустили у Тернопільський став тонну мальків: чи покращиться екологічна ситуація

Рибалки за свої кошти випустили у Тернопільський став тонну мальків: чи покращиться екологічна ситуація
  • На Тернопільському ставі рибалки провели зариблення водойми та просять інших риболовів не відловлювати мальків.
  • Який стан водойми зараз та чи варто було самовільно запускати рибу, дізнавався журналіст «20 хвилин».

Як розповідають деякі рибалки, останнім часом є проблема з кількістю риби у ставі. Тому спільними силами тернополяни уже кілька разів самостійно здійснювали зариблення.     

- У нас є клуб, який налічує близько 1800 учасників, – розповідає рибак пан Василь. – За ініціативою кількох активістів весною цього року зариблювали став за кошти рибалок. Минулого тижня рибалки зробили це повторно. Купили близько 700 кг щуки, 300 коропа і амура. Але дуже багато людей про це не знає і відловлює цю маленьку рибку.

Як пояснює пан Василь, близько 1800 рибалок лише долучилися до створеної групи у Viber. Але люди похилого віку та ті, хто не є є в месенджері, просто не знають, що поки рибу ловити не варто. На набережній ставу журналіст «20 хвилин» зустрів кількох рибалок, які не знали про зариблення, однак запевнили, що мальків відпускають.  

Відео дня

- Я пенсіонер і займаюся рибальством уже п’ять років, – розповідає тернополянин пан Михайло. – Я ловлю лише на одну вудку. Раніше риба була крупна, а зараз вся маленька. Якщо мала – відпускаю. Узагалі рибу потрібно добре готувати або солити, бо майже вся вона заражена паразитами.

Дехто з рибалок вважає, що зариблювати Тернопільський став не потрібно, а варто зайнятися очищенням водойми, і тоді риба сама буде добре плодитися.

- У теплі дні увесь став цвіте та заростає, – розповідає тернополянин Іван. – Потрібно якось воду обеззаражувати, щоб став був чистішим. Треба і заборонити ставити сітки, а бракон’єрів штрафувати. Скільки можна наловити риби вудкою, а скільки сіткою? Та і не треба забувати, що в нас тут постійно відбуваються чемпіонати з водно-моторного спорту. Це теж впливає на рибу.

Активісти також подали на громадський бюджет 2020 проєкт під номером 88 «Зариблення Тернопільського ставу». На це просили виділити 295 520 грн. Однак проєкт дублює заходи Програми розвитку водосховища «Тернопільський став – пункт 4.7.9»

У програмі розвитку водосховища «Тернопільський став» на 2017-2019 рр. йдеться, що для зариблення водойми з міського бюджету планували витратити близько 600 тис. грн. Але коштів не виділили, говорить директор КП «Об’єднання парків культури і відпочинку» Тернополя Микола Лесів.  Цього року, каже, провести зариблення не вдалося. Коли його планують проводити, поки що невідомо.

Наразі ми очікуємо коментар від міської ради стосовно планів щодо покращенню екологічної ситуації Тернопільського ставу.

 

Коментар експерта:

Орест Сінгалевич, еколог:

- Стихійні зариблення не завжди можуть дати позитивні результати. Це ніби і блага справа, але в даному випадку цього не варто робити, оскільки є багато рибних захворювань різного характеру. Кілька заражених осіб можуть завдати значних проблем усьому комплексу. Про рибний запас водойми важко щось сказати, оскільки це потребує спеціальних досліджень, які можуть бути проведені іхтіологічними установами або науковими природоохоронними установами, де є відповідні спеціалісти. Такі дослідження на Тернопільському ставі останнім часом не проводили. Тому не можна сказати, у якому стані репродуктивні особи. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • dream dream

    гарна новина для наших любителів сіток. спочатку браконьерів повигоняйте а потім вже зариблюйте.
  • Тернополянин

    Приєднуйся у Viber до КТР https://invite.viber.com/?g2=AQBarILvcA%2FcFEhcHEyhtdpyOHBqB4UFDwcdlYnTWsJ%2FFX6qEyQ335A3hXm%2BsGV%2F посилання на спільноту. Треба добавити що вага зарибка сягала  300-400 грам, а для багатьох це вже трофеї. Цілком згідний, що спочатку треба подбати про екологічний стан водойми, а вже тоді зариблювати. Тернопільський став - визітівка Тернополя, шкода, що місцевій владі просто насра..... на неї .

  • Andry

    Нічого проект не дублює. Програма стосується 2019 року. А громадський бюджет на 2020. Тому просто фіктивна відмова.
  • Мирослав

    Чи можливо якось долучитися до спільноти рибалок у Viber?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 Тернопільські поліцейські отримали нові авто 19:04 У кого можуть вилучити авто, за новим законом про мобілізацію 18:03 У Тернополі відкрили виставку до річниці першої згадки про місто photo_camera 17:30 Новий закон про мобілізацію: розʼяснення про те, що зміниться Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 17:05 Скільки коштує орендувати електросамокат у Тернополі: порівняли тарифи та умови photo_camera 16:25 Тернопільська модель, студентка ЗУНУ Маріна Міжонова здобула титул Miss Supranational 15:55 Президент підписав Закон про мобілізацію 15:40 Тарифи підняли, а людей не спитали! Тернополяни скаржаться на управителів будинків 15:10 Помер український письменник та громадський діяч Дмитро Капранов 14:35 Газопостач на Тернопільщині завищував ціни, тепер має повернути майже півмільйона у бюджет 13:55 У Тернополі організовують перший ековелопробіг 13:15 В Тернополі виступить один із найпопулярніших нових гуртів українського шоубізу 100лиця play_circle_filled 12:35 У Тернополі чоловік продавав наркотики під виглядом електронних сигарет 12:01 Яку роботу пропонують в Тернопільському центрі зайнятості 11:30 Чи має шанс 2024-ий рік бути мирним? Що думають українці(ОПИТУВАННЯ) 10:50 ВЛК для людей з інвалідністю: кому треба пройти повторно і кого розраховують мобілізувати 10:15 Рідні полеглих Героїв отримали відзнаки «Почесний громадянин міста Тернополя» photo_camera 09:35 У Чорткові з'являться сонячні електростанції за пів мільйона євро 09:00 НБУ підвищив офіційний курс долара
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up