Партнер рубрики Події

Різдво у формі: як святкують ті, хто на службі

Різдво у формі: як святкують ті, хто на службі

Поки одні тернополяни готують святкову вечерю та збираються родинами за столом, інші дбають про їх спокій, безпеку та здоров’я. Різдво зовсім за іншим форматом проходить у військових, медиків, працівників поліції та рятувальників.

Служба для них – понад усе. Незважаючи на те, що свята доводиться проводити на роботі, дух Різдва все одно присутній у колективах. Про святкові традиції представників різних сфер дізнавалася журналіст «RIA плюс».

Військові: у польових умовах, але зі святковою вечерею

Зібравшись за столом, не забуваймо про тих, які бережуть наш спокій. Саме військовослужбовці щодня дарують нам мир та безпеку. Зі зброєю в руках вони цілодобово, і в будні, і у вихідні, і у святкові дні виконують поставлені перед ними завдання і на Сході, і на Заході нашої держави.

Відео дня

Щоб їх підтримати морально, уже третій рік поспіль військовослужбовці із місцевої 44-ої артбригади по-особливому вітають наших захисників, розповідає прес-офіцер частини Юрій Кульпа.

- Я в костюмі чарівника (Санти), а начальник клубу Юлія Шкугра – у костюмі Феї чи Снігурки, об’їжджаємо всі підрозділи, де несуть наряд солдати та офіцери. Оцей новорічно-різдвяний круїз починається 31 грудня і триває аж до різдвяних свят. Ми даруємо військовослужбовцям солодощі, торти, фрукти, щоб вони під час «перезмінки» могли бодай хоч на хвилинку відчути святковий дух та настрій. У частину приїжджають з вітаннями артисти, волонтери, представники влади, колишній військовослужбовці.

Із 6 на 7 січня ті, хто йдуть у добовий наряд, беруть участь у військовій вечері. Кухня забезпечує святкове меню, на вечерю на столі, як і вдома, 12 пісних страв. Можливо, трішки далі від дому, але не обділені продуктами. У дружньому сімейному колективі під благословенням військових капеланів молитвою згадуємо тих, хто з нами і тих, хто ні, а потім куштуємо вечерю.

 

Чи то у військових частинах, чи перебуваючи на Сході країни, військовослужбовці намагаються створити сімейну атмосферу, на скільки їм дозволяють умови. Щоб, незважаючи на відстань, кожен міг відчути родинне тепло. Щоправда, склад сім’ї змінений.

Колядують і зустрічають вертепи   

Кожному військовослужбовцю, незважаючи від посади та стажу роботи, доводилось бути в наряді на свята. Вони на службі, а тому сприймають це спокійно. Юрій Кульпа, наприклад, уже третій рік поспіль у новорічну ніч їздить вітати своїх колег-військовослужбовців. Минулого року в ніч із 13 на 14 січня був черговим по базовому табору в зоні проведення ООС на Сході. Цього року, у новорічну ніч – черговий у групі контролю.

Начальник клубу військової частини Юлія Шкугра разом з паном Юрієм вітатиме солдат і офіцерів зі святом. До служби в армії тернополянка працювала ведучою, тож робота у святкові дні для неї – звична справа.

Молодшому сержанту Станіславу Кравцю цьогоріч випало бути в наряді з 31 грудня на 1 січня. Минулого року він був на службі на Різдво, тоді й підрозділ перебував у зоні проведення АТО.

- 6 січня швиденько повечеряв, привітав рідних – і на чергування. Служба є службою, ми це добре розуміємо.7-го січня приходять колядувати діти, водять вертепи. Різдвяний дух присутній, він живе в серці кожного з нас, - каже співрозмовник.

Рятувальники: 23.56 – дзвінок – горить будівля

І в новорічну ніч, і на Різдво, і на інші свята завжди готові прийти на допомогу тернополянам рятувальники. Особливих традицій святкування в Управлінні ДСНС в області  немає, бо кожної секунди працівники можуть отримати повідомлення про пожежу чи іншу небезпеку.

- Чергові оперативно-диспетчерської служби працюють на свята, як і в будні дні. Так само приймають виклики, реагують на всі події, які трапляються в області. Крім повідомлень про пожежу, вони також відповідають на дзвінки тернополян та забезпечують взаємодію з іншими службами, - розповідає начальник відділу агітаційно-пропагандистської роботи Сергій Данілін. – Єдине, що можуть дозволити собі на свята, - канапки з’їсти чи тортик, фрукти. Часу на щось більше не вистачає.

Помічник начальника зміни оперативно-диспетчерської служби Ірина Звіжинська два роки тому чергувала якраз у новорічну ніч. Без пригод, каже, не обійшлося.

- 23.56 на годиннику, ми вже слухаємо вітання Президента. Чуємо дзвінок – пожежа в Теребовлянському районі горить підприємство. Поки ми організовували злагоджену роботу пожежних, контролювали все, настав ранок. До речі, полум’я вдалося ліквідувати тільки о 8.15 ранку. Тої ночі було ще дві пожежі. В одній із господарських будівель від каміну зайнялася ялинка, без допомоги рятувальників не обійшлося, - говорить жінка.

Тож навіть у період новорічних свят працівники служби завжди повинні бути готові по виклику надати необхідну кваліфіковану допомогу та майстерно виконати свою роботу. Пані Ірина звертається до жартівників, аби ті даремно не займали лінію. Адже в той час комусь справді потрібна буде поміч.

Медики: першими вітають пацієнтів на виклику

На службі в період свят – і медики. Саме вони дбають про те, щоб усі ми були здоровими.

- На чергування працівники заступають на 12 годин – з восьмої вечора до восьмої ранку. Як на Новий рік, так і на Різдво чисто символічно прикрашаємо кімнати, ставимо ялинку. Ті, хто на чергуванні, приносять з дому якісь страви. У перерві між викликами можна повечеряти, але не відходячи від робочого місця. Алкоголь суворо заборонений. Диспетчери приймають дзвінки, а бригади лікарів виїжджають на виклики, - розповідає заступник головного лікаря центру екстреної (швидкої) медичної допомоги Ганна Мончак.

Як правило, у святкові дні працює 15-17 бригад. Кількість викликів може бути більшою. Надмірне вживання алкоголю та їжі нерідко провокує погіршення самопочуття, тож тернополяни звертаються за медичною допомого. Лікарі, які їдуть на виклик, традиційно вітають пацієнтів зі святами.

Поліція: дбають про безпеку на вулицях та дорогах

Зустрічати Новий рік чи Різдво у службовому автомобілі доводиться і патрульним. Адже вони відповідають за безпеку на вулицях та на дорогах. Часу на святкування вони особливо не мають, адже щомиті можуть бути виклики. Нерідко в новорічні дні доводиться втихомирювати сімейні сварки чи вирішувати інші конфлікти, говорить прес-секретар Патрульної поліції Катерина Басалига.

- Минулого року я і сама була на чергування в новорічну ніч. Зустрічали 2018-ий у службовому авто. Після зміни, 1 січня вже зустрілася із друзями та рідними. Новорічні бажання загадуємо навіть на службі, адже мріяти можна будь-де, - каже вона.

На період новорічних свят поліція переведена на посилений режим несення служби. Загалом у новорічну ніч в 26 населених пунктах відбудеться 28 масових заходів, участь у  яких має взяти приблизно 40 тисяч громадян. Працівники поліції разом із рятувальниками обстежуватимуть території та споруди на наявність вибухових пристроїв та дотримання протипожежного стану. На Різдво працівники поліції забезпечуватимуть порядок у місцях богослужінь, розповів начальник відділу охорони публічного порядку управління превентивної діяльності ГУНП в Тернопільській області Богдан Катрун.

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Сергій

    Христос рождається!  Слава Україні!
  • Володя Україна!!!

    Дякую цим Прекрасним Освідченим Людям За Різдвяний Спокій у нашому Прекрасному м.Тернополі!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up