Різдво 25 грудня чи 7 січня: чи реальні зміни і коли

Різдво 25 грудня чи 7 січня: чи реальні зміни і коли
  • Предстоятель Православної церкви України, митрополит Епіфаній заявив, що Різдво можна святкувати за григоріанським календарем 25 грудня. 
  • Наскільки реальне перенесення вже цьогоріч святкування Різдва на25 грудня та як це вплине на календар свят, журналістка “RIA плюс”обговорила із представниками різних конфесій. Ми дізнавались їхнє ставлення до можливості перенесення Різдва Христового.

Зараз у соцмережах люди активно обговорюють цю тему, висловлюють свої думки, умовно поділившись на тих, хто не проти святкувати Різдво 25 грудня та тих, кому ближче 7 січня. Митрополит Епіфаній вважає, що зараз важко уявити, скільки часу знадобиться, щоб змінити святкування цього великого свята зі звичного нам 7 січня. 

“У суспільстві може статися розкол”

Більшість Помісних Православних Церков святкують Різдво за новим, григоріанським календарем, про це сказав глава ПЦУ, як повідомляє Релігійно-інформаційна служба. Епіфаній наголосив, що "ми це можемо робити в майбутньому, якщо це буде сприймати український народ". 

Відео дня

Зазначимо, минулого року митрополит Епіфаній озвучував таку ж позицію – лише за згоди українського народу. Водночас він додавав, що питання про перенесення Різдва з 7 січня на 25 грудня поки є не на часі. За його словами, це потрібно втілювати у життя поступово, інакше у суспільстві може статися розкол.

Додамо, Різдво Христове не поділяється на католицьке, православне і протестантське. Просто дата його святкування залежить від того, яким календарем користуються представники конкретної релігійної спільноти – юліанським чи григоріанським. 

Думки священників щодо перенесення Різдва - розділились 

От, наприклад, протодиякон Кафедрального собору Різдва Христового Тернопільської Єпархії Української Православної Церкви Петро Рубльовський вважає, що перенесення недоцільне. 

Як пояснили журналістці священнослужителі, якщо Владика Епіфаній серйозно задумається над тим, щоб перенести святкування Різдва, то він це питання обов’язково винесе на Соборі. Бо церква у нас Соборноправна, тобто, такі глобальні питання вирішуються з всіма, включаючи священнослужителів, яких торкається це питання, та людей. 

А отець Олексій Філюк, священик УПЦ КП із Лановецького району навпаки за те, щоб святкувати Різдво 25 грудня, бо каже, нам давно потрібно відзначати, як і більшості християн світу. 

Зазначимо, 93% християн святкують Різдво 25 грудня та лише 7% – 7 січня.

“Доведеться повністю змінити календар” 

Старший священник кафедрального собору свв.Костянтина та Єлени Євген Заплетнюк православної церкви України каже, що потрібно якомога швидше переходити до святкування Різдва Христового із усім цивілізованим світом. 

Що кажуть представники греко-католиків

Отець Андрій Янішевський Архікатедрального собору Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці, представник греко-католицької конфесії, вважає, що перенесення Різдва на 7 січня - доцільне. 

“Цей перехід - це момент єдності”

Голова Галицької єпархії Української Лютеранської Церкви Тарас Коковський вже святкує Різдво 25 грудня. Бо на новоюліанський календар Українська Лютеранська Церква перейшла з 2018 церковного року. Це перший такий випадок в Україні.

Яка позиція тернополян

Журналісти “RIA плюс” також провели опитування на сайті “20 хвилин”. У результаті із 473 опитаних - 59% за те, що святкувати Різдво 25 грудня, 32% за те, що 7 січня і 8% - байдуже. До слова, одна із політичних партій у місті провела всеукраїнське опитування за результати якого все-таки показують, що люди готові до змін. 

Отож, варто зазначити, що це не була офіційна заява Епіфанія, а просто вислів Митрополита. Питання наскільки реальне впровадження змін вже цьогоріч залишається відкритим. Більшість священнослужителів Тернопільщини із різних конфесій підтримують перехід на григоріанський календар. Проте всі вони зазначають, що український народ не зможе одразу сприйняти такі різкі зміни. Та не існує жодних канонічних підстав боятись зміни дати Різдва. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (19)
  • Держава Рось

    Чому Україну не любимо? Чому знову її, та її материнську віру розпинаємо?

    Чому слухаємо облудні слова іноземних нашіптувачів, що наше Різдво не там і не тоді? При чому тут григоріанські та юліанські календарі?!

    Знову хочемо допомогти Ватикану і Москві поділити нас?

    Натомість треба знати правду про православне Різдво!!!

    David Starr reply Держава Рось

    З таким підходом наша материнська віра взагалі є язичницькою, а християнство є примусово нав'язаною і чужою вірою. Хоча це так і є.
  • тарас

    нам грекокатоликам цей "епіфан" зовсім не є потрібним
  • Емілія Сосновська

    Як ми можемо вирішити коли святкувати? В чому суть святкування: в святковому застіллі чи в спільній святковій молитві під час Богослужіння в церкві? В церкві буде святкове богослужіння два рази на рік? 100% згоди ніколи не буде святкувати в якусь конкретну дату? Завжди будуть противники. Потрібно проводити дії до об"єднання церков в одну єдину рівноапостольну. Але замість об"днання йде ще більший поділ і колотнеча.
  • Ярослав

    25грудня
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up