Партнер рубрики Події

Рік від початку пандемії: обмеження, вакцинація, новий штам. Згадуємо карантинні хроніки Тернопільщини

Рік від початку пандемії: обмеження, вакцинація, новий штам. Згадуємо карантинні хроніки Тернопільщини
  • Пандемії коронавірусу в Україні вже рік. В березні 2020-го виявили першого хворого. Це був переломний момент для нашого нормального життя. За рік було чимало змін.
  • Ми згадали найважливіші моменти пандемії, які стались за цей час. 

Уже майже рік минув з першого зафіксованого випадку захворювання на COVID-19. А почалось все з китайського Уханю у грудні 2019 року. Гостра респіраторна хвороба почала швидко поширюватись спершу в Китаї, а потів і за його межами. Коронавірус став світовою проблемою, яка не оминула і Україну. У березні зафіксували перший випадок хвороби. Однак паніка почалась ще задовго до цього, коли багато людей сподівалися, що пандемії в Україні вдасться уникнути…

Протести у Микулинцях

Паніка через коронавірус почалась ще задовго до першого випадку захворювання в Україні. А почалося все з повернення евакуйованих з Китаю громадян України. Близько сотні евакуйованих, а також тих, хто їх супроводжував, мали пройти двотижневу обсервацію. До останньої години ніхто не був впевнений в тому, куди привезуть евакуйованих. Серед можливих місць для обсервації опинився і санаторій «Медобори», що в селі Конопківка Теребовлянського району.

Відео дня

Як тільки санаторій потрапив до списку об’єктів, куди можуть доставити людей – жителі села та сусідніх Микулинців організували блок-пости, щоб не пропустити колону автобусів.

Люди організували три блок-пости – один на дорозі до санаторію та два на в’їздах до Микулинців. Люди чергували цілодобово та були «на телефонах». До блок-постів навіть підтягнули важку техніку, бетонні блоки, шини. Біля дороги перекопали землю та поставили бетонні блоки.

Люди запевняли, що не проти того, аби евакуйовані повернулися додому. Вони запевняли, що санаторій непридатний для їх перебування. Однак автобуси з евакуйованими поїхали не до «Медоборів» а у Нові Санжари Полтавської області.

Ігор Сопель йде у відставку

Після того як барикади розібрали, а люди розійшлися – у відставку подав голова обласної адміністрації Ігор Сопель.

У зв’язку з ситуацією, що виникла на Тернопільщині через евакуацію з Китаю громадян України, та незадовільною роботою облдержадміністрації з інформування населення щодо епідеміологічної безпеки Президент України прийняв заяву Ігоря Сопеля про відставку із займаної посади за власним бажанням, йдеться в Указі Зеленського.

Перший випадок в Україні

Перший випадок захворювання на коронавірус зафіксували 3 березня 2020 року. Тоді хворобу виявили у пацієнта з Чернівецької області.

Маски дорожчають в десятки разів

Після того, як в Україні зафіксували перший випадок хвороби – в аптеках почався справжній дефіцит на медичні маски та антисептики. До початку пандемії звичайна хірургічна маска коштувала 1 – 2 гривні, а маска респіраторного типу – до 20 гривень. Однак коронавірус вніс свої корективи. ​

На початку березня  аптеках міста маски та антисептики стали дефіцитом. Їх практично неможливо було знайти. Там, де вони з’являлись, - їх розкуповували миттєво. Ціни на них виросли. Звичайна хірургічна маска могла коштувати до 20 гривень, а респіратори піднялись в ціні до 150 гривень. Люди обурювались, але купували.

Згодом до списку дефіцитних медичних товарів додався парацетамол.

Запасались крупами, туалетним папером та сірниками

У березні тернополяни почали масово змітати з полиць товари першої необхідності. Ситуація дійшла до абсурду. Скуповували різні крупи, цукор, сіль, туалетний папір та навіть сірники. Особливо ажіотаж був на ринку, де крупи були дешевші. Замість того щоб уникати натовпів, люди самі їх створвали на ринку.

Самі люди казали, що до коронавірусу це не має ніякого відношення – просто прийшли скупитись. Однак продавці ж розповідали такого ажіотажу давно не було.

У супермаркетах деякі полиці були пусті. Це переважно полиці з найдешевшими крупами та макаронами. Персонал розповідав, що дефіциту немає, просто товар не встигають вкладати на полиці. Його швидко скуповують.  

Згодом ринки припинили роботу, а в супермаркети впускали лише в масці та після обробки рук антисептиком.  

Фейки навколо хвороби

Страх перед коронавірусом породив чимало фейків. Багато тернополян отримували повідомлення з фейками про інфекцію та карантин.

Серед популярних фейків були повідомлення про різні обмеження. Зокрема – про заборону виходити на вулицю дітям. Ці фейки спростовували представники влади та поліції, однак багато людей в них вірили та розсилали своїм друзям.

Були і зовсім абсурдні повідомлення – про вертольоти, які будуть розпилювати вночі антисептики, тому потрібно зачиняти на ніч вікна  не виходити з дому.

Різні шахраї пропонували в інтернеті придбати псевдо-ліки від коронавірусу.

Перший хворий на Тернопільщині

Перший випадок захворювання на Тернопільщині зафіксували 20 березня. Це був житель Заліщиків. У зв’язку з цим в області встановили режим надзвичайної ситуації.

Після цього місто охопила паніка. Вулиці – майже порожні. Зрідка можна побачити перехожих в масках. На вулицях фактично немає машин. Заклади громадського харчування, ринки та різні суб’єкти господарювання зачинені. Автовокзал – зачинений а входи перегороджені лавками та стрічками.

Тишу на вулицях порушували гучномовці правоохоронців, які закликали людей залишатися вдома.

Перша смерть у області

Ще більше страху у людей з’явилось після того, як у області зафіксували першу смерть від COVID-19. 68-річний житель села Ковалівка не зміг пережити недугу. Лікарі спостерігали окращення його стану, однак зранку, 25 березня, стан чоловіка різко погіршився. Врятувати його не вдалося.

У родичів, які займалися похованням, виникло чимало труднощів – тіло довелось забирати самим.

Згодом, під час брифінгу в ОДА, 26 березня, з’ясувалося, що родичам довелося самостійно доправляти тіло до місця поховання власним транспортом. Засобів захисту їм не надали.  Самого ж чоловіка ховали вночі за проханням сільського та міського голови без зайвих людей та священика.

Медики звільняються з роботи

Наприкінці березня з деяких лікарень почали звільнятися медпрацівники. Люди боялись за своє життя та за свої родини. Звільнялись переважно молодший медичний персонал.

Директор Тернопільської лікарні швидкої допомоги Ярослав Чайківський підтвердив, що вісім працівників дійсно розрахувалися. Хтось мав хронічні хвороби, хтось боїться за свої сім’ї. До того ж, зарплата в 4000 гривень ніяк не мотивує людину працювати в такій напруженій ситуації.

Впродовж пандемії чимало медиків розрахувались з роботи по всій області.

Посилення карантину

З 6 квітня почали діяти нові карантинні обмеження. Вони стали суворіші, як і відповідальність за їх порушення. Люди не можуть перебувати у громадських місцях без масок, виходити з дому без документів, що підтверджують особу, відвідувати дитячі та спортивні майданчики, гуляти у скверах та парках, тощо. Діти до 14 років можуть ходити вулицею лише у супроводі батьків. Не можна переміщуватися групою осіб понад 2 людини.

Патрулювали вулиці правоохоронці, які попереджували порушників про відповідальність.

Не всі люди дотримувались нових правил карантину. Деякі батьки все ж гуляли з дітьми на дитячих майданчиках та в парках. Дехто відвідував і спортивні майданчики.

Карантинний Великдень

У 2020 Великдень більшість людей святкували вдома, без походів до храмів. Звичайно, не всі дотримувались рекомендацій лікарів. Порушення зафіксували у Почаєві. Люди не послухались рекомендацій лікарів та пішли до храмів. Як результат – збільшення хворих на коронавірус. Через це з 21 квітня в’їзд та виїзд з Почаєва закрили. Дозволяли проїзд лише спецтехніці та тим, хто забезпечує функціонування міста. ​

Перші послаблення карантину

Наразі тернопільські підприємці та багато звичайних мешканців виступають проти закриття закладів. У Тернополі, всупереч постанові Уряду, багато закладів працюють. Не дотримувались вимог у місті під час зонувань міст на червоні, помаранчеві, жовті на зелені зони. В області до карантинних вимог ставились більш жорство.

Однак першими в області почали послаблювати карантин не в Тернополі, а в Теребовлянській ОТГ. Це було пов’язано з низьким рівнем захворюваності. Протягом двох тижнів до прийняття рішення там зафіксували всього 7 нових випадків захворювання.

Послаблення ухвалили рішенням місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій виконавчого комітету Теребовлянської міської ради 29 квітня. Відповідно до рішення, з 30 квітня та території ОТГ дозволили торгівлю будівельними і супутніми до них товарів, сантехнічними виробами, електропобутовим обладнанням; торгівлю насінням, розсадним матеріалом, засобами захисту рослин, вазонами, декоративними квітами; торгівлю підакцизних товарів; роздрібну торгівлю одягом, текстильними виробами, взуттям; торгівлю ювелірними виробами; торгівлю автозапчастинами; діяльність СТО, пунктів шиномонтажу і автомийок; пункти ремонту побутових виробів і особистого вжитку; ремонту та обслуговування офісної і побутової техніки; ремонт і пошиття одягу та взуття; робота салонів краси, перукарень; роботу закладів громадського харчування з адресною доставкою замовлення.

Однак далеко не все з цього списку було заборонено. Так, до прикладу, заклади громадського харчування здійснювали доставку замовлення до дому, не забороняли і діяльність магазинів насіння, розсадного матеріалу, добрив, тощо.

Перші послаблення у Тернополі

 Послаблювати карантин у місті почали з 11 травня.  Тоді почати роботу цілий ряд закладів:

  • Заклади громадського харчування з наданням послуги «на виніс» за попереднім замовленням.
  • Перукарні та салони краси.
  • Підприємства побутового обслуговування: ательє, ремонту предметів особистого вжитку, магазини непродовольчих товарів, агропромислові ринки. 
  • Офісні приміщення.
  • Пункти прийому вторинної сировини.
  • Бібліотеки, музеї.
  • Відвідування парків та скверів.

Відновили свою роботу і кав’ярні та кіоски з вуличною їжею.

З 13 травня відновили роботу Центральний та овочевий ринок. Щоправда продовольчі товари там не продавали.

Потрапити на ринок можна було лише в масці та після проходження температурного скринінгу. За дотриманням карантину регулярно стежили правоохоронці та представник держпродспоживслужби. Наразі ці правила вже ніхто не виконує.

З 1 червня відновили роботу дитячі садочки, візовий центр та платні парковки.

Однак адаптивний карантин багато людей сприйняло як його скасування. Як наслідок – стрімке зростання хворих. Якщо під час жорсткого карантину в місті могли фіксувати кілька випадків інфікувань, а то і не було жодних нових хворих, то після того, як карантин почали ігнорувати – захворюваність зросла до десятків випадків за добу.

Розтини на вулиці

А у травні всю країну сколихнула новина про те, в яких умовах доводиться працювати тернопільським судмедекспертам. Фотографія, де тіло померлого доводиться досліджувати біля входу в морг багато людей назвали фейком, нібито не можуть працівники проводити розтин на вулиці. Однак в самому морзі, де зробили ці фото, розповіли, що це справжні світлини, і розтин таки доводилося проводити на вулиці.

Судмедексперти фактично не займались дослідженням тіл померлих від ковіду, однак все ж, вони не застраховані від того, що померлий хворів на коронавірус. Не вистачало навіть спеціальних костюмів біологічного захисту.

Однак цю проблему швидко ліквідували, коли вона набула розголосу. Судмедекспертам надали спеціальний намет для дослідження тіл людей, у яких була підозра на коронавірус та забезпечили усім необхідним. Однак чи зробили б це, якби ситуація не набула розголосу...

Нове карантинне зонування

З 1 серпня почали діяти нові карантинні норми. Міста розділяють на чотири зони – зелену, жовту, помаранчеву та червону. Тернопіль першим потрапив до червоної зони з найжорсткішими карантинними вимогами. Однак місцева влада та підприємці виступили проти обмежень. Фактично статус червоної зони впливав на роботу залізниці. Спершу у Тернополі неможна було ні сісти, ні зійти з потягу, коли місто було в червоній зоні. Згодом дозволили лише висадку пасажирів.

Інші обмеження – закриття закладів громадського харчування, ТРЦ, фітнес-клубів, громадського транспорту, тощо – ігнорували.

Карантин вихідного дня

З 14 листопада ми починаємо жити з новими правилами. Карантин вихідного дня передбачає закриття закладів громадського харчування, більшості суб’єків господарювання, розважальних закладів, тощо. Такі обмеження направлені на те, щоб стримати поширення коронавірусу. Однак у Тернополі з цими правилами не погоджуються. Підприємці продовжують працювати. Думки людей розділились, адже з одного боку – робочі місця, зарплати та економіка міста, а з іншого – здоров’я та життя людей.

Свята під питанням

 Чимало суперечок викликали можливі варіанти святкування новорічно-різдвяних свят. У Тернополі довгий час не могли визначитись – чи буде на площі головна ялинка, ковзанка, атракціони та ярмарки. Як розповідав організатор розваг Тарас Ковальчук – у міськраді вносили різні пропозиції, які постійно змінювались. Ялинку та ілюмінацію встановили. Інші розваги були під питанням. Врешті зійшлись на тому, що ярмарки на Театралці не буде. На майдані встановили атракціони та зимову ковзанку.

Новорічні та різдвяні гуляння

На час свят у місті працювали заклади громадського харчування. Магазини, тощо. Напередодні свят супермаркети та ринки були переповнені. Люди поспішали купити все необхідне в останній день перед святом.

Найбільший ажіотаж був напередодні Святвечора та Різдва на ринках. Люди «змітали» свіже м’ясо, рибу, молочку, фрукти та овочі. Але, на жаль, дуже мало людей попіклувались про свою безпеку. В черзі за м’ясом до святкового столу всі забували про маски. Замість соціальної дистанції – тисняви.

Локдаун після свят

Уряд вирішив не вводити обмеження на свята. Але вже з 8 січня почався загальнонаціональний жорсткий карантин на 17 днів. Вводити локдаун раніше не наважились через складну економічну обстановку. До того ж, протестували підприємці та люди, які хотіли свята.

 – Ми живемо в Україні, і бачимо, як насправді виконуються карантинні обмеження, – говорив міністр охорони –здоров’я Степанов. – Тут багато залежить від нашої ментальності. До того ж в Україні зовсім інша економічна ситуація. Ми намагаємося знайти баланс – між епідзаходами та звичайним життям.

Нормальне життя?

Згодом ми ніби почали повертатися до нормального життя. Запрацювали різні заклади, транспорт. Міський транспорт (автобуси та тролейбуси) беруть тільки на вільні сидячі місця. Журналісти «20 хвилин» самі переконалися, що з цим у місті стало суворіше. Навіть водії маршруток здебільшого не порушували правила. Щоправда багато пішли на хитрощі. Щоб брати трохи більше пасажирів і не «попадатись» – 2–4 пасжира просять ставати на сходи, щоб зовні здавалось, що всі сидять.

Біли і інші хитрощі – в «годину пік» деякі тернополяни їхали павприсядки між сидіннями в маршрутках.

В очікуванні вакцини

На Тернопільщині, як і у всіх регіонах, до вакуинації почали гготуватися з початку року. Але про те, що в Україну готують ввезти вакцину в Уряді та МОЗ говорили ще з початку грудня 20-го.

Медики пояснювали – для того, щоб стався «переломний момент» для пандемії – отримати імунітет мають щонайменше 70% населення. У листопаді 2020-го соціологічна група «Рейтинг» провела опитування серед українців. 55% українців за результатами опитування готові були щепитися безкоштовно. 35% готові зробити щеплення, навіть якщо воно буде платне.

У січні 2021-го в області створили бригади, які вакцинуватимуть від коронавірусу. Почали готувати склади з холодильними камерами. Область готова приймати, зберігати та транспортувати вакцину різних виробників, навіть ту, яку треба зберігати при температурі –70 градусів.

Окрім того, на сайті МОЗ 6 січня повідомили, що Україна вже підписала договір на закупівлі перших вакцин. —  Перший договір Україна підписала з компанією «Сіновак», яка здобула авторитет у всьому світі. Ціна, за якою Україна купує 1 дозу вакцини у цього виробника, становить 504 гривні. Така вартість вакцин проти COVID-19 цієї компанії — для переважної більшості країн, і є прийнятною, — підкреслив очільник МОЗ Максим Степанов.

У лютому вакцину готувались приймати в Україні. На початку лютого у МОЗ називали точні дати, коли вакцина приїде в Україну та дати початку вакцинації. Розраховували, що вакцина надійде 15-го лютого. Але щось не склалося.  Ще 10 лютого Максим Степанов заявив – вакцина прибуде 15 лютого. 13 лютого міністр в ефірі програми Свобода слова Савіка Шустера повідомив, що «вакцина трошки затримується» і назвав нові дати її прибуття – 16-17 лютого. Не так сталось, як гадалось... 17-го лютого, вакцини немає, мобільні бригади ще навчаються правильно проводити щеплення.

Після цього в уряді трохи притихли і вже не наважувались називати точних дат. Терноільські медики були готові приймати вакцину, однак коли вона дійде до України ніхто не знав.

Вакцина в Україні та початок імунізації

Прибула вакцина в Україну 24 лютого. Надійшла «оксфордська» вакцина, яку виготовляють в Індії. Перші п’ять вантажівок роз’їхались в регіони.

В тернопіль партія вакцини в 16 тис. доз приїхала в ніч з 24 на 25 лютого. Доставляли ампули та все необхідне зі столиці в супроводі поліції.

 – Супроводжував вантажівку наряд поліції, – розповів водій Віталій Арбузов. – Доїхали без пригод. Вантажівка з холодильною установкою, призначений для таких вантажів. Було хвилювання. Вперше перевозив такий вантаж.

Вже зранку 25 лютого почалась вакцинація. Займалась цим лише одна мобільна бригада, яка пройшла відповідне навчання. Перших щепили медиків, які працюють з ковідними хворими. Це лікарі дитячої та другої міської лікарні.

Перша вакцинована – Ольга Дивоняк

Першою щепили завідувачку дитячої інфекційної лікарні Ольгу Дивоняк. Її обрали не випадково, адже це авторитетний лікар відомий багатьом тернополянам. Вона на власному прикладі показала – боятися немає чого, треба щеплюватись, щоб захистити себе та своїх близьких.

– Як дитячий інфекціоніст я можу вам сказати, що найефективніший метод профілактики захворювань – вакцинація, – розповіла лікарка. – Ефективнішого способу просто немає. Чи буде вакцинація від коронавірусу введена в обов’язковий календар щеплень, ще невідомо. Але однозначно його варто зробити. Ця хвороба не вибирає вік та соціальний статус. Багатьох ця хвороба не оминула. Найбільш боляче втрачати своїх колег.

Також щепили медиків обласного лабораторного центру. Щодня бригада може щеплювати до 100 осіб. В першу чергу лікарів.

Запис на безкоштовне щеплення

Коли вакцина надійшла до України – оголосили запис в чергу на вакцинацію. Це може зробити кожен. Для цього потрібно звернутися до свого сімейного лікаря або зареєструватися через додаток «Дія».

Станом на 17:30 3 березня подано 100 649 заяв на щеплення – повідомили у Мінцифрі. У мобільному застосунку Дія — 87 775, а на порталі — 9 947.

Записатися до листа очікування на вакцинацію від COVID-19 можна:

на порталі Дія — інструкція:  https://youtu.be/F5rjN41GY7Y

у застосунку Дія (оновіть застосунок до останньої версії, щоб послуга була доступна) — інструкція: https://youtu.be/z0VY0nPgBbg

через національний контакт-центр з питань протидії COVID-19 за номером: 0 800 60 20 19.

Повернення адаптивного карантину

Від 24 лютого Україна повертається до адаптивного карантину із поділом на чотири рівні епідемічної небезпеки — «зелений», «жовтий», «помаранчевий» та «червоний» — залежно від ситуації з коронавірусом в кожному регіоні. Водночас відтепер поділ на зони діятиме на території України загалому або на рівні областей — за районами зонування не буде. Загальний термін дії карантинних обмежень подовжено до 30 квітня 2021 року.

Важлива відмінність нового зонування в тому, що вся область стає «зелено», «жовтою», «помаранчевою» чи «червоною». Укрзалізниця скасовує посдку та висадку в областях з червоною зоною. Зупинили продаж квитків в ці зони.

Новий штам коронавірусу

Від початку березня минає рік з того часу, як в Україні з’явився перший хворий. Відбувається різкий ріст захворюваності. Імовірно, причиною став новий штам коронавірусу – «британський». Він характерний тим, що значно легше передається і інфікує людей. Новий штам виявили в Івано-Франківську у двох пацієнтів. Про це стало відомо 4 лютого.

Тернопільські медики, епідеміологи та інфекціоністи припускають – новий штам ковіду вже в Тернополі.  Кількість хворих почала різко збільшуватися. Серед хворих стало більше молодих людей. Протікання хвороби стало важче.

Чого чекати далі – можна лише припускати. Деякі медики називають це «третьою хвилею» пандемії. Медзаклади готуються до напливу хворих. Щеплення, яке лише почалось, не може в один момент стримати пандемію, оскільки наразі щепилась дуже мала частина людей – здебільшого медики. Тому вся надія на відповідальність населення. Медики закликають дотримуватися карантину, оскільки ситуація дуже напружена.

Що буде далі – побачимо згодом...

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анастасия Реширова

    Привет!   Иди к своей судьбе! Попробуй  бесплатный telegram-bot поиск здесь https://t.me/airybay_bot Есть много людей из твоего города.  На любой возраст и вкус ,без выбора не останешься,уверяю тебя!

  • Олександра Вода

    Напишіть скільки грошей з бютжету вкрали за прикиттям вірусу .Грипу вже просто не існує
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога Від читача 14:22 Маленьким тернопільчанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up